ZEISS Photography Award 2020

"Seeing Beyond – Discoveries"

De grenzen van de creativiteit verleggen.


De ZEISS Photography Award is in 2016 in het leven geroepen door de World Photography Organisation en ZEISS en wordt uitgereikt aan fotografen, die in hun buitengewone fotoseries hun karakteristieke stijl en hun eigen kijk op de wereld tot uitdrukking brengen.

Deelnemende fotografen worden uitgedaagd om een fotoserie met betrekking tot een bepaald thema in te zenden. Het onderwerp voor 2020 is "Seeing Beyond – Discoveries" en de inzendingen zullen door drie experts uit de fotografiebranche worden beoordeeld. De ZEISS Photography Award is op zoek naar fotografen, die de creatieve grenzen van het medium steeds verder verleggen en tegelijkertijd een sterk visueel verhaal vertellen.

15 oktober 2019 tot 4 februari 2020

Wedstrijdopdracht 2020

Seeing Beyond – Discoveries

Voor de 2020 ZEISS Photography Award worden deelnemende fotografen gevraagd fotoseries in te zenden met betrekking tot het thema "Seeing Beyond – Discoveries".

Zo lang de mens bestaat, is hij op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Dat kan een persoonlijke openbaring, een wetenschappelijke of technologische doorbraak of een idee zijn dat een sociale verandering teweeg heeft gebracht - een nieuwe manier van denken die revolutionaire gevolgen heeft voor ons dagelijks leven. Sinds de uitvinding van de fotografie hebben vele grote persoonlijkheden de camera als een instrument gezien om de wereld te verkennen en te onderzoeken. Ze gebruikten de kracht van het beeld om nieuwe dingen in de focus te zetten.

Nieuwe openbaringen, uitvindingen en transformaties van het bekende naar het onbekende - we willen iets nieuws zien. Inzendingen die een landschap, mensen, wetenschap, politieke of economische veranderingen of zelfs een bepaald concept onderzoeken, zijn allemaal welkom.

Wij verwelkomen alle creatieve inzendingen die actief het onderwerp van de wedstrijdopdracht onderzoeken. De series moeten bestaan uit vijf tot tien foto's, een helder narratief hebben dat voldoet aan de wedstrijdopdracht (Seeing Beyond – Discoveries) en een consistente visuele stijl hebben.

Deelnemers mogen alle soorten van fotografie inzenden – zowel qua techniek als qua onderwerp. Alle inzendingen moeten van een ondersteunend commentaar worden voorzien, waarin het verhaal achter het werk wordt toegelicht.

DEADLINE VOOR INZENDINGEN: 14.00 uur (MET) op 4 februari 2020

The competition is closed, many thanks to all participants. The winner will be announced soon.

22 November 2018 until 8 February 2019

The ZEISS Photography Award is jointly organized by ZEISS and the World Photography Organisation.

Submissions

Participants are required to submit a series of five to ten photographs, including a description of the images, online. The submission period begins on November 22, 2018 and ends on February 8, 2019.

You wish to submit your photos?

Prijs

Onderscheiding van de beste fotografen ter wereld

De winnaar van de ZEISS Photography Award krijgt:

  • een serie ZEISS objectieven naar keuze met een totale waarde van € 12.000
  • € 3.000 reiskostenvergoeding voor een fotoproject
  • vluchten en hotel voor bezoek aan de Sony World Photography Awards en de tentoonstellingsopening in Londen in april 2020
  • ZEISS zal de winnaar uitnodigen voor een bezoek in de hoofdvestiging in Duitsland, waar hij/zij een kijkje achter de schermen van de fabriek kan nemen en diverse ZEISS objectieven mag uitproberen
  • de winnaar maakt tevens kans op een directe samenwerking met ZEISS en de World Photography Organisation voor toekomstige projecten

Een selectie uit de beste fotoseries van de shortlist zal bovendien worden getoond in het Somerset House in Londen tijdens de Sony World Photography Awards Exhibition. De tentoonstellingsdata zullen begin 2020 bekend worden gemaakt.

 

Jury

Vooraanstaande experts uit de fotografiebranche

De fotoprojecten die voor de 2020 ZEISS Photography Award worden ingezonden, zullen worden beoordeeld door een gerenommeerd panel bestaande uit drie internationale experts uit de fotografiebranche. De juryleden zullen de inzendingen beoordelen op hun technische expertise, visuele storytelling en creativiteit. Het is belangrijk dat alle ingezonden series betrekking hebben op de wedstrijdopdracht van 2020: Seeing Beyond – Discoveries.

Louise Fedotov-Clements

Directeur, FORMAT International Photography Festival & Artistiek Directeur, QUAD

Louise is de Artistiek Directeur van QUAD, een centrum voor hedendaagse kunst, film en nieuwe technologieën in Derby in het Verenigd Koninkrijk, en de Directeur van FORMAT International Photography Festival, dat ze heeft opgericht in 2004.

