R&D-competenties

ZEISS Mobile Imaging

Wij werken aan de toekomst
Elke dag leren wij er nieuwe dingen bij om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan

Onze meer dan 130 jaar ervaring in het innoveren van de fotografie vormen een stevige technologische basis voor onze mobiele beeldvorming. Door onze eigen expertise met die van onze partners te combineren en goed naar onze klanten en experts te luisteren, hebben wij een state-of-the-art technologie ontwikkeld voor een fantastische mobiele fotografie-ervaring.

Dr. Torsten Sievers
Hoofd Technologie & Innovatie,
ZEISS Consumer Products

Baanbrekende technologieën

Een unieke traditie van expertise toegepast op state-of-the-art oplossingen

ZEISS staat voor beeldsystemen van topkwaliteit en mobiele beeldvorming sluit naadloos aan bij deze traditie. Met andere woorden: smartphones met een ZEISS label staan voor het beste van 130 jaar ZEISS innovatie. Lens- en coating-technologieën die ooit een revolutie binnen de professionele fotografie en filmwereld teweeg brachten, maken de bekende ZEISS look nu overal beschikbaar – met scherpe, vervormingsvrije beelden zonder afwijkingen en met levensechte kleuren binnen een breed en dynamisch bereik.

Tessar & Vario-Tessar:
scherpte en helderheid in een compact objectief

ZEISS objectieven zorgden al in 1890 voor een revolutie binnen de fotografie. De ZEISS Tessar legde de basis voor mobiele fotografie in de meest letterlijke zin van het woord, met een beeldkwaliteit die vergelijkbaar was met die van studiocamera's, maar in compacte vorm, zodat het ook onderweg kon worden gebruikt.

De geschiedenis van Tessar

Het Tessar objectief, ook wel "Arendsoog" genoemd, werd in 1902 ontwikkeld door de optische ingenieur Paul Rudolph. Het was een van vele baanbrekende ontwikkelingen bij ZEISS rond de eeuwwisseling naar de 20e eeuw. Het voor een compact objectief uitzonderlijk hoge beeldscherpteniveau maakte draagbare camera's mogelijk, waarmee men overal foto's van dezelfde – of misschien zelfs wel betere – kwaliteit kon maken dan met de studiocamera's.

We houden de traditie in ere

Het erfgoed van Tessar leeft voort in de smartphone-lenzen, die wegens de beperkte beschikbare ruimte zijn gebaseerd op het Tessar-design. Zo is bijvoorbeeld de Sony Xperia PRO-I uitgerust met ZEISS Tessar-optiek met een asferische lens. En het label "Vario-Tessar" – een op Tessar gebaseerde zoomfunctie aangepast voor mobiele systemen – is in de smartphones van de vivo X60-serie gegraveerd.

zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-smartphone-historical-lens-cut.jpg
A smartphone lens cut in half
zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-tessar-historical-lens-cut.jpg
ZEISS T* coating:
een essentiële technologie voor diverse optische oppervlakken

Een belangrijke factor voor de prestatie van optica is een antireflectiecoating: meerdere dunne laagjes van verschillende materialen reduceren ongewenste effecten van strooilicht, ghosting of storende lichtvlekken, waardoor foto's een grotere puurheid en helderheid krijgen.

De oorsprong

Deze coatingtechnologie, die in 1935 bij ZEISS door Olexander Smakula werd uitgevonden en gepatenteerd, was in eerste instantie bedoeld voor verrekijkers en spotting scopes, maar werd al snel de standaard voor alle soorten lenzen.

zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-t-star-coating-historical.jpg
1935 – antireflecterende T* coating die de lichttransmissie van 60% naar 87% verbetert, waardoor de helderheid met 45% toeneemt.

