Smeedstuk Succes Meet complexe geometrieën

Altijd up-to-date: Aluline, een fabrikant van aluminium onderdelen en oplossingen in Denemarken, leeft volgens dit principe om naam te maken op de mondiale markt. Dit familiebedrijf investeert ook regelmatig in nieuwe meettechnologieën. Onlangs hebben zij twee ZEISS ACCURA-machines met een nieuwe scantaster gekocht. Met de nieuwe coördinatenmeetmachines kon Aluline de meettijden drastisch verlagen.

Hoe Aluline A/S succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS CALYPSO
ZEISS VAST XTR gold
Succes:
  • De meettijd is met 70% verlaagd
  • Inspectie van geometrisch complexe onderdelen
  • Continu scannen van werkstukken

Verkorte meettijd van complexe aluminium onderdelen dankzij de ZEISS meetmachine

De uitdaging: geometrisch complexe onderdelen sneller meten

Jaarlijks maakt Aluline wereldwijd in totaal 11 tot 12 miljoen artikelen voor verschillende toepassingen die uit ongeveer 300 onderdelen bestaan. De klanten van het bedrijf zijn afkomstig uit de geneeskunde, telecommunicatie, consumentenelektronica, defensie, automobielindustrie en luchtvaart. En iedereen verwacht maximale precisie, zelfs bij onderdelen met complexe geometrieën. Tot nu toe moesten operatoren de machine verschillende keren onderbreken om het werkstuk handmatig te herpositioneren.

Hoge precisie is van groot belang om de functionaliteit van het ventielhuis te garanderen
Hoge precisie is van groot belang om de functionaliteit van het ventielhuis te garanderen
De nieuwe taster en een speciale koppeling hebben het voor Aluline mogelijk gemaakt om de meettijd van het ventielhuis te verkorten van 35 tot 11 minuten, zonder precisie op te geven
De nieuwe taster en een speciale koppeling hebben het voor Aluline mogelijk gemaakt om de meettijd van het ventielhuis te verkorten van 35 tot 11 minuten, zonder precisie op te geven

De oplossing: een nieuwe scantaster

De XTR-contactscantaster vereenvoudigt en versnelt de kwaliteitsinspectie van geometrisch complexe onderdelen. Aangezien er een draaiende as in de taster is verwerkt, kan het stylussysteem met stappen van 15 graden draaien, waardoor deze altijd onder de juiste hoek ten opzichte van het onderdeel staat. Ze kozen ook voor de ZEISS ACCURA portaalmeetmachine, omdat deze de gewenste precisie biedt en de mogelijkheid heeft om werkstukken continu te scannen in plaats van afzonderlijke punten te registreren. Bovendien waren de medewerkers al bekend met de ZEISS CALYPSO-meetsoftware.

"We kunnen het werkstuk nu in 11 minuten meten in plaats van 35 – en dat is in één meetproces."

René Schow Jørgensen, Head of Aluline A/S

Het voordeel: kortere meettijden

Met de nieuwe contacttaster kan Aluline nu geometrisch uitdagende onderdelen meten zonder de sensor te vervangen en de meetcyclus te onderbreken. Medewerkers hadden 35 minuten nodig om de 128 vooraf bepaalde punten van een sluitcilinder voor deuren te meten. De XTR-taster, met een speciaal door ZEISS ontwikkeld klemsysteem voor dit werkstuk, beperkte de meettijd tot 11 minuten. Aangezien het onderdeel niet langer handmatig moet worden gedraaid, kunnen medewerkers de tijd tussen het begin van het programma en het beoordelen van het meetrapport voor andere taken gebruiken. Een ander voordeel voor Aluline is dat de werkstukken nu continu kunnen worden gescand. Daardoor krijgen meettechnici en ontwerpers veel meer informatie over de geometrie van de onderdelen dan bij metingen van enkele punten. Volgens Managing Director René Schow Jørgensen, hebben de twee coördinatenmeetmachines ook indruk gemaakt op klanten. "Nieuwe klanten hebben geen vragen meer als we ze ons meetlaboratorium laten zien. Ze weten dat we nauwkeurig meten en produceren."

De ZEISS XTR scantaster kan altijd onder de juiste hoek gepositioneerd worden ten opzichte van het onderdeel
De ZEISS XTR scantaster kan altijd onder de juiste hoek gepositioneerd worden ten opzichte van het onderdeel
Over Aluline A/S

Het familiebedrijf Aluline A/S ontwikkelt en produceert sinds 1965 aluminium onderdelen. Op de productielocatie in Tølløse, ongeveer 60 kilometer van Kopenhagen, beheren 110 medewerkers het volledige productieproces: van ontwerp tot afgewerkt onderdeel.