Ze heeft als onafhankelijk curator sinds 1998 veel commissies, publicaties, massale deelname en tentoonstellingen op touw gezet. Ze is Gastcurator geweest bij verschillende internationale tentoonstellingen en festivals, inclusief het Dong Gang Photography Festival in Zuid-Korea; Photoquai Biennale; Les Rencontres Arles, Discoveries; Venice Biennale; Photo Beijing; Lishui China. Ze heeft bijdragen geleverd aan een groot aantal publicaties als producent/schrijver en maakt deel uit van de redactie van RVM Magazine in Italië.

Ze is regelmatig jurylid, portfolio beoordelaar, spreker en adviseur bij prijsuitreikingen in Europa, Amerika & Azië.

Max Ferguson

Freelance Fotoredacteur

Max is de Directeur Fotografie van Port Magazine, de Redacteur van Splash & Grab Magazine en een reguliere fotoredacteur bij het FT Weekend Magazine.

Hij is docent fotografie bij het London College of Communication en hij schrijft ook over fotografie en stelt tentoonstellingen samen.

Simon Lovermann

Oprichter & Artistiek Directeur van Der Greif

Simon Lovermann is een kunstenaar, muzikant en cultureel ondernemer. Hij is de oprichter en artistiek directeur van de internationaal bekende organisatie voor hedendaagse fotografie Der Greif. Der Greif werkt samen met en publiceert het werk van kunstenaars, curatoren en schrijvers, inclusief Broomberg & Chanarin, Alessia Glaviano en Carrie Mae Weems. De organisatie organiseert evenementen en tentoonstellingen met toonaangevende instituten zoals de Aperture Foundation, Unseen en Fotomuseum Winterthur.

Simon is ook mede-oprichter en CSO van Picter, een softwarebedrijf dat hulpmiddelen aanbiedt voor de creatieve industrie. Picter contests is de industriestandaard voor de meest toonaangevende wedstrijden voor afbeeldingen ter wereld. Picter Workspace is de eerste team-samenwerkingstool voor afbeeldingen die voor de creatieve industrie gebouwd is.

Belangrijke datums

Alle belangrijke informatie op een rij

  • 15 oktober 2019, 11.00 uur MET: begin inzendingsperiode
  • 4 februari 2020, 14.00 uur MET: einde inzendingsperiode
  • 31 maart 2020: publicatie shortlist en aankondiging van de winnaar
  • 16 april 2020: prijsuitreiking en galadiner in Londen
  • 17 april tot 4 mei 2020: de winnende fotoserie en geselecteerde foto's van de shortlist worden tentoongesteld in het Somerset House in Londen

 

"Ik ben ongelooflijk dankbaar voor de ZEISS Photography Award, omdat het me een kans heeft gegeven de verhalen van de mensen die ik fotografeer te delen met een wereldwijd publiek. Dankzij deze onderscheiding kwam mijn project internationaal onder de aandacht en kon ik mijn foto's echt met de hele wereld delen. Dat is het beste wat me kon gebeuren, vooral omdat mijn project mensen centraal stelt, die anders vaak over het hoofd gezien worden."

Rory Doyle, winnaar van de 2019 ZEISS Photography Award
Rory Doyle, winnaar van de 2019 ZEISS Photography Award © Rory Doyle, winnaar van de 2019 ZEISS Photography Award

"Nadat ik de ZEISS Photography Award had gewonnen, kreeg ik talrijke aanvragen van internationale magazines, ook de grote magazines. Ik kreeg ineens een heleboel internationale aandacht. Deze prijs stimuleert je echt om door te gaan met wat je aan het doen bent, om verder te blijven werken."

Nick Hannes, winnaar van de 2018 ZEISS Photography Award
Nick Hannes, Belgium, 2018 ZEISS Photography Award © Nick Hannes, Belgium, 2018 ZEISS Photography Award

“Omdat fotoredacteuren mijn werk hebben gezien dankzij het nieuws over het winnen van de ZEISS Photography Award, wordt mijn persoonlijke documentairewerk sindsdien afgedrukt in tijdschriften en kranten over de hele wereld. Het winnen van de prijs heeft mij geholpen om meer klanten te krijgen, maar belangrijker nog, mijn zelfvertrouwen als fotograaf is zeker gegroeid sinds ik hem gewonnen heb.”

Kevin Faingnaert, winnaar van de 2017 ZEISS Photography Award
Kevin Faingnaert, Belgium, 2017 ZEISS Photography Award © Kevin Faingnaert, Belgium, 2017 ZEISS Photography Award

"De ZEISS Photography Award was een geweldige kans voor mij, omdat het mogelijkheden opende om mijn werk bekendheid te geven die ik in mijn eentje nooit had kunnen realiseren."

Tamina-Florentine Zuch, winnaar van de 2016 ZEISS Photography Award
Tamina-Florentine Zuch, Germany, 2016 ZEISS Photography Award © Tamina-Florentine Zuch, Germany, 2016 ZEISS Photography Award