De technologie vandaag

ZEISS T* coating is de meest geavanceerde antireflectiecoating voor optische lenzen van ZEISS – ook voor de beeldvormingssystemen in smartphones. T* staat voor "Transmission Layer" en verbetert de lichttransmissie aanzienlijk, zorgt voor een nauwkeurige reproductie van kleuren en reduceert ongewenste reflecties. Het resultaat zijn heldere foto's, ook in complexe lichtscenario's, bijvoorbeeld in de nacht of tegen het licht in – dus een absolute must voor de mobiele fotografie.

zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-t-star-coating-today.jpg
ZEISS T* coating

Smartphone-toepassingen

Premium smartphones zoals de Sony Xperia 1- en 5-series, Xperia PRO en PRO-I of de vivo X60 Pro+ en X70 dragen met trots het T* label op hun camera's aan de achterkant van het toestel – het betekent dat ze voldoen aan de T*-standaard, die door een zorgvuldige en strenge kwaliteitscontrole door ZEISS wordt bevestigd, en dus de premium beeldkwaliteit leveren die klanten van dit luxe segment mogen verwachten.

zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-t-star-coating-gallery-01.jpg © Thomas Chu | Sony Xperia 1 III
zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-t-star-coating-gallery-02.jpg © Thomas Chu | Sony Xperia 1 III
zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-t-star-coating-gallery-03.jpg © E-Jay Zhang | vivo X70 Pro
zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-t-star-coating-gallery-04.jpg © E-Jay Zhang | vivo X70 Pro+
ZEISS look:
wat is de "ZEISS look" bij smartphones?

De bekende ZEISS look wordt gekenmerkt door scherpte, levensechte kleuren en een prachtig bokeh-effect. Foto's en video's die met optica van ZEISS worden gemaakt, vertonen een herkenbare kwaliteit en briljantie die door miljoenen consumenten en professionals worden gewaardeerd: scherpe, onvervormde beelden zonder afwijkingen en met levensechte kleuren in een breed en dynamisch bereik.

Scherpe en onvervormde beelden

De partner van Carl Zeiss, Ernst Abbe, die de basis voor de moderne wetenschappelijke optica heeft gelegd, was zich bewust van het belang van het diafragma, zowel voor de microscopie als voor de fotografie. Om zo min mogelijk vervorming te bereiken, zijn een hoge resolutie en een professioneel ingesteld contrast nodig. De lenzen van ZEISS bereiken dit door innovatieve ideeën, vernuftige optische designs, componenten van premium kwaliteit en een uitermate precies mechanisch ontwerp. Deze traditie wordt nu ook voortgezet in alle smartphones die het ZEISS symbool dragen.

zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-zeiss-look-distortion-gallery-01.jpg © Emilio Henry | vivo X70 Pro
zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-zeiss-look-distortion-gallery-02.jpg © Emilio Henry | vivo X70 Pro+

Natuurlijke kleuren van ZEISS

Natuurlijke kleuren zijn een basisvoorwaarde – niet alleen voor prachtige spontane kiekjes, maar ook als optimaal uitgangspunt voor de verdere bewerking van foto's. Elk element van de beeldvormingsketen – de lens, de sensor en de software – heeft een invloed op de kleurweergave. De juiste afstemming van al deze factoren vereist een ruime ervaring met en controle over ieder afzonderlijke onderdeel van het beeldvormingssysteem. Of het nou gaat om een klassieke camera of een smartphone, de fotografie-experts van ZEISS definiëren aan de hand van tientallen jaren ervaring met analoge of digitale kleurverwerking een zo natuurlijk mogelijk kleurprofiel voor optica en software.

zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-zeiss-look-true-colors-gallery-01.jpg © Sundeep Bali| vivo X70 Pro+

Het unieke portret-bokeh van ZEISS

Bokeh-effecten, die door verschillende lensafwijkingen en diafragmavormen ontstaan, geven foto's een kenmerkende esthetiek en zorgen ervoor dat het gefocusseerde object mooi afsteekt tegen de achtergrond. ZEISS objectieven creëren een uniek bokeh, een betoverend effect dat ook wel het ZEISS 3D-pop-up effect wordt genoemd. Geïnspireerd op de iconische ZEISS objectieven worden deze unieke bokeh-eigenschappen in de premium smartphones van onze partners gereproduceerd voor portretten met de unieke ZEISS look.

