Zelfs de machines zijn flexibel Volkswagen versnelt de kwaliteitscontroles van motorproductie

Controle-apparatuur, meters en remklauwen - Voor de motorfabriek van Volkswagen Sachsen GmbH in Chemnitz behoort de handmatige meting van dit gereedschap tot het verleden. Vandaag de dag gebruikt het bedrijf kleine en robuuste coördinatenmeetmachines van ZEISS voor kwaliteitscontroles tijdens de productie. Deze machines kunnen eenvoudig worden aangepast aan nieuwe producten en generaties. Dit zorgt voor aanzienlijke besparingen. Tegelijkertijd leveren deze meetmachines snel nauwkeurige en gedetailleerde resultaten.

Hoe VW succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS DuraMax
ZEISS CALYPSO
Succes:
  • Tot wel 70% minder investeringskosten
  • Verbeterde meetresultaten

Volkswagen versnelt de kwaliteitscontroles van motorproductie

De uitdaging: flexibel meten op de werkvloer

De fabriek voert willekeurige metingen uit tijdens het productieproces om de kwaliteit van de motoronderdelen te garanderen. Tot nog toe was geen enkele CMM klein en robuust genoeg om de vorm en afmetingen van de onderdelen meteen naast de machines te controleren. Machineoperatoren gebruikten monitoruitrustingen en ander handgereedschap. Dat betekende dus ook dat alle meetinstrumenten voor elke nieuwe productgeneratie of -variatie moesten worden vervangen of aangepast. Bovendien was de procedure enorm tijdrovend en foutgevoelig, aangezien de resultaten afhankelijk waren van de ervaring en de vaardigheden van de operator.

De uitdaging was om een flexibele vervanging voor de meters te vinden die ook meteen in een productieomgeving kon worden ingezet.

In de motorfabriek van Volkswagen Sachsen GmbH in Chemnitz worden de flexibel programmeerbare ZEISS DuraMax 3D coördinatenmeetmachines gebruikt voor willekeurige product metingen op de werkvloer
In de motorfabriek van Volkswagen Sachsen GmbH in Chemnitz worden de flexibel programmeerbare ZEISS DuraMax 3D coördinatenmeetmachines gebruikt voor willekeurige product metingen op de werkvloer

De oplossing: een kleine, robuuste coördinatenmeetmachine

Tegenwoordig worden de flexibele, programmeerbare coördinatenmeetmachines van DuraMax 3D voor de willekeurige metingen tijdens het proces gebruikt. Hierdoor kan Volkswagen Sachsen ondersteuning bieden voor de productie van alle belangrijke motoronderdelen.

Pas sinds de lancering van de smalle en robuuste DuraMax kon de motorfabriek in Chemnitz 3D-meettechnologie rechtstreeks in de meetstations op de werkvloer implementeren. Het systeem is slechts een vierkante meter groot. Daarnaast functioneert DuraMax bij temperaturen tussen 18 en 35°C, is deze ongevoelig voor vuil en is er slechts één stekker nodig.

"Een meetmachine als de DuraMax voldoet aan al onze eisen."

vertelt Matthias Kurth, verantwoordelijke voor de planning van gereedschap en meettechnologie bij de motorfabriek van Volkswagen Sachsen GmbH in Chemnitz.

Het voordeel: snellere en nauwkeurigere metingen

Het grootste voordeel van DuraMax voor de motorfabriek in Chemnitz: er is nog maar één meetmachine nodig. Deze kan voor een nieuw onderdeel of een nieuwe generatie motoren in slechts enkele stappen opnieuw worden ingesteld.

Bovendien zijn de meetresultaten gedetailleerder, nauwkeuriger en betrouwbaarder dan ooit, en kunnen ze met de resultaten van het meetlaboratorium worden vergeleken. De motorfabriek in Chemnitz gebruikt nu 14 DuraMax machines in het productieproces. "Hierdoor kunnen we de kosten laag houden", stelt Kurth.

Over VW

Het hoofdkantoor van Volkswagen bevindt zich in Wolfsburg, Duitsland. Het bedrijf is een van de grootste autofabrikanten ter wereld. Het bedrijf heeft de kwaliteit van het proces en het product hoog in het vaandel. Deze motorfabriek is een van de eersten die flexibele meettechnologie rechtstreeks op de werkvloer gebruikt. De 1150 werknemers in Chemnitz produceren per dag ongeveer 3000 viercylinderbenzine- en dieselmotoren en 4000 balanstransmissies.