KNO-arts Dr. Willeke Lok:

"TIVATO is gewoon heel plezierig in het gebruik"

Dr. Willeke Lok, één van de zeven KNO-artsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis, is gespecialiseerd in het oor en de daarbij behorende chirurgie. Tijdens operaties werkt ze sinds kort met de nieuwe state-of-the-art microscoop van ZEISS: TIVATO 700. Ze noemt dit nieuwe microchirurgische visualisatiesysteem een zeer gebruiksvriendelijk en stabiel hulpmiddel op de OK, die volgens haar de workflow tijdens ingrepen echt verbetert.

Eind vorig jaar moest het Albert Schweitzer op haar locatie in Zwijndrecht één van haar microscopen voor ooroperaties vervangen. “Dat was een microscoop van ZEISS, die na jaren van trouwe dienst op, oud en kapot was”, vertelt Willeke Lok. “We hadden op de locatie in Zwijndrecht twee van deze SENSERA microscopen staan. Toen die ene stuk ging, werd er contact gelegd met ZEISS voor een tijdelijke vervanger. En dan ga je ook meteen het gesprek aan voor een nieuwe microscoop. Op de vraag van ZEISS of we dezelfde microscoop wilden of een nieuwere uitvoering, gaven wij aan geïnteresseerd te zijn in een nieuw model. Dat was TIVATO 700. Hierna was de keuze voor deze microscoop snel gemaakt. Enerzijds omdat we goede ervaringen hebben met ZEISS; anderzijds omdat we echt onder de indruk zijn van de mogelijkheden die TIVATO 700 biedt.”

Het OK-personeel kan genieten van mooie
duidelijke beelden. Ze zien precies wat ik door
de microscoop zie!

Dr. Willeke Lok

Stabiel en licht in gebruik
“De microscoop is makkelijk in het gebruik”, vervolgt de KNO-arts. “TIVATO heeft een soort van lock systeem -leuk hè als ik Lok heet”, zegt ze lachend. “Als je de knop indrukt kun je de lange zwenkarm bewegen; laat je de knop los, dan staat ie vast. Dankzij dit systeem blijft de microscoop stevig op de door mij ingestelde plek staan. Hij zwenkt niet weg en blijft in evenwicht. Ook als iemand per ongeluk tegen de microscoop aanstoot, blijft het beeld gericht op de gewenste operatieplek. Hij is dus uiterst stabiel!” Willeke Lok legt uit dat de zwenkarm van TIVATO 700 een groot bereik heeft en ook heel licht te verplaatsen is. “Dat verplaatsen kost volstrekt geen moeite. Het gaat bijna vanzelf. Daarnaast is de microscoop makkelijk instelbaar. Als ik in een oor kijk, wat natuurlijk een heel klein stukje van het lichaam is, dan wil ik dat het operatiegebied goed in beeld komt. Stel dat ik bij het instellen een paar millimeter er naast zit, dan kan ik met deze microscoop heel gemakkelijk die kleine correctie maken.”

Lage leercurve
Willeke Lok vertelt dat ze het leren werken met TIVATO 700 niet moeilijk vond. Voordat het Albert Schweitzer ziekenhuis de microscoop bestelde, heeft ze hem met een aantal collega’s bij ZEISS in Breda uitgeprobeerd. “Ook hebben we instructie gekregen. Na afloop bleek dat voor mij eigenlijk niet nodig. De werkwijze was mij al bekend. Dat komt omdat wij op een andere locatie van het ziekenhuis, een vergelijkbare microscoop hebben. Dus ik kende bijvoorbeeld het lock systeem al. Het grote verschil is dat die microscoop echter veel logger is. TIVATO 700 van ZEISS is -zeg maar- verfijnder, voor een chirurg aardiger in gebruik. Daarnaast vind ik het systeem van TIVATO 700 met de steriele operatiehoes beter. De hoes, die voor iedere operatie om de microscoop gaat, wordt vacuüm gezogen waardoor nooit iets van de hoes in de weg hangt of in beeld komt. Dat vind ik echt een voordeel!”

Mooi beeld
Ten opzichte van de oude SENSERA microscoop, vindt Willeke Lok dat er voor wat betreft de snelheid van inzoomen niet veel verschil is met TIVATO. Ook is er volgens de KNO-arts weinig verschil voor wat betreft lichtintensiteit. “Beeld en lichtintensiteit zijn bij SENSERA gewoon goed, maar bij TIVATO 700 iets beter. Ook is het meekijken met de operatie veel leuker. De microscoop geeft een mooiere kwaliteit beelden. De geïntegreerde 4k camera neemt alles tot in de kleinste details perfect op. En de weergave op de grote externe monitor is fraai. Het OK-personeel kan genieten van mooie duidelijke beelden. Ze zien precies wat ik door de microscoop zie. En dat is voor het OK-personeel en voor artsen in opleiding heel fijn. Want zij waren gewend aan een donker, onduidelijk beeld. Konden dus nooit goed meekijken met de operatie. En nu wel! En dat is voor een topklinisch opleidingsziekenhuis toch heel belangrijk.”

Blij met ZEISS en TIVATO 700
Willeke Lok vertelt dat zij de service van ZEISS goed vindt. “Als er wat is, zijn ze goed te bereiken en helpen ze snel. We hadden bijvoorbeeld behoefte aan een bescherming van de nieuwe monitor, zodat deze bij verplaatsing niet kan beschadigen. Toen we hierom vroegen was dat snel geregeld door de mensen van ZEISS. Prima service dus. Al met al ben ik heel blij met ZEISS èn met onze nieuwe TIVATO 700. Komend jaar willen we kijken of we onze andere microscoop in Zwijndrecht ook kunnen vervangen voor zo’n TIVATO 700. Want die is gewoon heel plezierig en goed in het gebruik. SENSERA is niet slecht, maar dit is gewoon beter”, besluit Willeke Lok.

  • TIVATO 700 Brochure EN

    Pagina's: 12
    Bestandsgrootte: 13 MB