Onze wereldwijde ZEISS duurzaamheidsdoelstellingen

2022

wereldwijd volledige groene stroomvoorziening

2025

wereldwijd alle ZEISS-activiteiten CO2-neutraal

Verantwoorde omgang met grondstoffen

Minder watergebruik bij de productie van lenzen

Voor verrekijkers, telescopen, richtkijkers en objectieven

Water is voor onze planeet een kostbare en essentiële grondstof. Of men nu denkt aan productie, reiniging of koelsystemen – industriële productie kan gewoon niet zonder water. Daarom is het des te belangrijker dat ZEISS zich door middel van talrijke initiatieven inzet voor het behoud van deze kostbare grondstof.

Een brede waaier aan maatregelen, zoals het investeren in nieuwe koelsystemen, het hergebruik van afvalwater van de productie voor de toiletspoeling en de realisatie van ideeën van werknemers, zoals het gebruik van druppelirrigatie voor de lensproductie, hebben al veel verbetering opgeleverd en meer dan 10.000 m³ water per jaar bespaard.

"In Duitsland produceren wij nu al uitsluitend met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en wij werken eraan om tot 2025 wereldwijd in al onze eigen vestigingen CO2-neutraal te worden. " - Dr. Anja Christmann, Hoofd productie

Energiebesparende initiatieven

CO2-neutraal langs de hele waardeketen

Omdat wij producten in onze eigen productievestigingen in Duitsland en in het buitenland produceren, heeft ZEISS niet alleen de volledige controle over de kwaliteit van haar producten, maar kunnen we ook de duurzaamheid van alle processen binnen de onderneming beïnvloeden.

Bovendien verhogen wij door middel van een brede waaier aan personeelsprojecten het bewustzijn rond een verantwoord energiegebruik. Zelfs veel kleine initiatieven, zoals de overstap naar ledverlichting, maar ook meer ingrijpende maatregelen, zoals het uitsluitende gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen voor de productie, hebben een grote impact en zorgen voor een blijvende energiebesparing.

Duurzame engineering en productontwikkeling

Additieve productie reduceert CO2-emissies

Energiebesparing door de overstap naar 3D-printtechnologie voor gereedschapontwerp

Voor veel ZEISS producten zijn zowel in de productie alsook in de assemblage talrijke speciale gereedschappen nodig. Door over te stappen naar 3D-printprocessen om deze gereedschappen in de eigen onderneming te vervaardigen, kan niet alleen het zeer energie-intensieve materiaal aluminium worden vervangen – ook het productieproces en de kortere transportroutes hebben een positief effect op het energieverbruik.

Dankzij ons nieuwe verpakkingsconcept hebben we het afgelopen jaar meer dan 16.000 gerecyclede petflessen kunnen hergebruiken en daardoor een kleine bijdrage geleverd aan een succesvolle kringloopeconomie. - Tammo Lueken, Hoofd Category Management Hunting

Duurzame verpakking voor ZEISS producten

Gemaakt van gerecycled materiaal

In het kader van ons doel duurzame en gerecyclede materialen te gebruiken, heeft ZEISS een nieuw verpakkingsconcept ontwikkeld. Nieuwe producten worden nu compact verpakt in gestandaardiseerde en volledig recyclebare kartonnen dozen. Daarbij gaat het niet alleen om de recyclebaarheid van de buitenverpakking, ZEISS gebruikt ook producttassen van 100% gerecyclede petflessen.

Duurzaam door lange levensduur en repareerbaarheid

Dankzij de ZEISS klantenservice

Een product van hoge kwaliteit dat lang meegaat is het meest duurzame product. ZEISS verrekijkers, objectieven en richtkijkers staan voor exact deze eigenschappen en worden vaak van generatie tot generatie doorgegeven. Al tijdens de productontwikkeling staat bij ZEISS de duurzaamheid van het product en het serviceconcept centraal: de houdbaarheid van constructie en materiaal evenals de repareerbaarheid worden in talrijke laboratorium- en praktijktests onderzocht. Onze eigen ZEISS klantenservice biedt naast een onderhouds- en reparatieservice talrijke reserveonderdelen aan, waardoor veel materiaal en grondstoffen kunnen worden bespaard.

ZEISS projecten voor natuurbehoud

ZEISS producten geven hun gebruikers de mogelijkheid om unieke momenten door middel van briljante beelden te observeren en de natuur van dichtbij te beleven. Samen met verschillende samenwerkingspartners zet ZEISS zich in voor duurzaamheid en milieubescherming. Met talrijke projecten voor natuurbehoud en sociale verantwoordelijkheid willen wij ertoe bijdragen dat de natuur en de habitats van talloze diersoorten blijven voortbestaan, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de schoonheid van onze natuur. Neem een kijkje bij onze projecten.

