We moeten nooit stilstaan ZF Friedrichshafen quenches its employees' thirst for knowledge with ZEISS training courses and thus maintains a uniform level of knowledge.

Kwaliteitsborgingstrainingen van ZEISS Zorgen voor de meetprocessen bij ZF Friedrichshafen

Small Series and Prototype Production bij ZF Friedrichshafen AG creëert steeds weer opnieuw nieuwe uitdagingen qua kwaliteitscontrole: er moeten elke dag meetprogramma's voor nieuwe componenten gemaakt worden. Mehmet Akol is meetspecialist bij ZF en hij accepteert deze uitdagingen met aanhoudende nieuwsgierigheid; daarbij gebruikt hij ZEISS trainingscursussen ter ondersteuning.

Hoe ZF Friedrichshafen successen boekt met ZEISS Solutions:
Become wiser. Anywhere.
ZEISS Softwaretraining
Succes:
  • Consequente opleiding van medewerkers in de metrologie
  • Verbeterde communicatie en teamwork met de productie
  • Standaardisatie van kwaliteitsinspecties.

Kwaliteitsborgingstrainingen van ZEISS Zorgen voor de meetprocessen bij ZF Friedrichshafen

Of het nu om een onderdeel voor een bus, trein of schip gaat, Small Series and Prototype Production bij ZF Friedrichshafen AG produceert een breed spectrum aan aandrijf- en chassistechnologieën. Wat hier zo speciaal aan is? De batches bevatten minimaal 1 en maximaal 50 eenheden en de eisen die aan de individuele componenten gesteld worden zijn erg hoog. Prototypes moeten snel uitgevoerd worden en functionele onderdelen moeten op zeer korte termijn naar de klant gestuurd worden. Daarom is kwaliteitscontrole zo belangrijk bij dit soort werk. Uwe Ersing is Head of Quality Control bij Small Series and Prototype Production van Commercial Vehicles and Special Driveline Technology. Hij geeft volgende aan: "Meetprogramma's worden centraal samengesteld voor de productie van series. Mijn personeel moet constant nieuwe meetprogramma's samenstellen, en er gelden verschillende eisen voor verschillende componenten. Versnellingsbakken voor maritieme technologie moeten bijvoorbeeld voldoen aan de voorschriften van classificatiebureaus. Dit resulteert in strikte specificaties voor het schriftelijk vastleggen van meetresultaten." 32 medewerkers, waaronder 13 meetspecialisten, zijn verantwoordelijk voor kwaliteitscontrole. Mehmet Akol is één van deze meetspecialisten. Hij is de afgelopen zeven jaar actief als meetspecialist geweest en wordt gemotiveerd door de steeds veranderende vereisten.

Bij de productie van kleine series en prototypes moeten dagelijks nieuwe componenten worden gemeten.
Bij de productie van kleine series en prototypes moeten dagelijks nieuwe componenten worden gemeten.
Mehmet Akol werkt zeven jaar bij ZF in Friedrichshafen. De honger naar kennis van deze meetspecialist lijkt niet te stillen
Mehmet Akol werkt zeven jaar bij ZF in Friedrichshafen. De honger naar kennis van deze meetspecialist lijkt niet te stillen

Gedreven door een honger naar kennis

Akol begon tien jaar geleden als werknemer bij ZF Friedrichshafen AG en werkte in eerste instantie bij de afdeling die versnellingsbakken produceert. Hij werd elke dag geconfronteerd met meetresultaten voor kwaliteitscontrole. Als deze niet overeenkwamen met de resultaten die door zijn verwerkingscentrum waren aangeleverd, was Akol niet tevreden met een simpel antwoord: "Ik wilde precies weten waar de meetresultaten vandaan kwamen en hoe ze tot stand waren gekomen. Ik stelde continu vragen hierover en daarom werd er extra aandacht gevestigd op mijn kwaliteitsinspecties." Zijn nauwkeurige enthousiasme zorgde ervoor dat Akol drie jaar later de overstap naar metrologie kon maken. Hier is hij ook niet snel tevreden met zijn meetresultaten: "Iedereen kan een resultaat delen, maar je moet weten hoe het resultaat tot stand is gekomen en hoe je het zou moeten beoordelen. Alleen dan kan het van waarde zijn voor de werknemer." Akol keek altijd kritisch naar processen en resultaten, en wilde hun achtergrond weten. Zijn nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat hij in 2014 zijn eerste AUKOM seminar bij ZEISS bijwoonde; vervolgens volgde hij dit op met AUKOM Stages 2 en 3 en AUKOM Form and Location. Hij woonde ook seminars bij over CALYPSO en GEAR PRO, en over offline programmeren. Hij liet zich zelfs bijscholen over een zeer specialistisch onderwerp: de Fourier-analyse.

Bij de productie van kleine series en prototypes moeten dagelijks nieuwe componenten worden gemeten."    

Uwe Ersing, hoofd van de kwaliteitscontrole.

