Als elk kleine beetje telt Met de de meettechnologie van ZEISS kan Henschel de kwaliteit van zware tandwielkasten garanderen.

Wat is het verschil tussen een machine die stilvalt door zwaar gebruik in vergelijking met een machine die jaren later nog steeds werkt? Het zit hem in de kleine dingen: de minieme afwijkingen van de ideale vorm en onnauwkeurig vakmanschap. Henschel gebruikt de meest nauwkeurige meettechnologie op de markt te gebruiken om een lange levensduur van zijn tandwielen te garanderen. Zelfs grote, zware onderdelen zoals tandwielen en -kasten moeten tot op de micrometer nauwkeurig zijn om een maximale kwaliteit te garanderen.

Hoe Henschel succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS GEAR PRO
Succes:
  • Verbeterde kwaliteit
  • Betere leveringsprestaties en -betrouwbaarheid

Henschel zorgt voor de kwaliteit van zware tandwielkasten met meettechniek van ZEISS

De uitdaging: uiterste nauwkeurigheid bij extreem zware en lange onderdelen

Henschel produceert tandwielen voor machines die kunststof voor trams en treinen verwerken. De versnellingsbakken, die tot voor kort extern werden aangekocht, worden nu intern gefabriceerd. De kwaliteitscontrole van de stalen kasten, die tot enkele tonnen kunnen wegen en tot wel vier meter lang kunnen zijn, vraagt om een erg grote, uiterst nauwkeurige meetmachine. Daarom heeft Bodo Kohlmeyer, het hoofd van Kwaliteitsbeheer bij Henschel, enkele maanden geleden geïnvesteerd in een nieuwe machine van ZEISS.

Productie en kwaliteitsinspectie van tandwielen en tandwielkasten bij Henschel
Productie en kwaliteitsinspectie van tandwielen en tandwielkasten bij Henschel

Oplossing: een 850 millimeter lange stylus met actieve taster

"Slechts drie van onze leveranciers konden meetmachines leveren die aan onze behoeften voldoen", vertelt Kohlmeyer. Vanwege de actieve taster van de ACCURA heeft Henschel voor ZEISS gekozen. Deze taster corrigeert tijdens een meting automatisch de afstand tot het onderdeel.

Henschel werkt sinds juni 2010 met de ACCURA II. Dit toestel heeft een bijzonder lange stylus (850 mm) en kan ook de binnenkant van erg lange behuizingsonderdelen nauwkeurig meten. Henschel gebruikt de ACCURA II om de asafstand, lagerboorgaten en evenwijdigheid te controleren.

We hebben een flinke stap gemaakt wat betreft onze leveringsbetrouwbaarheid en we implementeren onze hoge kwaliteitseisen op een efficiënte manier"

vat Kohlmeyer samen.,,vat Kohlmeyer samen.

Het voordeel: maximale controle tot in de details

Zoals Kohlmeyer ondertussen weet, moet de aanschaf van een meetmachine gerechtvaardigd zijn "Veel bedrijven besparen op meettechnologie en gebruiken in plaats daarvan handmatige logboeken en visuele controles. De resultaten zijn soms duizelingwekkend", aldus Kohlmeyer. Voor Henschel zijn problemen met onnauwkeurigheden van individuele behuizingsleveranciers verleden tijd. "We hebben een flinke stap gemaakt wat betreft onze leveringsbetrouwbaarheid en we implementeren onze hoge kwaliteiteisen op een efficiënte manier", vat Kohlmeyer samen. Dankzij de lange levensduur en de internationaal gerenommeerde betrouwbaarheid van de tandwielen ontvangt Henschel ook in de toekomst bestellingen van kritische klanten.

Over Henschel

Henschel Antriebstechnik GmbH is een van de meest toonaangevende, Duitse bedrijven in de aandrijvingstechnologie en heeft een belangrijke rol gespeeld in de technologische vooruitgang van de sector. Henschel fabriceert hoogwaardige tandwielen en -kasten voor werktuigbouw en installatietechniek. Het bedrijf onderzoekt, ontwikkelt en commercialiseert op maat gemaakte aandrijvingsoplossingen- en innovaties in alle gebieden van tandwieltechnologie.