Extreme kabelwagens Kabelwagen voor 30 personen die windsnelheden van tot wel 90 km/u kunnen weerstaan

De wereldwijde marktleider maakt gebruik van een ACCURA portaalmeetmachine van ZEISS en wil de precisie van het kabelbaansysteem verder verhogen en de ambitie van het bedrijf waarmaken om perfecte kwaliteit te leveren.

Hoe Doppelmayr succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS CALYPSO
Succes:
  • 4-5x hogere precisie
  • Perfecte kwaliteit
  • Heldere documentatie van de resultaten
  • Geautomatiseerd meetproces na installatie van het meetprogramma

Doppelmayr maakt gebruikt van een portaalmeetmachine van ZEISS

Stoeltjesliften voor achter personen en sterke windstoten op een hoogte van een paar honderd meter: Doppelmayr trotseert dagelijks de extremen. Dit geldt ook voor de enorme onderdelen die worden gebouwd in Wolfurt, Oostenrijk. Het middelste deel van de grote aandrijfpoelies weegt ongeveer twee ton en leidt de kabel rond de stations van boven naar beneden. Ze worden omgeven door vier vleugelsegmenten.

De productie van dergelijke delen vereist een nauwkeurigheid van één honderdste milimeter. Een afwijking van de ideale afmetingen betekent niet noodzakelijk een veiligheidsrisico, maar zelfs het kleinste, ongevalvrije defect kan het bedrijf een inkomstenverlies van miljoenen euro betekenen. Om de nauwkeurigheid van het middelpunt van de poelie te garanderen, mag er maximaal 50 micrometer van de ideale afmetingen worden afgeweken. Als deze tolerantie wordt overschreden, sluiten de verbindingsplaten van de vleugelelementen niet meer naadloos aan op het middelste deel. 

Doppelmayr is een specialist op het gebied van kabelbaansystemen. Klaus Meyer, Head of Mechanical Production, in de bedrijfsshowroom in Wolfurt, Oostenrijk.
Doppelmayr is een specialist op het gebied van kabelbaansystemen. Klaus Meyer, Head of Mechanical Production, in de bedrijfsshowroom in Wolfurt, Oostenrijk.

Bovendien moeten de kogellagers perfect concentrisch in het midden liggen, aangezien de wrijving anders tot overmatige slijtage en een mogelijk systeemdefect kan leiden. Vandaar dat betrouwbare kwaliteitscontrole altijd een topprioriteit is geweest voor Doppelmayr. De ACCURA II-portaalmeetmachine van ZEISS is sinds augustus 2011 een sleutelelement in het productieproces. Met afmetingen van 2000 x 3000 x 1500 millimeter is het een van de grootste portaalmeetmachines die ooit in Oostenrijk door ZEISS is verkocht.

Precisie is wat telt: de bewerkte oppervlakken van deze onderdelen mogen maximaal 5 micrometer van de ideale vorm afwijken.
Precisie is wat telt: de bewerkte oppervlakken van deze onderdelen mogen maximaal 5 micrometer van de ideale vorm afwijken.

De oplossing: Een meetmachine voor de toekomst

Zündel koos voor ZEISS vanwege de goede reputatie van het bedrijf en de nabijheid van het Oostenrijkse zusterbedrijf, waardoor dag en nacht klaar kan staan als er problemen opduiken. "Wij staan ook dag en nacht klaar voor onze klanten. Als klant verwachten wij dus diezelfde service", aldus Zündel. Voor Zündel was het ook belangrijk dat de meetuitrusting, indien nodig, op basis van software of optische sensoren kon worden uitgebreid.

Speciale verzoeken en de noodzaak om kwaliteitsgarantie te documenteren worden steeds belangrijker!"

Karl-Heinz Zündel, Facility Manager at Doppelmayr in Wolfurt

Het voordeel: Vier to vijf keer zo nauwkeurig

Doppelmayr gebruikt ACCURA om alle veiligheidsgerelateerde onderdelen te meten. De meetmachine scant het middelste deel en de poelie in één volledige CNC-cyclus. De machine vergelijkt de positie van elk boorgat met de nominale geometrie, controleert alle afmetingen van de vier bewerkte oppervlakken en meet het gekeerde cylinderboorgat in het midden. De CALYPSO-software genereert daarna automatisch het meetlogboek.

De bijkomende voordelen: metingen kunnen sneller worden uitgevoerd en de nauwkeurigheid is vier tot vijf keer zo hoog. Bovendien exporteert de meetsoftware van CALYPSO met een druk op de knop duidelijk gestructureerde documentatie over de resultaten.

"Zodra ik een meetprogramma voor een onderdeel heb gegenereerd, doet de machine de rest automatisch. Zelfs wanneer ik 200 stukken moet meten", vertelt Roland Schedler die bij de kwaliteitsafdeling van Doppelmayr werkt.

Doppelmayer hecht veel waarde aan betrouwbare kwaliteitsgarantie.
Doppelmayer hecht veel waarde aan betrouwbare kwaliteitsgarantie.
Productie en kwaliteitsgarantie draaien beide om maximale precisie, onafhankelijk van de grootte van de onderdelen
Productie en kwaliteitsgarantie draaien beide om maximale precisie, onafhankelijk van de grootte van de onderdelen

Perfecte kwaliteit

Nauwkeurigheid is echter niet alles voor Karl-Heinz Zündel: "Met deze uiterst nauwkeurige meetmachine willen we indruk maken op ons hele team en tonen dat we de perfecte kwaliteit leveren in alles wat we doen."

De meetmachine wordt al volledig ingezet en het bedrijf overweegt een tweede systeem aan te kopen. Er moet echter eerst een groter meetlaboratorium worden gebouwd.

Over Doppelmayr

De Doppelmayr Group is marktleider in kabelbaansystemen. De grootste fabrieken bevinden zich in Wolfurt (Oostenrijk) en Goldau (Zwitserland). De producten bevatten driekabelsystemen die tot 30 passagiers over de vallei transporteren. Het bedrijf telt 2.200 medewerkers en had in 2011 een jaaromzet van 618 miljoen.