Consistent, constant trainingsprogramma voor coördinatenmeetkunde

Ook al heeft Akol veel seminars bijgewoond en een hele map aan certificaten verzameld, hij is nog lang niet klaar. De honger naar kennis van een meetspecialist lijkt geen einde te kennen: "Normen en tekenspecificaties veranderen, en software wordt steeds verder ontwikkeld. Ik zie steeds keer op keer nieuwe componenten en vraag me af of ze perfect gekalibreerd zijn." Het valt Ersing, die 38 jaar geleden bij ZF begon, op dat er veel animo is voor vervolgtrainingen en -ontwikkeling onder zijn jongere medewerkers; hij ondersteunt ze hierin volledig. "We mogen nooit stilstaan. De eisen die aan onze sector worden gesteld, veranderen veel te snel", zegt hij. Daarom heeft vervolgtraining een belangrijke plaats ingenomen bij de kwaliteitscontrole van ZF. Elke nieuwe meetspecialist die met 3D-coördinatenmeetmachines werkt, is de eerste zes maanden vooral bezig met interne vervolgopleidingen voordat ze AUKOM seminar 1 en 2 afronden. ZF houdt deze trainingssessies intern op locatie om efficiënter te worden en meetspecialisten vanuit verschillende vestigingen en gebieden samen te brengen. Twee keer per jaar worden er AUKOM seminars voor Stages 1 en 2 gehouden in Friedrichshafen; een ZEISS instructeur geeft hier altijd leiding aan.

Pluspunten: standaardisatie en communicatie

Ersing ziet een groot voordeel in dit soort vervolgopleidingen; namelijk dat kwaliteitsinspecties gestandaardiseerd worden: "Het is belangrijk dat onze meetprogramma's op dezelfde manier gestructureerd worden. Zonder consistente trainingen, komen meetspecialisten tot verschillende resultaten wanneer ze hetzelfde onderdeel doormeten." De seminars leveren nog een voordeel op als het op kwaliteitscontrole bij de productie van kleine series aankomt: de communicatie en samenwerking met productieafdeling Production is er dankzij de seminars dramatisch op vooruitgegaan. Als de meetresultaten ter discussie gesteld worden bij Production, kunnen de meetspecialisten deze veel beter uitleggen aan hun collega's en ze ook verantwoorden. Dit heeft ook de samenwerking tussen de twee afdelingen verbeterd. Het betekent ook dat de meetspecialisten vaker betrokken zijn bij het oplossen van problemen, om vast te stellen waar mogelijke fouten zouden kunnen zitten. "Onderdelen en tekeningen worden steeds complexer. Als een meetspecialist erachter komt dat een meetresultaat niet klopt, zal hij of zij eerst goed naar de resultaten kijken, in plaats van meteen naar het onderdeel. Dit gebeurde mij eerder ook altijd, en daarom is goede communicatie zo belangrijk. Ik werk samen met mijn collega's van het verwerkingscentrum om een optimale oplossing te vinden", zegt Akol.

Klaar voor de meting: rotoren voor de Intarder, ontwikkeld door ZF
Klaar voor de meting: rotoren voor de Intarder, ontwikkeld door ZF
Small Series and Prototype Production produceert een breed spectrum aan aandrijf- en chassistechnologieën
Small Series and Prototype Production produceert een breed spectrum aan aandrijf- en chassistechnologieën

Elke dag nieuwe uitdagingen

Dit is precies wat hij geweldig vindt aan zijn baan: "Ik heb de dagelijkse uitdagingen van kwaliteitscontrole bij productie van kleine series nodig. Het is altijd stimulerend om een meetprogramma voor een nieuw component te ontwikkelen. Hierbij is het belangrijk om de speciale eigenschappen van het onderdeel in acht te nemen, het goed te positioneren en vast te klemmen op de meetmachine, en de verschillende parameters te definiëren (zoals de meetsnelheid). Vaak moet dit ook nog eens gedaan worden met een strakke deadline in zicht. Hierdoor wordt de tijd die we voor de meetopdracht hebben korter, en er is dus een geoptimaliseerd proces nodig voor het gebruik van het specifieke meetprogramma. Aan de andere kant: hoe ingewikkelder de opdracht, des te leuker het is!"
Het stellen van vragen, aannemen van nieuwe uitdagingen en vergaren van nieuwe kennis is allemaal deel van Akols baan, en heeft zowel hem als kwaliteitscontrole bij ZF geholpen om significante sprongen vooruit te maken. Niet vooruitgaan zou voor Akol hetzelfde betekenen als achteruit hollen.
 

Over ZF Friedrichshafen

ZF is een wereldleider op het gebied van aandrijflijn- en chassistechniek en actieve en passieve veiligheidstechniek. Het bedrijf heeft wereldwijd 146.000 medewerkers in dienst met ongeveer 230 locaties in zo'n 40 landen. In 2017 behaalde ZF een omzet van €36,4 miljard en is daarmee een van de grootste automotive leveranciers wereldwijd.