ZEISS Partnership - Strategic Alliances

Strategische samenwerkingen

Deel van de geschiedenis van ZEISS

Strategische samenwerkingen vormen een rode draad doorheen de geschiedenis van ZEISS. Dankzij de combinatie van de kerncompetenties van ZEISS en de kerncompetenties van de samenwerkingspartners, kunnen beide partners nieuwe markten aanspreken. Dit model biedt grote voordelen voor beide partijen en heeft keer op keer succes. Hierdoor kan ZEISS trots terugkijken op langdurige en enkele zeer exclusieve partnerschappen met gerenommeerde bedrijven op vlak van beeldvorming. Hierbij zijn alle marktsegmenten aanwezig, van de brede consumentenmarkt tot Hollywood.

 • Sony
  ZEISS Partners - Sony: CCD-TR555

  The first joint product – the Handycam CCD-TR555.

  ZEISS en Sony

  Een partnerschap voor adembenemende beelden.

  Sony is wereldwijd het voorkeursmerk voor mensen die een knap design en hoge kwaliteit willen. In 1996 bracht het bedrijf zijn eerste camcorder uit met een ZEISS-lens: de Handycam® CCD-TR555. Sindsdien heeft de samenwerking met Sony geleid tot camera's met objectieven die op smartphones kunnen worden bevestigd, de Cybershot™, camcorders, Action en Music Cams en verwisselbare objectieven. Naast de verwisselbare objectieven van Sony/ZEISS, heeft ZEISS ook eigen cameraobjectieven die volledig compatibel zijn met alle Sony E-mount camera's en die het productaanbod perfect vervolledigen.

  Sony en ZEISS hebben hun kerncompetenties in elektronica en optiek gecombineerd. Dankzij deze interactie kunnen beide partners nieuwe markten aanspreken. Dit model biedt aantrekkelijke voordelen voor beide partijen. Verwisselbare objectieven van Sony/ZEISS worden immers gezamenlijk geproduceerd door Sony en ZEISS. ZEISS steunt Sony tijdens het optisch ontwerp en het ontwikkelingsproces en test vervolgens de prototypes waarna het deze goedkeurt. Tot slot bepaalt ZEISS de testspecificaties voor serieproductie. De meest voorkomende objectiefontwerpen bij producten van Sony/ZEISS zijn de ZEISS Tessar, ZEISS Sonnar en ZEISS Vario-Sonnar. Deze hebben allemaal de T* antireflectiecoating van ZEISS.

  Objectieven van Sony/ZEISS worden geproduceerd bij Sony in Azië, waar Sony testapparatuur gebruikt die is ontwikkeld en geproduceerd door ZEISS. Een voorbeeld hiervan is de ZEISS K8 MTF tester: een compact en veelzijdig apparaat dat de modulatieoverdracht van cameraobjectieven en gelijkaardige systemen meet voor objecten in het oneindige. Objectieven van Sony/ZEISS worden uitsluitend via de distributiekanalen van Sony verkocht. Objectieven van ZEISS worden uitsluitend via de eigen distributiekanalen van ZEISS verkocht.

  ZEISS en Sony

  Blogartikelen (Alleen in het Engels)

 • Microsoft
  ZEISS Partners - Nokia: Nokia N90

  The first joint product – the N90 with 2 megapixels.

  Microsoft en ZEISS

  Toonaangevende ervaring in optiek en mobiele communicatie.

  De toonaangevende ervaring van ZEISS in optiek en lensoplossingen, gecombineerd met de technologische ervaring met en inzicht in mobiele apparaten vormen een ideale combinatie. Het partnerschap werd in 2005 gevormd met de toenmalige wereldwijde marktleider Nokia. Het eerste product was de N90 met 2 megapixel, die op dat moment bijna als magie kon worden omschreven. Het partnerschap is nog steeds actief, ook al verovert Microsoft inmiddels de smartphonemarkt.

  De Microsoft Lumia smartphones met ingebouwde camera's zijn grote successen dankzij hun superieure beeldkwaliteit. Mobiele apparaten bieden zo toonaangevende optische functies in hun beeldkwaliteit. Zo is er bijvoorbeeld een mechanische sluiter voor beelden met minder waas door bewegen, en is er een hoogkwalitatieve sensor voor een hogere resolutie. Het is echter de optische beeldstabilisator van de Microsoft Lumia-apparaten die erg populair is. Tot op vandaag werden er al miljoenen smartphones verkocht met ZEISS optiek. De fabrikant in de VS bepaalt de specificaties voor smartphonecamera's, waarna ZEISS en Microsoft samen de perfecte cameramodules ontwerpen. Deze worden vervolgens onder het waakzame oog van Microsoft geproduceerd volgens de kwaliteitsnormen van ZEISS.

  Mobiele apparaten van Microsoft zijn uitgerust met ZEISS Tessar-lenzen, die het klassieke ontwerp met vier elementen van 1902 volgen. Ondanks het beperkte formaat onderscheidt deze lens zich door de hoge definitie, lage chromatische aberratie en hoge snelheid. Voor het nemen van digitale foto's is niet alleen het aantal megapixels belangrijk, maar ook de kwaliteit van de lens en de sensor. Een sensor met hoge resolutie kan met een minder kwalitatieve lens alleen minder kwalitatieve foto's nemen in hoge resolutie. De beeldkwaliteit hangt ook niet af van het aantal sensorpixels, maar ook van de kwaliteit op elk weergegeven pixel. De weergegeven pixelgrootte wijzigt volgens de fysieke grootte en eigenschappen van het weergaveapparaat.

 • Logitech
  ZEISS Partners - Logitech: ConferenceCam Connect

  Logitech ConferenceCam Connect.

  Logitech en ZEISS

  Samen. Voor betere videogesprekken.