Zo kunnen gebruikers van de vivo X60- en X70-serie dankzij een bokeh in ZEISS Biotar-stijl portretten maken met een look die doet denken aan die van het ZEISS Biotar objectief (geïnspireerd op ZEISS Contax Biotar 1.5/75). Er ontstaat een dynamische, opvallende, dromerige out-of-focus bokeh, terwijl de centrale figuur helder wordt afgebeeld.

Maar daarmee houdt het nog niet op. We werken ook aan een cinematische look voor smartphone-foto's en video's, door vanaf de vivo X80-serie het ovale bokeh-effect op de mobiele beeldvorming toe te passen.

zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-zeiss-look-bokeh-gallery-01.jpg © E-Jay Zhang | vivo X70 Pro
zeiss-mobile-imaging-dedicated-technologies-zeiss-look-bokeh-gallery-02.jpg © Emilio Henry| vivo X70 Pro+
© Francesco Gola | vivo X60 Pro

ZEISS Imaging Lab

Onderzoek & Ontwikkeling voor de toekomst van mobiele beeldvorming

Meer dan 130 jaar innovaties op het gebied van fotografie en tientallen jaren ervaring in mobiele beeldvorming worden nu samen in praktijk gebracht. In het ZEISS Imaging Lab wordt alle relevante kennis ingezet voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van beeldtechnologieën van de toekomst. Net als ZEISS voortdurend is blijven werken aan de doorontwikkeling van de fotografie, zijn de experts ook hier steeds op zoek naar nieuwe manieren om artefacten te reduceren en de mobiele beeldvorming te verbeteren. Zo wordt bijvoorbeeld aan de hand van digitale nabootsingen van hardware prototypes strooilicht voorspeld. Ghosting en lensreflecties kunnen tot een minimum worden beperkt door de onderliggende oorzaak te identificeren en tegenmaatregelen te treffen nog voor het eerste hardware prototype in elkaar wordt gezet.

130 jaar ZEISS fotografie

Unieke ervaring

Een smartphone met een ZEISS label biedt state-of-the-art mobiele beeldvormingstechnologie met briljante scherpte, levendige kleuren en unieke portretstijlen. Maar deze kwaliteit komt niet uit de lucht vallen: ZEISS heeft meer dan 130 jaar van zijn 176-jarige geschiedenis gewerkt aan de innovatie van baanbrekende beeldvormingstechnologieën voor professionele en ambitieuze fotografen en videografen.

Dr. Paul Rudolph

Aan het einde van de 19e eeuw zorgden optisch ingenieur Paul Rudolph en zijn team voor een revolutie binnen de fotografie met de baanbrekende objectieven Protar, Planar en Tessar.

ZEISS Protar en Planar – een revolutie binnen de beeldvormingstechnologie

In 1890 ontwikkelde Paul Rudolph het eerste anastigmatische objectief, de ZEISS Protar. Omdat dit objectief geen kromming en astigmatisme vertoont, maakt hij een vertekeningsvrij beeld mogelijk en vormt daardoor de basis voor vele verdere ontwikkelingen. Een daarvan is het ZEISS Planar objectief dat in 1897 werd gepatenteerd en vlakke beelden met significant minder sferische en chromatische afwijkingen oplevert en nog steeds de basis vormt van professionele objectieven.

