ZEISS eMobility Solutions

Kwaliteitszorg voor stators

Details van stators

De stator is verantwoordelijk voor de prestaties van de nieuwste generatie e-motoren. Dit onderdeel heeft het grootste potentieel om de prestaties, het vermogen en de efficiëntie van een e-motor te verbeteren. Nieuwe grondstoffen en innovatieve productietechnologieën maken kwaliteitszorg in alle productiestappen noodzakelijk om de veiligheid, betrouwbaarheid en prestaties van de e-motor te garanderen.

Dimensionale metrologie

Bij de montage van de stator worden het isolatiepapier en de haarspelden in de gleuven van de platenstapel geschoven en aan elkaar gelast. De aansluitpunten voor de stroomvoorziening zijn eveneens gelast. Een aantal kenmerken moet worden gecontroleerd, zoals de posities van de lasergelaste uiteinden, om kortsluiting in de stator te voorkomen. Flexibele tactiele en optische technologieën zijn nodig om nauwkeurige inspectieresultaten te krijgen op posities en afmetingen vanwege de zeer flexibele koperen haarspelden - een ZEISS coördinatenmeetmachine met meerdere sensoren.


Contour- en maatmetingen samen op één ZEISS coördinatenmeetmachine
Contour- en maatmetingen samen op één ZEISS coördinatenmeetmachine
Inspectie voor defecten in de lasnaad met ZEISS X-Ray Series
Inspectie voor defecten in de lasnaad met ZEISS X-Ray Series

Lasnaadinspectie

De haarspelduiteinden moeten worden gelast om stroom door de stator mogelijk te maken, waardoor het elektrische veld wordt opgewekt. In het lasproces kunnen achtergebleven lakmateriaal op de gestripte pennen of slechte lasparameters poreusheid in de lasnaden veroorzaken - en resulteren in slechte prestaties of totale uitval van de e-motor. De ZEISS-computertomografietechnologie (CT) kan de interne poriën van de las detecteren, lokaliseren, classificeren en beoordelen, waardoor defecte stators worden gevonden in een niet-destructief kwaliteitszorgproces.

Assembly Volume Inspection

The outer boundary of the stator is crucial for mating the stator in the e-motor housing. The connection flange and shaft position require inspection in relation with the transmission. It is essential that this data be collected quickly and thoroughly. These requirements can be achieved by using ZEISS laser line triangulation technology. This handheld, flexible option saves programming time to have measuring results available quickly – or an automated ZEISS coordinate measuring machine is ideal for higher quantities.

Laser Scanning of the Stator - Handheld or Automatically on ZEISS CMM
Full area digitization of the stator with optical 3D-System
Digital geometrical twin

Full-surface digitization

The components of electric motors must be perfectly matched to each other to meet the requirements for safety, reliability and performance. Using optical 3D measurement technology, hairpins and stators can be fully digitized and inspected automatically in a very short time before assembly. A complete geometric digital twin is created in the software from area-distributed 3D coordinates, which can be used to detect deviations and defects quickly and reproducibly in component geometries compared to the CAD model.