Software verhoogt de betrouwbaarheid van het proces

Metabowerkte GmbH produceert professionele gereedschappen en accessoires. Als kwaliteitsfabrikant is het essentieel dat klanten optimale kwaliteit krijgen. Dit bedrijf heeft een lange traditie die teruggaat tot de eerste decennia van de 20e eeuw en is gevestigd in Nürtingen, Duitsland. Dankzij de ZEISS PiWeb beheersoftware voor kwaliteitsgegevens kon Metabo zijn meet- en productieprocessen eind 2016 optimaliseren.

Hoe Metabo succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS CALYPSO
Succes:
  • Up-to-date inspectieplannen
  • Draadloze meetsystemen
  • Snellere probleemoplossing
  • Snellere procescontrole
  • Kortere insteltijden

Metabo beperkt de oorzaken van fouten met ZEISS PiWeb

De uitdaging: vlotte processen

In de afdeling Housing Manufacturing bij Metabowerke zijn verschillende handbediende meetinstrumenten in gebruik die voorheen via kabels waren aangesloten. Dit beperkte niet alleen de mobiliteit van werknemers, maar ook de kabels braken vaak, waardoor de betrouwbaarheid van het systeem nog verder afnam. Bovendien konden de gegevens van het "oude" systeem niet in het cachegeheugen worden opgeslagen, waardoor de werklast voor de inspecteurs aanzienlijk toenam als het meetproces om welke reden dan ook werd onderbroken. Bovendien was het voor werknemers vrij tijdrovend om meetfouten statistisch te evalueren. Dit bemoeilijkte het oplossen van problemen en verlengde het meetproces nog verder. De meetplannen die voor elk van de ongeveer 500 geproduceerde werkstukken zijn gemaakt, zijn speciaal voor de medewerkers uitgeprint. Deze afdrukken werden vervolgens naar de afzonderlijke werkplekken gebracht, waardoor er soms een aanzienlijke vertraging optrad voordat de meettechnici de wijzigingen konden doorvoeren.

Tot het einde van 2016 hadden werknemers alleen toegang tot afgedrukte versies van de inspectieplannen. Als er eigenschappen gewijzigd werden en de meetplannen niet meteen daarop werden aangepast, zou het kunnen voorkomen dat werknemers de inspectie voortzetten met een verouderd sjabloon.
Tot het einde van 2016 hadden werknemers alleen toegang tot afgedrukte versies van de inspectieplannen. Als er eigenschappen gewijzigd werden en de meetplannen niet meteen daarop werden aangepast, zou het kunnen voorkomen dat werknemers de inspectie voortzetten met een verouderd sjabloon.
In ZEISS PiWeb kan de bediener direct zien of de eigenschap binnen de tolerantie valt. Hierdoor kunnen ze sneller problemen oplossen.
In ZEISS PiWeb kan de bediener direct zien of de eigenschap binnen de tolerantie valt. Hierdoor kunnen ze sneller problemen oplossen.

De oplossing: ZEISS PiWeb

"Deze problemen behoren ondertussen tot het verleden," zegt Achim Schmid, Quality Coordinator bij het Housing Technology Center. Indien een werknemer nu bijvoorbeeld de koppelingsbehuizing van een slijptol moet meten, opent hij gewoon het bijbehorende meetplan in de ZEISS software. De medewerker verplaatst de cursor naar het juiste veld in de tabel en brengt deze gegevens met een druk op de knop over van het handmatige meetinstrument naar het systeem. Indien de waarde binnen de toleranties valt, verschijnt er onmiddellijk een groene stip. Indien er een rode stip verschijnt, moet de meettechnicus de oorzaak van de afwijking zoeken. Vroeger kon het gebeuren dat de werknemer de software moest aanpassen en vervolgens moest zoeken naar de overeenkomstige gegevens in de statistieken. Nu kunnen ze de meetwaarden bekijken van de vorige 500 metingen met behulp van de rapportsjablonen in ZEISS PiWeb. "Op deze manier ziet ons team direct of dit een uitschieter is of dat er een trend is naar overschrijding van de toleranties", zegt Schmid.

Op deze manier ziet ons team direct of dit een uitschieter is of dat er een trend is naar overschrijding van de toleranties."

Achim Schmid, Quality Coordinator

Het voordeel: verbeterde concurrentiepositie

Naast het up-to-date houden van de meetplannen, hoeven medewerkers niet langer de nodige gegevens te verzamelen om hun processen bij verschillende systemen te controleren. "Al onze gegevens worden nu centraal opgeslagen," vertelt Schmid. "Bovendien is de layout van de ZEISS PiWeb-rapporten eenvoudiger te gebruiken, vergeleken met de vorige oplossing. Zo kunnen we sneller zien waar de problemen zich bevinden." En dat is nog niet alles. De oplossing van ZEISS heeft dit middelgroot bedrijf ook geholpen om de stilstand van machines te beperken. Als een onderdeel van een pilotproject analyseerde het bedrijf de meetgegevens in ZEISS PiWeb en werden vier procesrelevante eigenschappen voor een gereedschap bepaald. Zo kon de insteltijd voor de productiemachines worden beperkt. Als deze binnen de tolerantie liggen, kan de serieproductie onmiddellijk beginnen. Head Foreman in Production, Uwe Forschner, vat het samen: "De kortere insteltijden zijn al een grote stap in de richting van een efficiënte productie van zeer kleine batchgroottes, wat onze concurrentiepositie zeker ten goede komt".

Forschner inspecteert de tandwielkast van een haakse slijper, een spuitgietonderdeel dat ook in Nürtingen wordt geproduceerd.
Forschner inspecteert de tandwielkast van een haakse slijper, een spuitgietonderdeel dat ook in Nürtingen wordt geproduceerd.
Over Metabowerke GmbH

In 1924 bouwde Albrecht Schnitzler de eerste handboormachine, waarmee hij de basis legde voor het Metabowerke GmbH van vandaag. Dit bedrijf met een lange geschiedenis werd in maart 2016 gekocht door Hitachi Koki, onderdeel van de Japanse Hitachi Group. Deze fabrikant van professioneel elektrisch gereedschap en accessoires heeft over de hele wereld 1900 werknemers, waarvan er 1100 in Metabo's hoofdkantoor in de Duitse stad Nürtingen (vlakbij Stuttgart) werken. Het middelgrote bedrijf had in 2016 een totale jaaromzet van 423 miljoen. Het uitvoerquotum voor 2016 was 80%. Metabo heeft meer dan 700 patenten en handelsmerken.