Verenigde Staten
Inclusief vogels kijken

ZEISS is sponsor van Birdability

ZEISS kondigt zijn samenwerking aan met Birdability, een non-profitorganisatie in de VS. Birdability's visie is dat vogels kijken echt iets voor iedereen is en hun missie is om het plezier in het observeren van vogels te delen met mensen met een beperking en vogels kijken daarmee voor iedereen toegankelijk te maken.

Young Birders

De volgende generatie natuurbeschermers

Samen met de Society for the Protection of Nature in Israel (SPNI) beschermt ZEISS verschillende trekroutes over Israël. De maatregelen bestaan onder meer uit de renaturatie van visvijvers, het bouwen van rust- en voederplaatsen en het behoud van voedselbronnen. Hierdoor zijn verschillende zeldzame soorten elk jaar in staat om via een veilige route naar Afrika te migreren.

Thailand
ZEISS is BirdLife Species Champion

voor de gevlekte groenpootruiter

De gevlekte groenpootruiter staat als "bedreigde soort" op de Rode lijst van de IUCN, omdat er wereldwijd nog maar een geschatte populatie van ongeveer 1.500 van deze vogels te vinden is. Momenteel worden de aantallen steeds minder, vooral door het verlies of de verslechterde toestand van habitats in niet-beschermde niet-broedgebieden.

Israël
Bescherming van luchtruim en tussenstops

ZEISS ondersteunt IBRC in Eilat

De wereldwijde klimaatverandering maakt het leven van trekvogels moeilijk: langere trekroutes, kortere trekseizoenen en verwoestijning zijn maar enkele van de risico's. ZEISS ondersteunt het International Birding & Research Centre in Eilat bij de bescherming van het luchtruim en de tussenstopgebieden langs de trekroutes van deze vogels.

Migratieproject in Israël

Samen met de Society for the Protection of Nature in Israel (SPNI) beschermt ZEISS verschillende trekroutes over Israël. De maatregelen bestaan onder meer uit de renaturatie van visvijvers, het bouwen van rust- en voederplaatsen en het behoud van voedselbronnen. Hierdoor zijn verschillende zeldzame soorten elk jaar in staat om via een veilige route naar Afrika te migreren.

Duitsland
Natuurbehoud en bescherming van bedreigde diersoorten

met de Jordsand Association

Jordsand houdt zich bezig met de bescherming van trek- en zeevogels en hun habitats. ZEISS ondersteunt dit initiatief door middel van samenwerkingsprojecten.

NABU Federsee centrum voor natuurbescherming

ondersteund door ZEISS Verrekijkers

ZEISS ondersteunt het NABU centrum voor natuurbescherming aan het meer Federsee in Duitsland al zo'n 20 jaar, onder andere door de beschikbaarstelling van verrekijkers. Deze worden niet alleen gebruikt door de vrijwilligers die zich voor het behoud van de natuur en de dieren rond het centrum inzetten, maar ook door bezoekers, bijvoorbeeld tijdens rondleidingen.

Oostenrijk
Programma voor het behoud van weidevogels

Net zoals grondbroeders worden weidevogels in extreme mate bedreigd door nachtelijke roofdieren. Samen met de natuurbeschermingsvereniging Vorarlberg heeft ZEISS het tot haar missie gemaakt om de populaties van deze vogels te beschermen door middel van biotoopbeheer en intensieve maatregelen ter bescherming tegen roofdieren. Daardoor zijn op lokaal niveau reeds talrijke successen geboekt.

Verenigd Koninkrijk
ZEISS Young Birder Awards

"This Award aims to encourage young people to become more involved with birds and wildlife, hopefully leading to a lifetime as ambassadors for conservation." - Mark Pearson, Patron

Kenia
White backed vulture flying before landing in Zimanga Game Reserve in Kwa Zulu Natal in South Africa
ZEISS en NABU beschermen gieren in Kenia

Het gierenrestaurant

ZEISS is trots op zijn samenwerking met de Duitse natuurbeschermingsbond NABU voor de bescherming van gieren in Kenia. In Afrika leven elf verschillende giersoorten, maar hun populatie is de afgelopen 20 jaar meer dan 65% gekrompen.

Marokko
De heremietibis

van uitsterven gered

Dankzij ingrijpende beschermende maatregelen wist BirdLife International de habitats van de heremietibis in Marokko te herstellen.

Zuid-Afrika
Kruger Bird & Wildlife Challenge

ZEISS sponsort de hoofdprijs

Het door BirdLife South Africa, Middlepunt Wetland Trust en Rockjumper Birding Tours georganiseerde evenement werd in het leven geroepen ter ondersteuning van de bescherming van de met uitsterven bedreigde witvleugelral.

Nieuws van de ZEISS Groep

Wilt u meer te weten komen over duurzaamheid bij ZEISS? Hieronder kunt u ons nieuwste ZEISS duurzaamheidsrapport en nog veel meer interessante informatie over onze talrijke duurzaamheidsprojecten lezen.