Geen ruimte voor temperatuurschommelingen in de omgeving.

Galaxie® van WITTENSTEIN is een echte innovatie in de kinematica van de tandwielkast: dynamische enkelvoudige tanden in plaats van tandwielvertanding, oppervlak in plaats van lineair contact en een vergrendelingssysteem met een logaritmische spiraal. Om ervoor te zorgen dat alles perfect in elkaar past, moeten alle onderdelen van de tandwielkast met hoge precisie worden gefabriceerd. Marco Gravera, Head of Quality Assurance, vertrouwt daarom op een ZEISS PRISMO ultra. Hij controleert de omgevingsomstandigheden met ZEISS TEMPAR.

Hoe WITTENSTEIN successen boekt met ZEISS Solutions:
SURFCOM NEX Series
ZEISS TEMPAR
Succes:
  • Traceerbare registratie van de omgevingstemperatuur
  • Meetkamerklasse volgens de Duitse normen VDI/VDE 2627.

WITTENSTEIN bewaakt de meetkamertemperatuur met ZEISS TEMPAR

Ik ben op zoek naar een heleboel mannen die een oneindige capaciteit hebben om niet te weten wat er niet kan." 

Henry Ford

Medewerkers van WITTENSTEIN, een fabrikant van elektromechanische aandrijfsystemen, moeten hetzelfde gedachte hebben bij de ontwikkeling van een nieuwe versnellingsbak. Al snel werd vastgesteld dat door te kijken naar bekende ontwerpen, er geen mogelijkheid was om een echte revolutie op het gebied van tandwielkasten op gang te brengen. De ingenieurs probeerden dus iets nieuws en lieten de gebruikelijke denkpatronen achter zich, met succes. Het resultaat: de allereerste versnellingsbak zonder tandwielen, genaamd Galaxie®. Galaxie® is een versnellingsbakgeneratie die het principe van de versnellingsbak opnieuw volledig heeft veranderd. In plaats van tandwielen bestaat de Galaxie® uit 48 afzonderlijke dynamische tanden. De tanden hebben de vorm van een logaritmische spiraal, vergelijkbaar met een melkwegstelsel. Net zoals een lineair contact wordt gebruikt voor de overdracht van het koppel in planetaire tandwielen, produceert Galaxie® een bijna volledig oppervlaktecontact. Het voordeel: veel hogere koppels. Dit alles resulteert in een versnellingsbak die volledig vrij is van speling en met een hoge stijfheid, waardoor deze veel krachtiger is dan andere soorten versnellingsbakken en perfect geschikt is voor hoogwaardige machinebouw. Voor zijn innovatieve technologie werd de tandwielkast ook bekroond met de zogenaamde Oscar voor ingenieurs, de HERMES AWARD 2015.

Galaxie® van WITTENSTEIN: een innovatieve tandwielkastgeneratie met 48 dynamische enkele tanden
Galaxie® van WITTENSTEIN: een innovatieve tandwielkastgeneratie met 48 dynamische enkele tanden
De tanddragers van de versnellingsbak moeten uiterst nauwkeurig zijn.
De tanddragers van de versnellingsbak moeten uiterst nauwkeurig zijn.

Het productie-eiland verbetert processen

WITTENSTEIN heeft een interne start-up opgericht om de vooruitgang, productie en marketing van [Galaxie®] te bevorderen. Peter Lesch, Hoofd Productie & Logistiek van de start-up, is al 29 jaar medewerker van WITTENSTEIN: "We hebben bij Galaxie® volledig nieuwe productieprocessen opgezet. Om deze succesvol onder de knie te krijgen, zijn we momenteel bezig met het opzetten van een eigen productie-eiland. Naast de productie hebben we een geïntegreerde montage, een interne testbank en een kwaliteitsborging ingebouwd". Ook de andere startende afdelingen zoals logistiek, ontwikkeling en verkoop zijn direct verbonden met het productie-eiland. Marco Gravera, hoofd kwaliteitsborging, ziet een doorslaggevend voordeel in de fysieke nabijheid: "Hierdoor voelen alle medewerkers zich als één geheel. Dit leidt tot een betere en snellere samenwerking - vooral tussen de medewerkers die zich bezighouden met kwaliteit en productie. Zo kunnen we onze meetprocessen veel sneller aanpassen aan de productieprocessen en hun ontwikkeling". De interactie tussen beide afdelingen is onmisbaar voor de productie van de nieuwe generatie tandwielkasten. Sommige productietechnologieën zijn ook voor WITTENSTEIN baanbrekend, maar dankzij de korte feedback-lussen met kwaliteitsborging kunnen deze "veel sneller onder de knie" worden gekregen, aldus Lesch.

