Altijd goed zicht dankzij hoogwaardige coatings

Innovatieve afwerkingen voor brillenglazen die uw brillenglazen optimaal beschermen en uw zichtcomfort vergroten

Natuurlijk weten wij, brildragers, dat de coating van een brillenglas belangrijk is. Tegenwoordig vinden we het bijna vanzelfsprekend dat een nieuwe bril is uitgerust met ontspiegelde glazen en een hardingslaag. Toch zijn er, net als bij de uitrusting van een nieuwe auto, verschillen in kwaliteit en specificaties, die de brildrager afzonderlijk kan bepalen in overleg met zijn of haar opticien.

Coatings voor brillenglazen bieden bescherming,comfort en zijn esthetisch mooier. Optimale oppervlaktecoatings zorgen ervoor dat brillenglazen afzonderlijke meesterwerken worden, aangepast aandegene die ze draagt en de eisen die hij of zij eraan stelt. Wij vertellen u waar u op moet letten.

De hardingslaag

Voor de meeste brildragers is hun bril als een tweede huid. Brillenglazen en brilmonturen krijgen dagelijks heel wat te verduren. Mensen die een bril dragen tijdens het sporten of tijdens het werken met elektrisch gereedschap, maar ook kinderen, zijn beslist aangewezen op een bril die stevig is en ook de gevolgen van zware fysieke inspanningen aankan. En we weten allemaal: niet iedereen is altijd even voorzichtig met zijn of haar bril. In de hektiek van alledag wordt een bril soms op de tafel neergelegd met de glazen naar beneden. Juist om deze reden moet uw bril langdurige bescherming bieden tegen krassen op het brillenglas.

Ook kleine krasjes op het brillenglas kunnen het zicht enorm doen achteruitgaan. Ze vertroebelen tot op zekere hoogte het zicht, ook al heeft het glas de voorgeschreven sterkte. Dit leidt tot belasting van de ogen waardoor ze vermoeid raken. Ook wordt de levensduur van de brillenglazen hierdoor korter. Kunststof brillenglazen onderscheiden zich in het bijzonder doordat ze licht zijn en veel draagcomfort bieden, hoewel het zachtere materiaal van deze glazen in vergelijking met minerale brillenglazen ze kwetsbaarder maken als het niet wordt beschermd. Daarenboven, hoe dunner het kunststof glas is - zoals dit bijvoorbeeld het geval is bij kunststof glazen met een hoge refractie-index - des te belangrijker de hardingslaag is.

Bij de aanschaf van een bril is het daarom heel belangrijk om te letten op de kwaliteit en de levensduur van de harde verniscoating. Hoe actiever u bent, des te meer de bescherming van uw brillenglazen ertoe doet.

Brillenglas zonder/met hardingslaag
Brillenglas zonder/met hardingslaag
De ZEISS online oogtest Hoe goed ziet u contrast en kleur? Controleer uw zicht hier snel en eenvoudig!

Ontspiegelingslaag

Ontspiegelingslagen zorgen ervoor dat u goed kan zien en er goed uitziet. Dat komt doordat brillenglazen zonder ontspiegeling het licht weerkaatsen of een spiegeleffect veroorzaken, wat storend is voor zowel de brildrager als zijn gesprekspartner: in eerste instantie via het brillenglas in het oog van de brildrager en in tweede instantie op het brillenglas. Beide zijn even storend. Brillenglazen zonder ontspiegeling verminderen vooral het zicht wanneeru 's nachts auto op een nat wegdek rijdt en als u in het licht van de koplampen van tegemoetkomend verkeer kijkt. De bestuurder zal eerder worden verblind en zal, onder bepaalde omstandigheden, minder goed verlichte objecten, zoals fietsers, misschien niet op tijd waarnemen. Wij raden daarom aan om te investeren in een goede ontspiegelingslaag, zelfs als uw gezichtsvermogen maar een minimale correctie behoeft.