ZEISS Tessar – heldere foto's, compacte vorm

In 1902 bood de ZEISS Tessar lens, ook wel "Arendsoog" genoemd, een tot dan toe uniek hoog niveau aan scherpte in een compacte vorm, waardoor de onderneming camera's kon bouwen die niet langer aan een studio waren gebonden – een mijlpaal op het gebied van de fotografie die ook de basis vormt voor de mobiele beeldvormingslenzen. De premium zoomfunctie "Vario-Tessar" in moderne smartphones verwijst nog steeds naar deze revolutionaire lenstechnologie, omdat hij zowel in naam als in functie is gebaseerd op de eigenschappen van Tessar.

Dr. Paul Rudolph
Olexander Smakula

Olexander Smakula

In 1935 volgde een verdere mijlpaal in de geschiedenis van de fotografie: de natuurkundige Olexander Smakula vond bij ZEISS een coating voor glazen oppervlakken uit die uiterst efficiënte antireflecterende eigenschappen heeft. De uitvinding bood een ongekende helderheid en kwaliteit en werd al snel de standaard voor alle mogelijke optische oppervlakken.

ZEISS T* coating – de standaard op het gebied van antireflectietechnologie

Deze coating, die in zijn meest geavanceerde versie vandaag ZEISS T* coating heet, zorgt voor een significante reductie van ongewenste effecten zoals strooilicht, ghosting en reflecties, verhoogt de lichttransmissie en verbetert de resultaten bij het fotograferen in complexe lichtsituaties, bijvoorbeeld buiten, aanzienlijk.

Ruimtefotografie

De ruimte is de laatste grens, ook voor de fotografie: de ruimtewedloop in het midden van de 20e eeuw bracht de term "mobiele beeldvorming" naar een nieuwe dimensie. Toen de eerste missies de ruimte in gingen, werd het belang van ruimtefotografie al snel duidelijk. ZEISS kreeg de opdracht om beeldvormingstechnologie te ontwikkelen voor de extreme omstandigheden in de ruimte.

De eerste foto's in de ruimte

In 1962 nam een Hasselblad 500C met een iets aangepaste ZEISS Planar lens de eerste foto's in de baan rond de aarde.

De eerste foto's van een Amerikaanse ruimtewandeling

In 1965 ging een ZEISS Ikon Contarex Special camera mee op de eerste Amerikaanse ruimtewandeling. Hij was bevestigd aan een soort straalaandrijving waarmee de astronaut in de gewichtloosheid kon manoeuvreren. Deze beelden maakten eens en voor altijd het belang van fotografie tijdens ruimtemissies duidelijk.

zeiss-mobile-imaging-130-years-of-photography-space-photography-ikon-contarex-special-35.jpg
ZEISS Ikon Contarex Special 35 met ZEISS Planar 2/50

De eerste kleurenfoto van de aarde vanuit de orbit

In 1968 werd aan boord van de Apollo 8 opnieuw een Hasselblad 500C gebruikt en wel om de eerste kleurenfoto van de aarde vanuit de orbit te maken. Deze foto heeft het perspectief van de mensheid op onze planeet voorgoed veranderd.

Foto's van de maanlanding

In 1969 was het een speciaal voor de maanlanding ontwikkelde ZEISS Biogon groothoeklens in een Hasselblad Data Camera die het maanoppervlak fotografeerde – met een uitstekend contrast tot aan de beeldrand en in ultra hoge resolutie.

zeiss-mobile-imaging-130-years-of-photography-space-photography-biogon-5660.jpg
ZEISS Biogon groothoeklens 5.6/60, speciaal ontwikkeld voor de maanlanding
Source:NASA
Earthrise captured in 1968 during Apollo 8 with the ZEISS Sonnar 5.6/250 lens
zeiss-mobile-imaging-130-years-of-photography-cinematography.jpg
ZEISS Planar 50mm F0.7, used by Stanley Kubrick in his film Barry Lyndon

Cinematografie

1937: ZEISS ontwikkelt de Arriflex 35 filmcamera in samenwerking met ARRI, een fabrikant voor camerasystemen. Nu kunnen filmmakers tijdens het filmen het beeld direct door de lens in de zoeker in optimale kwaliteit bekijken. In de daaropvolgende jaren worden in Hollywood en elders ontelbare films met ZEISS lenzen gefilmd en fascinerende visuele hoogtepunten voor een wereldwijd publiek gecreëerd.