Het was voor mij heel belangrijk om een systeem te hebben dat de temperatuur 24 uur per dag, 7 dagen per week meet, bewaakt en bovenal traceerbaar registreert."
    

Marco Gravera, Hoofd Kwaliteitsborging WITTENSTEIN

Perfecte omstandigheden voor maximale precisie

Gravera en zijn team meten de belangrijkste componenten van de versnellingsbak tijdens de productie: op het einde van dit proces wordt 100% van de versnellingsbak op de testbank gemeten. Ook de leverancierscomponenten worden eerst in de meetkamer voor een acceptatiecontrole voorgelegd. Want als de 48 ronde tanden door de tanddrager glijden, is de hoogste precisie, in het bereik van een duizendste millimeter, vereist. En niet alleen daar: om ervoor te zorgen dat alles perfect in elkaar grijpt, moeten alle onderdelen van de tandwielkast met hoge precisie worden gefabriceerd. Om aan deze precisie-eisen te voldoen, gebruikt Gravera's team ZEISS PRISMO ultra en een SURFCOM NEX voor metingen. Het coördinatenmeetapparaat heeft een lengtemeetfout van slechts 0,5 + L/500 micrometer. Om zulke nauwkeurige meetwaarden te kunnen leveren stelt het meetapparaat echter hoge eisen aan de omgevingscondities. Schommelende temperaturen zorgen voor uitzetting of inkrimping van materialen. Hoe nauwkeuriger een meetinstrument is, hoe meer rekening moet worden gehouden met temperatuurschommelingen. De meetreferentietemperatuur voor een ZEISS PRISMO ultra moet binnen een bereik van 20 - 22 °C worden gehouden, terwijl fouten per uur of per meter alleen toegestaan zijn binnen het bereik van 0,5 K.

ZEISS bezoek aan WITTENSTEIN
Van links: Marco Gravera, Hoofd Kwaliteitsborging, Peter Lesch, Hoofd Productie & Logistiek (beide WITTENSTEIN), en Aline Baumeister, Product Manager ZEISS TEMPAR.
TEMPAR sensoren
ZEISS TEMPAR sensoren meten de temperatuur in de meetkamer.

Milieutemperatuur onder controle

Gravera wist dus van meet af aan dat de nieuwe meetkamer uitgerust zou moeten worden met een temperatuurbewakingssysteem. Met TEMPAR van ZEISS heeft Gravera een systeem gevonden dat veel meer kan dan alleen het meten van de temperatuur. "Het was voor mij heel belangrijk om een systeem te hebben dat de temperatuur 24 uur per dag, 7 dagen per week meet, bewaakt en bovenal traceerbaar registreert". Negen sensoren zijn gelijkmatig verdeeld over de coördinaten meetmachine en registreren zelfs de kleinste temperatuurschommelingen. Gravera kan altijd alle waarden op één console visualiseren, inclusief de meetkamerklasse volgens de Duitse norm VDI/VDE 2627. "Ons doel is om ervoor te zorgen dat de meetkamer altijd voldoet aan de eisen voor kwaliteitsklasse 2", legt Gravera uit. "Al op mijn eerste metrologieseminar vertelde de docent ons dat de temperatuur de grootste invloed heeft op het meetresultaat. Daarom is het voor mij op persoonlijk niveau erg belangrijk dat we deze parameter absoluut beheersen."

Wittenstein_prozess
Over WITTENSTEIN

De naam WITTENSTEIN is uitgegroeid tot het nationale en internationale referentiemerk voor innovatie, precisie en uitmuntendheid in de wereld van de mechatronische aandrijftechniek. Producten uit de Duitse stad Igersheim zijn daar te vinden waar uiterst precieze kracht, besturing en afstelling nodig zijn. Ongeveer 2.600 medewerkers ontwikkelen, produceren en verkopen wereldwijd hoogprecieze planetaire tandwielen, complete elektromechanische aandrijfsystemen en AC-servosystemen en -motoren.