Versnel de metingen met ZEISS ZEISS ACCURA verkort de meettijd

De kwaliteitsborgingsnormen in de automobielindustrie blijven jaar na jaar stijgen. Dit betekent op zijn beurt dat het uitvoeren van metingen meer tijd en moeite kost, onder andere bij de Duitse autoleverancier Peter Wahl Metall- und Kunststofftechnik. Om tegemoet te komen aan hun groeiende werklast op het gebied van kwaliteitsborging, heeft het bedrijf een ZEISS ACCURA multisensor-meetmachine aangeschaft, waardoor het hele meetproces aanzienlijk kon worden versneld.

Hoe Wahl succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS CALYPSO
ZEISS LineScan
Succes:
  • Verkorting van de meettijd
  • Snellere inspectie van complexe vrije-vorm oppervlakken
  • Hogere doorvoer van componenten

Versnellen van het meetproces in de automobielindustrie met optische sensoren van ZEISS

De uitdaging: een toenemend aantal meetopdrachten

Metingen vergen steeds meer tijd, zegt Peter Kerber, Managing Director van Peter Wahl GmbH & Co. KG. De periode waarin autofabrikanten na succesvolle eerste steekproeven de componenten voor enkele jaren goedkeurden, behoort nu tot het verleden. Nu moeten leveranciers zoals Wahl in het kader van herhalingsinspecties vaak jaarlijks het bewijs leveren dat elk afzonderlijk onderdeel aan de eisen van de klant voldoet. Als gevolg hiervan wordt er meer tijd en moeite geïnvesteerd bovenop de initiële en steekproefsgewijze inspecties. En dat alles bij elkaar: jaarlijks worden bij Wahl ongeveer 5.000 uur besteed aan meetopdrachten.

Managing Director Peter Kerber (rechts) en Quality Manager Willi Sauer zochten naar een oplossing voor het toenemende aantal metingen.
Managing Director Peter Kerber (rechts) en Quality Manager Willi Sauer zochten naar een oplossing voor het toenemende aantal metingen.
Binnen slechts 20 minuten zijn alle vereiste tekenafmetingen en vorm- en positietoleranties voor het samengestelde werkstuk beschikbaar, zodat de firma Wahl de meettijd kan halveren.
Binnen slechts 20 minuten zijn alle benodigde tekenmaten en vorm- en positietoleranties voor het samengestelde werkstuk beschikbaar, zodat de firma Wahl de meettijd kan halveren.

De oplossing: meer optische metingen

Het werd al snel duidelijk voor de bedrijfsleiding dat ze meer medewerkers en een extra meetmachine nodig hadden. Na een demo met de ACCURA multisensor-meetmachine bij ZEISS had kwaliteitsmanager Willi Sauer al besloten: het ZEISS-systeem zou het bedrijf de flexibiliteit bieden die het nodig had. De reden: naast de contactsensoren is de machine ontworpen voor gebruik met de LineScan optische sensor. Destijds waren de meetmachine en de sensor echter nog in de ontwikkelingsfase, waardoor dit middelgrote bedrijf een pilotklant werd. "We hebben onze beslissing geen moment gedwarsboomd", legt de Quality Manager twee jaar later uit. "Dankzij deze meetmachine kunnen we nu meettaken uitvoeren die we eerder niet hadden kunnen uitvoeren".

We kunnen niet altijd de nodige gebieden bereiken met een contactmeetsysteem."

Peter Kerber, Managing Director

Het voordeel: snellere kwaliteitsborging

Contact- en optische meettechniek vullen elkaar aan, waardoor de individuele metingen bij Wahl sneller kunnen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: de contactsensor had vroeger 45 minuten nodig om alle noodzakelijke afmetingen van een spanhendel voor het dak van een cabriolet vast te leggen. Nu worden alleen nog bepaalde kenmerken vastgelegd met behulp van contactmetingen, terwijl de rest wordt verkregen met behulp van optische meettechnologie. Het resultaat: alle vereiste tekenafmetingen en alle andere vorm- en positietoleranties van het metaal-kunststof-component worden in slechts 20 minuten vastgelegd. Het gebruik van de LineScan sensor heeft op een andere manier zijn vruchten afgeworpen voor het bedrijf: "We kunnen niet altijd de benodigde gebieden bereiken met behulp van een contactmeetsysteem", legt Kerber uit. In deze gevallen kan nuttige informatie over de componentengeometrie alleen worden verkregen door het vastleggen van volledige oppervlakken - en de ZEISS LineScan maakt dit mogelijk.

De ZEISS LineScan laat vooral zijn sterke punten zien met freeform oppervlakken.
De ZEISS LineScan laat vooral zijn sterke punten zien met freeform oppervlakken.
Over Wahl

Peter Wahl GmbH & Co. KG beslaat momenteel de gehele procesketen voor automobielcomponenten: van de ontwerpfase via de gereedschaps- en prototypebouw tot en met de serieproductie. Het bedrijf begon als een toegewijde gereedschapsfabrikant in 1962, maar heeft sindsdien zijn vestiging in Kreuzwertheim in Noord-Beieren (Duitsland) verder uitgebreid. Ongeveer 350 medewerkers ontwikkelen en produceren metalen en kunststof onderdelen en metaal-kunststof-compounds voor de automobielindustrie. Een belangrijke pijler van het bedrijf blijft de ontwikkeling en productie van gereedschappen. De seriegroottes variëren van een prototype tot 70.000 stuks per week voor auto-onderdelen.