Brillen voor kinderen: Kinderen bij de opticien

Enkele tips voor kinderogen en kinderbrillen.

Zijn onze ogen ons belangrijkste zintuig? Zelfs belangrijker dan onze huid, neus, oren en tong? Dat is een vraag die lastig te beantwoorden is. Maar één ding is zeker: als we slecht zien, dan kunnen ons oriëntatievermogen en plezier in het leven daaronder lijden; dat geldt zeker voor kinderen. Vooral in een wereld die tegenwoordig door visuele indrukken wordt gedomineerd, is dat vervelend. Daarom moeten wij als ouders speciale aandacht besteden aan de ogen van onze kinderen en hun visuele ontwikkeling. BETER ZIEN heeft een paar tips verzameld over kinderogen en kinderbrillen om u te helpen bij deze complexe en belangrijke kwestie.

Zo herkent u slecht zien bij uw kind -

Maak van het controleren van het gezichtsvermogen van uw kind een leuk spelletje.

Opticien Hendrik Gausepohl adviseert het gezichtsvermogen van kinderen regelmatig te (laten) controleren. Als u tekenen van scheelzien, oogtrillingen of grijsverkleuring van de pupil opmerkt, dient u onmiddellijk uw opticien te raadplegen. Hetzelfde geldt als oogaandoeningen of slecht zien in de familie voorkomen. Een ander waarschuwingssignaal is, als baby's geen oogcontact proberen te maken met personen die tegen hen praten.

De lenzen van kinderogen zijn nog erg zacht en kunnen heel goed accomoderen, d.w.z. zij kunnen zich zonder problemen aan verschillende afstanden aanpassen. Als één oog niet zo goed presteert als het andere, merken ouders vaak niet op dat het 'goede' oog in feit het 'slechte' compenseert. Er wordt daarom aangeraden om de ogen van uw kind op een jonge leeftijd te laten controleren - idealiter rond de leeftijd van drie jaar.

Een bezoek aan de opticien, voordat een kind voor de eerste keer naar school gaat, is een absolute must. Een oogonderzoek rond het 14e levensjaar is noodzakelijk om eventuele veranderingen aan de ogen van een tiener, vooral bijziendheid, te ontdekken. Het volgende onderzoek wordt vervolgens gewoonlijk uitgevoerd, wanneer een jong volwassene met zijn of haar rijbewijs gaat beginnen.

De juiste brilmonturen voor kinderen

Een beslissing nemen is nooit makkelijk. En niet alleen het uiterlijk is belangrijk bij het kiezen van een brilmontuur voor kinderen.

Perfect zicht voor kinderen

Een kinderbril moet voldoen aan strenge normen

De ZEISS online oogtest Hoe goed ziet u contrast en kleur? Controleer uw zicht hier snel en eenvoudig!
De ogen van onze kinderen Een kind kan meteen na de geboorte zien. Wel gaat er enige tijd overheen voor de gezichtsscherpte is ontwikkeld.
Meer dan alleen stoer: zonnebescherming voor kinderogen Een zonnebril ziet er vaak erg stoer uit - ook bij kinderen. Belangrijker dan dat is echter dat de gevoelige ogen van uw kind worden beschermd.
Mijn Kijkprofiel Bepaal nu uw persoonlijke kijkbehoeftes en vind een brillenglasoplossing die bij u past.
Vind een ZEISS opticien bij u in de buurt