De effectiviteit van de ontspiegelingslaag varieert volgens de mate van reflectie: een ontspiegelingslaag is in feite in te delen in drie niveaus: "laag", "middelsterk" en "sterk". De kwaliteit van de ontspiegelingslaag wordt bepaald door de zogeheten "restreflectie". Een opticien kan eenvoudig de kwaliteit van de gebruikte ontspiegeling vaststellen, ook bij oudere brillenglazen, omdat de ontspiegeling een kenmerkende kleur heeft.

Met name voor wie vaak persoonlijke gesprekken voert en/of voor wie veel auto rijdt, is de keuze voor de optimale ontspiegeling van groot belang.

Brillenglas zonder/met ontspiegelingslaag
Brillenglas zonder/met ontspiegelingslaag

Clean Coat-coating

Stel dat u een heerlijk zachte wollen trui draagt. Maar helaas blijven er fijne wolpluisjes aan uw brillenglazen vastkleven. Vanwege uw werk brengt u vaak veel tijd door in stoffige en gesloten ruimten. Als gevolg daarvan zien uw brillenglazen eruit alsof u juist een zandstorm hebt overleefd. Het begint te regenen en u hebt uw paraplu niet bij u. Doordat de regendruppels op uw brillenglazen blijven zitten, kunt u bijna geen hand voor de ogen zien. Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties waaruit het praktisch nut van coatings van brillenglazen blijkt.

Clean Coat-coatings en antistatische coatings, zoals toegepast in de hoogwaardige LotuTec-coating van ZEISS, maken brillenglazen antistatisch en hydrofoob (waterafstotend). Voor brillenglazen is een afwerking verkrijgbaar die u misschien wel kent van autolakken of andere gladde oppervlakken met het lotuseffect. Het oppervlak is door de coating zo glad gemaakt dat vuildeeltjes of waterdruppels zich niet zo sterk aan het glas kunnen hechten en van het oppervlak worden afgestoten zoals dit ook bij een lotusblad gebeurt. Daarom zijn brillenglazen met LotuTec makkelijker te reinigen en hoeven zij minder vaak te worden gereinigd. Ook verwijdert u eenvoudig vettige vingerafdrukken.

Brillenglas zonder/met hydrofobe coating/ met LotuTec-coating
Brillenglas zonder/met hydrofobe coating/ met LotuTec-coating

LotuTec van ZEISS is geschikt voor iedereen die alle topcoatings in één wil hebben

U hoeft geen moeilijke keuze te maken. ZEISS maakt het u met zijn LotuTec 3-in-1-product kinderlijk eenvoudig, omdat deze hoogwaardige coating totale bescherming biedt: hardingslaag, ontspiegelingslaag, CleanCoat en de antistatische eigenschap in één.

En het mooiste is dat er dankzij het waterafstotende effect met LotuTec minder snel condensvorming optreedt, zodat uw zicht veel minder sterk wordt verminderd bij een snelle overgang van koude naar warme lucht.

Ons advies: bezoek eens uw opticien voor een demonstratie van en uitleg over de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende coatings voor brillenglazen. Bepaal waar u in uw dagelijkse leven het meeste bij gebaat bent, afhankelijk van de omstandigheden waaronder u uw nieuwe brillenglazen gebruikt en hoe lang zij er als nieuw blijven uitzien. Met ZEISS bent u helemaal vrij de afzonderlijke coatingtypes te combineren naar uw individuele behoeften.

Brillenglas zonder antistatische coating/met LotuTec-coating
Brillenglas zonder antistatische coating/met LotuTec-coating
Mijn Kijkprofiel Bepaal nu uw persoonlijke kijkbehoeftes en vind een brillenglasoplossing die bij u past.
Vind een ZEISS opticien bij u in de buurt

Gerelateerde Artikelen

Blauw licht: het goede en het slechte Hoeveel blauw licht hebben wij nodig? En hoe en wanneer moeten wij ons ertegen beschermen?
Tien tips voor het kiezen van de juiste glascoatings BETER ZIEN met nieuwe glascoatings - voor meer comfort en een vergrote duurzaamheid

Gerelateerde producten