Hoogwaardige techniek voor individueel toegepast superscherp zicht

Revolutionaire technologie biedt verdere verbetering van brillenglazen

Scherper, contrastrijker, helderder - het klinkt als een reclamespotje voor de nieuwste generatie tv-schermen. Toch hebben we het over iets heel anders: een revolutionair proces dat de kwaliteit van brillenglazen verbetert. Het nieuwe i.Profiler®-systeem is het eerste in zijn soort dat individuele ooggegevens kan analyseren die voorheen niet in aanmerking werden genomen bij het corrigeren van zichtproblemen. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om optimale brillenglazen te vervaardigen - i.Scription®-brillenglazen.

Revolutionaire technologie biedt verdere verbetering van brillenglazen

Revolutionaire technologie biedt verdere verbetering van brillenglazen

Meer dan 700 jaar geleden werd ontdekt hoe zicht met een hulpmiddel kan worden verbeterd. Brillen zoals we die tegenwoordig kennen werden ontwikkeld rond 1850. Er is sindsdien veel gebeurd. De laatste mijlpaal is een technologie die een zeer nauwkeurige meting van het oog mogelijk maakt.

 

Waarom is deze ontwikkeling zo belangrijk? Omdat geen oog hetzelfde is. Een oog is even uniek als een vingerafdruk. De i.Profiler® van Carl Zeiss Vision maakt het nu mogelijk de ogen nauwkeuriger te meten dan ooit tevoren. De oplossing is gebaseerd op de zogeheten Wavefront-technologie. Naast de standaardmeetmethoden voor het gezichtsvermogen waar optometristen gebruik van maken - en meestal houdt dit alleen het testen van de gezichtsscherpte bij daglicht en bij hoge contrasten in - neemt dit systeem ook wijzigingen in de lichtgesteldheid, weerkaatsingen, kleuren en contrastwijzigingen in aanmerking. Dit betekent dat de prestatie van het oog ook wordt beoordeeld onder verschillende lichtomstandigheden en bij verschillende contrasten. Als gevolg daarvan kunnen aspecten die voor elke persoon verschillen met maximale nauwkeurigheid worden geanalyseerd. Dit zijn onder meer:

 

  •  zichtscherpte
  •  ruimtelijk zicht
  •  samenwerking van de ogen

i.Scription®-brillenglazen verbeteren het zicht.

Al deze aspecten worden bij de berekening van de waarden voor het brillenglas in aanmerking genomen. Voor u  heeft dit een enorm voordeel: de optometrist kan de prestatie van het oog tot op een honderdste procent nauwkeurig bepalen. Dit vertaalt zich in een 25-voudige grotere nauwkeurigheid ten opzichte van traditionele methoden. Ook zichtproblemen die tot dusverre werden genegeerd maken nu deel uit van deze berekening op maat. De klant ontvangt brillenglazen die niet alleen scherper en beter contrastzicht bieden, maar ook een veel helderder kleurenspectrum.

Hoe is dit mogelijk? Een voorbeeld:

Veel mensen die een bril dragen hebben overdag geen problemen met zien. Dit verandert echter zodra het donker is. Hun ogen raken geïrriteerd door schitteringen en strooilicht. Op deze manier wordt het besturen van een auto riskanter. Dit kan het gevolg zijn van brillenglazen die niet optimaal zijn afgesteld. Met de metingen die tot dusverre konden worden verricht was het niet mogelijk om alle zichtproblemen te detecteren. Dit type oogtests wordt door optometristen en oogheelkundigen subjectieve refractie genoemd. Het is de traditionele letterherkenningstest. Een van de hulpmiddelen die wordt gebruikt is een meetinstrument. Het andere wezenlijke element is de medewerking van de klant. Iedereen die wel eens zo'n test heeft gedaan weet hoe moeilijk het kan zijn om subtiele verschillen op te merken.

Veel mensen die een bril dragen hebben overdag geen problemen met zien.

Veel mensen die een bril dragen hebben overdag geen problemen met zien.

Subjectieve refractietests zullen uitgevoerd moeten blijven worden - bijvoorbeeld om ruimtewaarneming te meten. Het nieuwe objectieve meetsysteem van Carl Zeiss Vision wordt gebruikt als aanvulling op de traditionele methode. Als gevolg daarvan kunnen mogelijke fouten of beperkingen van het vorige systeem aan de hand waarvan de glassterkte werd bepaald worden gecompenseerd. Tot die fouten of beperkingen behoren onder meer oogvermoeidheid en de mogelijkheid om alleen het gezichsvermogen bij daglicht te meten.

 

De i.Profiler® analyseert de ogen onafhankelijk van elkaar en voert de meting ook uit als de pupillen wijd zijn opengesperd, zoals ze dat ook 's nachts zouden zijn. Bovendien is dit het eerste systeem dat zogeheten superieure problemen kan registreren. Hoewel deze term misschien ietwat beangstigend klinkt, verwijst de term superieure problemen naar problemen in verband met pupilverwijding. Problemen met pupilverwijding zorgen ervoor dat lichtstralen sterker worden gebroken aan de randen van de ooglens dan in het midden, met een verminderde contrastwaarneming als gevolg. Tot een superieur probleem wordt ook het asymmetrieprobleem gerekend. Dit doet zich voor wanneer lichtstralen worden gebroken waardoor voorwerpen omgeven lijken door een vuurrand. Beide verschijnselen zorgen voor slecht zicht in schemer- of nachtelijke situaties.

Snel en precies: glasuitlijning met de i.Profiler®

Snel en precies: glasuitlijning met de i.Profiler®

De meetresultaten vormen de basis voor de optimalisatie van de i.Scription®-brillenglazen, die Carl Zeiss Vision nu biedt als aanvullende optie voor brillenglazen. Het systeem omvat vier componenten:

 

  • oogonderzoek met i.Profiler®
  • traditonele oogtest
  • berekening van glaswaarden met een nieuwe wiskundig
  • methode
  • productie met maximale nauwkeurigheid

Klanten die al zijn voorzien van de nieuwe i.Scription®-brillenglazen zijn er laaiend enthousiast over. Ze genieten intens van het verbeterde nachtzicht en bestuurders van auto's voelen zich veiliger. Kleuren worden intenser waargenomen en alle visuele indrukken en contrasten zijn veel scherper.

 

Als u i.Scription® wilt uitproberen, maak dan een afspraak met een optometrist in uw buurt: Klik hier om een optometrist in de buurt te zoeken.