De normen worden door de DIN-instantie vastgesteld met deelname van verschillende groepen, van openbare overheden tot het bedrijfsleven, de wetenschap en het algemene publiek. De DIN-instantie speelt een belangrijke rol bij het opstellen en publiceren van normen binnen CEN en ISO.
Voor het vastleggen van fundamentele technische normen en het bepalen van procedures en begrippen in de optometrie zijn het Deutsche Institut für Normung (DIN), het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) en de International Standardisation Organisation (ISO) verantwoordelijk.
Deze instituten verwerken en actualiseren voortdurend de parameters die van wezenlijk belang zijn voor de kwaliteit en internationale uniformiteit in de optometrie.
De Europese Unie
Binnen de Europese Unie dienen goederen ongehinderd hun weg te kunnen gaan en aan fundamentele eisen met betrekking tot veiligheid, geschiktheid en kwaliteit te voldoen. Daarvoor bestaan de EU-richtlijnen die vertaald in de nationale wetgeving van de lidstaten rechtsgeldig zijn.
Waarmerkingsvoorschriften
Producten waarvoor EU-richtlijnen en betreffende normen gelden, zijn sinds 14 juni 1998 onderworpen aan de aanduidingsverplichting door middel van het CE-waarmerk (CE: Communité Européen).
Het CE-waarmerk is een garantie voor de gebruiker dat op de voorgeschreven wijze aan de minimale eis ten aanzien van kwaliteit en veiligheid van het product is voldaan.
Het ZEISS garantiecertificaat dat u van uw opticien ontvangt bij uw nieuwe brillenglazen is het bewijs dat u een hoogwaardig product heeft aangeschaft.
Het bevat bijvoorbeeld de 6 criteria die de kenmerkende eigenschappen van ZEISS kwaliteit vormen:
Basisvereisten
Deze norm die met medewerking van internationale experts is uitgewerkt, beschrijft de fundamentele eisen ten aanzien van het uiteindelijke ongefacetteerde brillenglas. Deze eisen betreffen naast bepalingen over de fysiologische tolerantie, ook ontvlambaarheid, het testen van mechanische stevigheid en de transmissiegraad van uiteindelijke ongefacetteerde brillenglazen.
Transmissiecurven voor F 451 en F 452. Deze speciale filterglazen voldoen aan de extra eisen (τ 500-650, Q rood, Q geel) die worden gesteld aan brillenglazen voor gebruik in het verkeer
Naast DIN EN ISO 14889 zijn er meer normen die ook voor de opticien van wezenlijk belang zijn of die in meer detail op de afzonderlijke eisen met betrekking tot de verschillende brillenglazen ingaan: