Onze wereldwijde ZEISS duurzaamheidsdoelstellingen

2022

wereldwijd volledige groene stroomvoorziening

2025

wereldwijd alle ZEISS-activiteiten CO2-neutraal

De duurzame toekomst van onze aarde is van groot belang. Voor ons allen, voor onze klanten en partners evenals voor de consumenten. Bij ZEISS voegen wij de daad bij het woord als het om onze verantwoordelijkheid als wereldwijd actieve technologieonderneming gaat.

Dr. Matthias Metz, lid van de Raad van Bestuur van de ZEISS Groep

Verantwoorde omgang met grondstoffen

Minder watergebruik bij de productie van lenzen

Voor verrekijkers, telescopen, richtkijkers en objectieven

Water is voor onze planeet een kostbare en essentiële grondstof. Of men nu denkt aan productie, reiniging of koelsystemen – industriële productie kan gewoon niet zonder water. Daarom is het des te belangrijker dat ZEISS zich door middel van talrijke initiatieven inzet voor het behoud van deze kostbare grondstof.

Een brede waaier aan maatregelen, zoals het investeren in nieuwe koelsystemen, het hergebruik van afvalwater van de productie voor de toiletspoeling en de realisatie van ideeën van werknemers, zoals het gebruik van druppelirrigatie voor de lensproductie, hebben al veel verbetering opgeleverd en meer dan 10.000 m³ water per jaar bespaard.

Energiebesparende initiatieven

CO2-neutraal langs de hele waardeketen

Omdat wij producten in onze eigen productievestigingen in Duitsland en in het buitenland produceren, heeft ZEISS niet alleen de volledige controle over de kwaliteit van haar producten, maar kunnen we ook de duurzaamheid van alle processen binnen de onderneming beïnvloeden.

Bovendien verhogen wij door middel van een brede waaier aan personeelsprojecten het bewustzijn rond een verantwoord energiegebruik. Zelfs veel kleine initiatieven, zoals de overstap naar ledverlichting, maar ook meer ingrijpende maatregelen, zoals het uitsluitende gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen voor de productie, hebben een grote impact en zorgen voor een blijvende energiebesparing.

Duurzame engineering en productontwikkeling

Additieve productie reduceert CO2-emissies

Energiebesparing door de overstap naar 3D-printtechnologie voor gereedschapontwerp

Voor veel ZEISS producten zijn zowel in de productie alsook in de assemblage talrijke speciale gereedschappen nodig. Door over te stappen naar 3D-printprocessen om deze gereedschappen in de eigen onderneming te vervaardigen, kan niet alleen het zeer energie-intensieve materiaal aluminium worden vervangen – ook het productieproces en de kortere transportroutes hebben een positief effect op het energieverbruik.

Duurzame verpakking voor ZEISS producten

Gemaakt van gerecycled materiaal

In het kader van ons doel duurzame en gerecyclede materialen te gebruiken, heeft ZEISS een nieuw verpakkingsconcept ontwikkeld. Nieuwe producten worden nu compact verpakt in gestandaardiseerde en volledig recyclebare kartonnen dozen. Daarbij gaat het niet alleen om de recyclebaarheid van de buitenverpakking, ZEISS gebruikt ook producttassen van 100% gerecyclede petflessen.

Duurzaam door lange levensduur en repareerbaarheid

Dankzij de ZEISS klantenservice

Een product van hoge kwaliteit dat lang meegaat is het meest duurzame product. ZEISS verrekijkers, objectieven en richtkijkers staan voor exact deze eigenschappen en worden vaak van generatie tot generatie doorgegeven. Al tijdens de productontwikkeling staat bij ZEISS de duurzaamheid van het product en het serviceconcept centraal: de houdbaarheid van constructie en materiaal evenals de repareerbaarheid worden in talrijke laboratorium- en praktijktests onderzocht. Onze eigen ZEISS klantenservice biedt naast een onderhouds- en reparatieservice talrijke reserveonderdelen aan, waardoor veel materiaal en grondstoffen kunnen worden bespaard.

ZEISS projecten voor natuurbehoud

ZEISS producten geven hun gebruikers de mogelijkheid om unieke momenten door middel van briljante beelden te observeren en de natuur van dichtbij te beleven. Samen met verschillende samenwerkingspartners zet ZEISS zich in voor duurzaamheid en milieubescherming. Met talrijke projecten voor natuurbehoud en sociale verantwoordelijkheid willen wij ertoe bijdragen dat de natuur en de habitats van talloze diersoorten blijven voortbestaan, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de schoonheid van onze natuur. Neem een kijkje bij onze projecten.

The Vultures' restaurant

ZEISS and NABU jointly protect vultures in Kenya

ZEISS proudly partners with NABU, supporting the conservation efforts to safeguard vultures in Kenya. There are eleven different vulture species in Africa, but their population has been reduced by over 65 percent in the past 20 years. In Kenya alone, six out of the eight species are now classified as critically endangered.

The goal of ZEISS is to increase community awareness on the negative impacts of wildlife poisoning, create local community champions for vulture conservation and to provide rapid response training to wildlife poisoning incidents when they occur.

In an effort to protect vultures, a prototype for a safe and guaranteed poison-free feeding station for endangered vultures and other birds of prey in Kenya has been developed.

BirdLife Species Champion

for the endangered Spotted Greenshank

Inclusive Bird Watching

ZEISS engages Sponsorship with Birdability

Safeguard Skies and Stopover Sites

ZEISS supports International Birding & Research Centre in Eilat

ZEISS Binoculars

For the NABU Federsee Nature Conservation Center

Nieuws van de ZEISS Groep

Wilt u meer te weten komen over duurzaamheid bij ZEISS? Hieronder kunt u ons nieuwste ZEISS duurzaamheidsrapport en nog veel meer interessante informatie over onze talrijke duurzaamheidsprojecten lezen.