Hoe worden brillenglazen gemaakt?

Informatie over de vervaardiging van brillenglazen - de hoekstenen voor elke bril

Of ze nu van glas of van kunststof zijn gemaakt - optische brillenglazen doorlopen vele bewerkingsprocedures voordat ze in een brilmontuur worden gezet. Informatie over het samenstellen van een product dat door sommigen wordt gezien als een alledaags gebruiksvoorwerp en door anderen als een luxeartikel.

Van glassmelten tot mineraal brillenglas

Informatie over de vervaardiging van brillenglazen - de hoekstenen voor elke bril

De vervaardiging van minerale brillenglazen begint bij een onbewerkt glas. Natuurlijke grondstoffen (zoals kwarts, kaliumcarbonaat, natriumcarbonaat) worden bij 1400 tot 1500 graden Celsius gesmolten tot een glasmengsel.

 

Vervolgens worden ze automatisch in een pers gebracht en verwerkt tot een rond, 1 tot 3 cm dik glasblok met om zo een zogeheten "blank" te verkrijgen. Een blank is te vergelijken met een onbewerkte diamant. De voorkant wordt daarna als volgt bewerkt: een diamantslijpinstrument geeft het glas de nauwkeurig gedefinieerde oppervlaktevorm en de definitieve afwerking. de vereiste transparantie wordt verkregen via polijsten.

 

Zo ontstaat een transparante blank die aan de voorkant is geslepen. Na verdere bewerkingsprocedures hebben de afgewerkte mineralen brillenglazen óf de bijbehorende sterkte of krijgen ze de normale standaardsterkte voor snelle bestellingen, zoals laserbrillenglazen. Beide varianten kunnen op vele verschillende manieren worden bewerkt.

Moderne scheikunde: kunststof brillenglazen

Kunststof brillenglazen werden voor het eerst in 1940 vervaardigd. Deze vormen in het algemeen gesproken de basis voor de brillenglazen van tegenwoordig: 100% synthetisch vervaardigd plastic.

Het daarmee overeenstemmende organische glas wordt vervaardigd via een gietmethode: de vloeibare bronmaterialen (zogeheten monomeren) worden vermengd met speciale toevoegingen - om het materiaal uit te harden en de UV-absorptie van de afgewerkte brillenglazen te vergroten. Vervolgens worden ze in gietmallen geplaatst.

De houder wordt vervolgens urenlang aan temperatuurbehandelingen onderworpen. Allereerst wordt het materiaal uitgehard en vervolgens wordt het afgewerkte kunststofglas uit de gietmal genomen en getemperd, d.w.z.: het wordt tot onder het smeltpunt verhit en voor een bepaalde duur op een vooringestelde temperatuur gehouden.

Het resultaat: de inwendige spanning van het materiaal neemt af. Overigens, de enorme vooruitgang die is geboekt op het gebied van de zogeheten hoge-indexkunststoffen maakt de vervaardiging van extreem dunne organische brillenglazen mogelijk met een brekingsindex van tot maar liefst 1.74. Deze kunststofbrillenglazen worden eveneens gegoten - dit proces verloopt echter aanzienlijk trager en kan tot maar liefst 48 uur duren.

Voor dichtbij en veraf - minerale bifocale brillenglazen

Voor dichtbij en veraf - minerale bifocale brillenglazen

Brillenglazen van glas en kunststof verschillen net zozeer in productiewijze als in de verdere bewerking. Neem bijvoorbeeld de vervaardiging van bifocale brillenglazen. Voor minerale bifocale glazen wordt in het blanke brillenglas een extra brillenglas opgenomen. Het bovenste gedeelte – van het extra glas - is van dezelfde sterkte als het onderglas; het nabijgedeelte aan de onderkant is sterker. Op de oppervlakken van de later zichtbare scheidingsrand worden beide gedeelten zeer nauwkeurig geslepen en vervolgens samengesmolten. Nadat het achterste oppervlak van het extra brillenglas is geslepen en gepolijst, wordt deze onder het basisglas geplaatst waarbij de gekromde kant zich in de uitsparing in het basisglas bevindt, en beiden worden dan onder hoge druk samengevoegd.

 

Nadat het afkoelen voltooid is, vormt het aanvullende deel één gelijke massa met het basisglas en is het volstrekt onzichtbaar. Vervolgens wordt het deel van het aanvullende brillenglas dat eroverheen ligt geslepen en het resulterende blanke bifocale brillenglas ondergaat verdere verwerking - het wordt zowel aan de voor- en achterkant geslepen en gepolijst. Na deze stap in het vervaardigingsproces kan het bifocale brillenglas worden bijgeschaafd.

Organische bifocale brillenglazen

De vervaardiging van bifocale brillenglazen van organisch glas is aanzienlijk minder ingewikkeld. Anders dan bij minerale bifocale brillenglazen wordt de sterkte van het nabijgedeelte niet verkregen met een sterker stuk glas binnen in het brillenglas, maar door een diepere kromming van het extra oppervlak. Voor de productie wordt de holle binnenkant van de gietmal (zie afbeelding) uitgehold in de vorm van het nabijgedeelte, waardoor de gegoten blank het kenmerkende uitpuilende nabijgedeelte en de zichtbare rand krijgt.

Aangemeten ontwerp voor uw oog: multifocale brillenglazen

Aangemeten ontwerp voor uw oog: multifocale brillenglazen

De ontwikkeling van een brillenglas voor presbyopie begint bij de wensen van de gebruiker en aan welk doel het ontwerp moet beantwoorden: speciale zichtfuncties, bijv. voor werkzaamheden achter een beeldscherm of algemene dagelijkse toepassingen.

 

Om zo'n ontwerp te berekenen moet een stelsel van vergelijkingen met honderden onbekenden en mogelijk duizenden vergelijkingen worden opgelost, ditin combinatie met voortdurende aanpassing aan de gegevens van de klant. Pas na afronding van talloze processen ontstaan de eerste prototypen. Ten slotte worden ze door proefpersonen getest op kwaliteit en comfort. Als het glastype niet wordt geaccepteerd, wordt een nieuw sterkteontwerp berekend - en begint de productiecyclus opnieuw van voren af aan.

 

Hier vindt u meer informatie over het ontwerp van brillenglazen voor presbyopie.