Pole position in terms of precision Thanks to ZEISS XENOS, precision technology manufacturer Stangl & Co. GmbH is moving into the pole position of precision and thus creates even more customer trust.

Gelegen in de Beierse stad Roding, Duitsland, Stangl & Co. GmbH heeft vaak maar een paar dagen de tijd om prototypes en kleine partijen te produceren met de nodige hoge precisie om de orders die het van over de hele wereld ontvangt te vervullen. Sinds enkele maanden gebruikt het bedrijf de ZEISS XENOS, een high-end meetmachine, om de kwaliteit van zijn producten te garanderen. Het is het eerste bedrijf in Europa dat dit doet, en sluit zich aan bij de laboratoria en onderzoeksinstellingen die hebben geïnvesteerd in deze coördinatenmeetmachine die ZEISS in 2014 heeft gelanceerd.

Hoe Stangl & Kulzer succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS XENOS
ZEISS CALYPSO
ZEISS VAST gold
Succes:
  • Extra betrouwbaarheid voor klanten
  • Snellere probleemoplossingen
  • Meer flexibiliteit en uiteindelijk snellere productie

Kwaliteitscontrole voor prototypen en productie van kleine series met hoogwaardige ZEISS meetmachine

De uitdaging: Een aanzienlijke verhoging van de meetbelasting

Terwijl de verhoging van de massaproductie meerdere instellingsmogelijkheden mogelijk maakt, zodat de machine voldoet aan de eisen van de fabrikant, moeten de prototypes vanaf het begin binnen de tolerantie blijven. "Dat maakt het productieproces spannend, als een goed raadsel", zegt Andreas Löffler. Deze industrieel ingenieur bij Stangl & Co. GmbH is verantwoordelijk voor het kwaliteits- en procesmanagement. Als slechts één kenmerk niet binnen de tolerantie valt, dan zijn bedrijven gedwongen om veel tijd en moeite te investeren in het vinden van de oorzaak, bijvoorbeeld het berekenen van de interacties van afzonderlijke componenten of het elimineren van ongewenste effecten door het uitvoeren van aanpassingen op andere gebieden. "Dit betekent veel werk dat waardevolle ontwikkelingstijd opeet die je gewoonweg niet hebt als je wereldwijd wilt concurreren", zegt Löffler. Dit verklaart waarom de tijd en middelen voor metingen tijdens de bouw van prototypes de afgelopen vijf jaar vertienvoudigd zijn. En dat is nog niet alles. "De eisen voor het documenteren van de meetresultaten hebben gelijke tred gehouden met de inspanning die nodig is voor de metingen zelf.

Voor het eerst heeft ZEISS een draaitafel ontwikkeld voor het ZEISS XENOS systeem bij Stangl & Co.
Voor het eerst heeft ZEISS een draaitafel ontwikkeld voor het ZEISS XENOS systeem bij Stangl & Co.
Stefan Kulzer: "De precisie en documentatievereisten voor prototypes zijn met de jaren exponentieel toegenomen."
Stefan Kulzer: "De precisie en documentatievereisten voor prototypes zijn met de jaren exponentieel toegenomen."

De oplossing: betrouwbare metingen met de ZEISS XENOS

Om hun klanten te laten zien dat werkstukken op specificatie zijn vervaardigd, heeft Stangl & Co. GmbH een externe dienstverlener in de arm genomen wanneer er extreem hoge eisen aan de nauwkeurigheid werden gesteld. Deze dienstverlener inspecteerde vervolgens de vervaardigde prototypen op een ZEISS PRISMO ultra. "Het proces verliep altijd soepel, maar het beperkte onze flexibiliteit", zegt Löffler. Om sneller resultaten te behalen en de concurrentie te overtreffen als het gaat om kwaliteitsborging, heeft het middelgrote Stangl & Co. GmbH als eerste productiebedrijf in Europa geïnvesteerd in een ZEISS XENOS. "Dit zorgde ervoor dat we op het gebied van precisie een vliegende start maakten", legt Stefan Kulzer, een van de twee directeuren van het bedrijf, uit.

"De tijd en middelen die worden besteed aan metingen tijdens het bouwen van prototypes zijn de afgelopen vijf jaar enorm toegenomen. Met de ZEISS XENOS zijn we goed uitgerust voor wat er nu ook op ons pad mag komen."

Stefan Kulzer, Managing Director

Het voordeel: snellere probleemoplossing

Met de ZEISS XENOS is de meetafwijking slechts 0,3 micrometer met een meetbereik van iets minder dan een kubieke meter. Dankzij deze hoge mate van precisie kunnen Löffler en zijn collega's bijvoorbeeld vaststellen of de werkstukklemming een rondheidsfout heeft veroorzaakt. "Dit maakt het opsporen van problemen een stuk sneller en optimaliseert uiteindelijk al onze processen", aldus de Quality Engineer. Een ander systeemkenmerk maakte ook indruk op het bedrijf: metingen aan de XENOS worden sneller uitgevoerd dankzij de lineaire aandrijving van de machine. Om het meetproces nog verder te versnellen, ontwikkelde ZEISS een draaitafel voor de ZEISS XENOS. Deze add-on maakt de meetmachine in Roding one-of-a-kind, waardoor het aantal meettaster wissels wordt gereduceerd, zelfs bij het inspecteren van zeer complexe componenten. "We hebben al gemerkt hoeveel tijd we hebben bespaard", meldt Löffler.

Andreas Löffler beoordeelt het oppervlak van een onderdeel dat moet voldoen aan extreem strakke specificaties voor een klant uit de ruimtevaartindustrie.
Andreas Löffler beoordeelt het oppervlak van een onderdeel dat moet voldoen aan extreem strakke specificaties voor een klant uit de ruimtevaartindustrie.
Over Stangl & Co. GmbH Precision Technology

Stangl & Co. GmbH Precision Technology werd in 1988 opgericht door Johann Stangl en Stefan Kulzer. Het bedrijf ligt aan het hart van de Stangl & Kulzer Group, die volledige oplossingen biedt in het gebied van metaal- en kunststofbewerkingen en lichtgewicht design. Deze kerncompetentie van de samengevoegde groep bedrijven is precisietechnologie. Ongeveer 80% van de 370 werknemers van de groep werkt bij Stangl & Co. GmbH Precision Technology, dat prototypen en werkstukken produceert voor eenmalige producten en kleine series voor klanten uit verschillende sectoren. De twee andere bedrijven in de groep zijn SK Carbon Roding GmbH en Roding Automobile GmbH. SK Carbon Roding GmbH ontwikkelt en produceren hoogwaardige, lichtgewicht structuren van kunststoffen met versterkte vezels uit speciale processen. Het bedrijf heeft zijn expertise getoond door de Roding Roadster te ontwerpen en produceren, een lichtgewicht sportauto die handmatig geproduceerd wordt in kleine batches. In 2016 had het bedrijf een totale omzet van 35 miljoen euro."