Scientific and Engineering Award®

Cinematografische lenzen van ZEISS hebben bijgedragen aan het herkenbare beeld van vele beroemde films. De hoogstaande ZEISS filmtechnologie heeft drie keer de Scientific and Engineering Award® gewonnen.

ZEISS ZX1: professionele fotografie ontmoet slimme connectiviteit

Steeds meer functies en eigenschappen van traditionele camera's, dus ook veel baanbrekende ZEISS technologieën, worden tegenwoordig geïntegreerd in moderne mobiele toestellen. De ZEISS ZX1 staat voor een innovatieve aanpak: de eerste full-frame digitale camera combineert een Android platform met een klassieke camerabehuizing. Hij biedt de connectiviteit en digitale mogelijkheden van een moderne smartphone op het gebied van professionele fotobewerking in een premium camerasysteem. Daardoor is het momenteel de enige full-frame camera op de markt waarmee fotografen RAW-beelden direct in de camera kunnen bewerken en kunnen uploaden naar het internet.

Uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit

In de ZEISS ZX1 komt het beste van de analoge en de digitale wereld samen: een snel, geavanceerd ZEISS Distagon objectief in combinatie met een full-frame 37.4 megapixel CMOS-sensor voor een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit voor het fotograferen onderweg – bijvoorbeeld voor straat-, reis- of reportagefotografie.

zeiss-mobile-imaging-130-years-of-photography-zx1-exceptional-image-quality.jpg

Fotograferen. Bewerken. Delen.

Dankzij de geïntegreerde Adobe Photoshop Lightroom software suite kunnen gebruikers hun foto's en video's overal – van de belichting en kleurcorrectie tot en met selectieve bewerking – in de camera uitvoeren. Dankzij een intuïtieve multi-touch navigatie met een gebruikersvriendelijke werkbalk is dit naadloze bewerkingsproces net zo eenvoudig als op een smartphone. Met behulp van een wifi-verbinding kunnen gebruikers hun werk vervolgens met hun volgers op social media delen of direct uploaden naar hun cloud of NAS systeem.

zeiss-mobile-imaging-130-years-of-photography-zx1-shoot-edit-share.jpg

Expertise in fotografie-hardware

De ZEISS ZX1 is het resultaat en ultieme bewijs van de expertise van ZEISS op het gebied van fotografie-hardware, -software en systeemintegratie. De technologische inzichten die in de loop van het ontwikkelingsproces zijn opgedaan, worden tevens gebruikt voor gezamenlijke projecten op het gebied van mobiele beeldvorming met partners zoals Sony of vivo. Met de ZEISS ZX1 en mobiele beeldvormingssystemen die optica en technologieën van ZEISS bevatten, laat ZEISS zien dat de onderneming klaar is voor de toekomst.

zeiss-mobile-imaging-130-years-of-photography-zx1-gallery-01.jpg © Andreas Bogenschütz| ZEISS ZX1, f/6.3, 47sec, ISO 100
zeiss-mobile-imaging-130-years-of-photography-zx1-gallery-02.jpg © Ilan Derech | ZEISS ZX1, f/4, 1.5sec, ISO 80
zeiss-mobile-imaging-130-years-of-photography-zx1-gallery-03.jpg © Hans Strand| ZEISS ZX1, f/8, 1/125sec, ISO 200
zeiss-mobile-imaging-130-years-of-photography-zx1.jpg

ZEISS Mobiele beeldvorming

Meer informatie

Merkpartnerschappen

Sony | vivo

R&D-competenties

ZEISS Mobiele beeldvorming

ZEISS fotograaf

Mobiele fotografie