  Logitech stelde zijn eerste webcam voor in 1995 en was de drijvende motor voor de ontwikkeling van webcamtechnologie sinds het onstaan van videocommunicatie over het internet. In 2007 ging ZEISS een partnerschap aan met Logitech. Dit betekende een grote stap in de ontwikkeling van webcamoptiek. De samenwerking met Logitech richt zich tegenwoordig vooral op zakelijke ConferenceCams.

  De lenskwaliteit is het belangrijkste kenmerk van een webcam. Als de lens van uw webcam niet goed is, zal uw beeldkwaliteit ook niet goed zijn, ongeacht hoeveel megapixel u hebt. Een webcamlens vangt het licht op waarna de sensor dit omzet naar het beeld dat u ziet. U hebt een kwalitatieve lens nodig om meer licht op te vangen en de beste beelden te produceren. Logitech ontwikkelde samen met ZEISS een geavanceerd lensontwerp met een helderder beeld en minder vervorming.

  De ZEISS webcamlens werd samen met Logitech ontwikkeld en is de volgende stap in het Tessar lensontwerp. Reeds in 1902 werd een patent genomen op het oorspronkelijke Tessar-ontwerp. Het is dan ook niet zomaar de meest bekende cameralens. De lens zorgt voor kristalheldere beelden in een compacte en lichte vorm, waardoor deze ook perfect is voor webcams. Om u de best mogelijke webcambeelden te bieden, hebben Logitech en ZEISS het klassieke Tessar-ontwerp met vier elementen omgevormd tot een ontwerp met vijf elementen. Twee van de gebruikte lenzen worden op elkaar bevestigd om het licht op de sensor te focussen met een maximum aan detail en minimale vervorming. U ziet het verschil op de beelden.

 • ExoLens
  ZEISS Partners - ExoLens: Lens Family

  The three lenses by ExoLens with optics by ZEISS – macro, wide-angle and tele lens.

  ExoLens en ZEISS

  Een partnerschap dat nieuwe kwaliteitsnormen stelt voor fotografie met mobiele apparaten.

  ZEISS werkt sinds 2016 samen met de Fellowes Brand ExoLens®, een Amerikaanse fabrikant van hoogkwalitatieve accessoires voor mobiele apparaten. De samenwerking tussen de twee bedrijven is een belangrijke stap in de ontwikkeling van opbouwobjectieven voor mobiele apparaten. Het moderne, elegante en intuïtieve ontwerp geven de opbouwobjectieven uitstekende optische eigenschappen. Alle objectieven van ExoLens die samen met ZEISS worden ontwikkeld, hebben de bewezen T*® antireflectiecoating van ZEISS, die reflecties op glas-naar-lucht-oppervlakken minimaliseert en de lichtdoorlatendheid optimaliseert.

  De objectieven worden met behulp van een schroefdraad bevestigd op een aluminium beugel die rond het apparaat van de gebruiker zit. Bij de lancering zullen beugels beschikbaar zijn voor de iPhone® 1) 6/s en de iPhone® 6/s Plus.

  De gezamenlijk ontwikkelde objectieven maken van de ingebouwde lens een groothoek- of teleobjectief. Het gebruikte optisch ontwerp voor beide objectieven wordt Mutar™ 2) genoemd. Het objectief heeft geen focusdiepte. De focus ligt dus in het oneindige. Zo kunnen voorwerpen worden gefotografeerd van heel dichtbij tot in het oneindige, waardoor dit optisch ontwerp geschikt is voor zowel landschapsfotografie als detailfotografie.

  Beide objectieven leveren dus uitstekende beelden dankzij een asferische lens en formidabel contrast tot aan de randen. Chromatische aberraties worden ook gecorrigeerd. Overgangen van helder naar donker in het beeld, met name voorwerpen die extra worden belicht, zijn grotendeels vrij van gekleurde artefacten. Dankzij de bescherming tegen spatwater en stof zijn het groothoekobjectief en het teleobjectief uitstekend geschikt voor gebruik buitenshuis.

  Het macro-objectief is een aanvulling op de groothoekobjectieven en teleobjectieven en maakt ongeëvenaarde close-upfotografie mogelijk met camera's in mobiele apparaten. De beeldkwaliteit is uitstekend van rand tot rand en er is geen merkbare vervorming of chromatische aberratie. Dit is momenteel ook het enige opbouwobjectief voor mobiele apparaten met een continue zoomfunctie, waardoor voorwerpen met een diameter tussen drie en elf centimeter volledig kunnen worden vastgelegd. Een optionele semitransparante diffuser dient als vulstuk waardoor het licht op een gelijke manier over het te fotograferen voorwerp schijnt en waardoor dus gemakkelijk kan worden gefocust, zelfs bij een korte afstand tot het voorwerp en een kleine velddiepte.

  ExoLens is een pionier in het nieuwe en groeiende toepassingsveld voor fotografie met mobiele apparaten. De gezamenlijke doelstelling van ZEISS en ExoLens is om deze markt ongeziene kwaliteit en veelzijdigheid te bieden.

  ZEISS Partners - ExoLens: Apple iPhone

  The ExoLens wide-angle lens with optics by ZEISS on an Apple iPhone.

  1) iPhone® is een handelsmerk van Apple Inc.

  2) Het geregistreerde handelsmerk Mutar van ZEISS staat voor afocale opzetobjectieven (ook gekend als converter). Voor een gelijkvormige communicatie noemen we deze converters objectieven.

  ExoLens en ZEISS

  Blogartikelen (Alleen in het Engels)

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites op uw computer opgeslagen worden. Cookies worden veelvuldig gebruikt en helpen webpagina's met een geoptimaliseerde weergave en het verbeteren daarvan. Door gebruik te maken van onze webpagina's gaat u daarmee akkoord. meer