Een klein bedrijf met een grote visie

Three-M Tool and Machine Incorporated is een klein productiebedrijf met 80 medewerkers dat grote projecten uitvoert. Vier jaar geleden ontving Three-M een bestelling om onderdelen voor windturbines te produceren. Three-M vertrouwt op meettechnologie van ZEISS om de benodigde precisie van deze werkstukken te garanderen.

Hoe Three-M Tool succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS MMZ G
ZEISS CALYPSO
ZEISS VAST gold
Succes:
  • Precisie en reproduceerbaarheid vergroot
  • Meettijd met een twaalfde verminderd

Coördinatenmeetmachine garandeert de vereiste precisie voor onderdelen voor windturbines

De situatie

Three-M Tool and Machine Incorporated, een klein productiebedrijf in Wixom, Michigan, wilde de groeiende markt van windenergie betreden. Ze beseften ieder voordeel ten opzichte van de concurrentie essentieel is voor de langetermijnvisie van uw bedrijf.

In 2008 haalde Three-M een contract binnen om tandwielkasten en behuizingen voor Clipper Windpower te produceren. Tot op dat moment gebruikten ze een ouder DEA-brugtypemeetsysteem voor kwaliteitsinspectie van andere grote onderdelen. Vanwege de beperkte snelheid en grootte van de machine konden nieuwe geassembleerde behuizingen niet worden gemeten. Daarmee zou de productie tot 3 eenheden per maand terugvallen in plaats van de benodigde 16. Ze gingen op zoek naar een efficiënter en beter meetsysteem.

Three-M-medewerkers meten een tandwielkast.
Three-M-medewerkers meten een tandwielkast.
Michael Medwid, President van Three-M Tool and Machine Incorporated.
Michael Medwid, President van Three-M Tool and Machine Incorporated.

Goede ervaring met ZEISS

Three-M informeerde bij ZEISS, omdat ze eerder positieve ervaringen met hen hadden en nog steeds hun eerste systeem van ZEISS gebruikten: een UMC 850 die ze in 1975 hadden gekocht. In 2005 kochten ze een extra CMM: een CONTURA met een VAST XT actieve scansensor.

Ze kozen voor een ZEISS MMZ G brugtypemeetmachine in een configuratie die drie meter verticaal kon meten. Dat was de optimale oplossing voor de inspectie van rechtopstaande tandwielkasten. De CMM is voorzien van de VAST gold-taster die snelheden tot 300 punten per seconde kan bereiken. Dankzij de VAST gold-taster kan het bedrijf scannen met stylussen tot 800 millimeter lang met een gewicht tot 600 gram. ZEISS had niet alleen de juiste machine voor de taak, maar wist Three-M een concurrerende kostprijs en levering te bieden.

"Met onze eerste ZEISS CMM leerden we wat nauwkeurigheid echt betekent"

Michael Medwid, directeur van Three-M Tool and Machine Incorporated.,Michael Medwid, directeur van Three-M Tool and Machine Incorporated

De concurrentie een stapje voor blijven

Voor het nieuwe project van Clipper investeerde Three-M in een van de meest nauwkeurige en technologisch geavanceerde bewerkingsmachines. "Dit zijn enkele van de beste bewerkingsmachines in de VS, maar ze zijn nog niet nauwkeurig genoeg om de vereiste toleranties voor deze onderdelen te bereiken. We kunnen het onderdeel niet kant-en-klaar uit de bewerkingsmachine halen," vertelt Michael Medwid. De werkelijke positietoleranties van deze grotere onderdelen zijn ongeveer 25 micron. De nieuwe onderdelen, die meestal van gietijzer zijn gemaakt, zijn ruw afgewerkt als drie afzonderlijk gegoten onderdelen, geassembleerd en vervolgens naar de inspectie verzonden. De schroefopeningen worden uitgelijnd en vervolgens opnieuw volgens de specificaties als afzonderlijke onderdelen bewerkt en een laatste keer gemonteerd voor de laatste inspectie. De inspectie wordt met uiterste precisie tijdens het proces op elk 10e onderdeel uitgevoerd. Als dit proces niet wordt opgevolgd, zou de behuizing vervormen.

In 2010 bezochten twee werknemers van ZF Industries Three-M om na te gaan of ze prototypes van tandwielkasten konden produceren. ZF Industries voert inspecties uit met drie ZEISS CMM's op hun locatie in Greenville. Ze zijn ondertussen bekend met het systeem. "Na twee uur belden ze hun leidinggevende om te zeggen dat ze niet verder hoefden te zoeken, omdat ze hun leverancier hadden gevonden," vertelt Medwid. "Onze ZEISS MMZ-G machine was de belangrijkste reden dat we dat contract hebben binnengehaald," legt Medwid uit.

Optimistisch voor de toekomst

Three-M is optimistisch over de toekomst en denkt dat hun MMZ-G-systeem ook onderdelen van andere machines kan verwerken. Aangezien ze meer contracten hebben binnengehaald, werken ze nu met twee ploegen aan de CMM. Three-M houdt vooral goede ervaringen over aan de service en follow-up van het salesteam van ZEISS. "Dankzij de ZEISS CMM kunnen we de concurrentie een stap voor blijven en onze grote visie levendig houden," vertelt Michael Medwid.

Over Three-M

Three-M Tool and Machine Incorporated is gespecialiseerd in de markt voor precisiebewerking en -productie. Ook produceren ze volgens tekeningen en specificaties van klanten nieuwe en gereviseerde speciale machineonderdelen voor de machine-industrie. Het bedrijf werd in 1971 opgericht. Het hoofdkantoor staat in Wixom, Michigan, V.S.