Elcke Vloedgraven van ZEISS maakt het onzichtbare zichtbaar:

“Door CT scanning kunnen we productieprocessen optimaliseren, correcte assemblage garanderen en bovenal kosten besparen”

ZEISS Benelux is sinds kort de nieuwste computertomograaf (CT) rijker. Zowel in de vorm van een fysieke METROTOM 1500, het neusje van de zalm betreft 3D-röntgen metingen, als met de komst van collega Elcke. “Het stelt ons in staat de maakindustrie op het gebied van kwaliteitscontrole nóg beter te bedienen”, aldus Elcke. “Deze technologie maakt het mogelijk dwars dóór het materiaal te kijken en zo kwetsbaarheden tijdig te detecteren.”

Elcke Vloedgraven (29) is van origine Medical Engineer, behaalde in 2019 een master aan TU Eindhoven en heeft een Green Belt op zak. Na haar studie begon haar loopbaan bij een technisch adviesbureau en via klant VDL belandde ze bij ZEISS in de rol van Application Engineer. Elcke is het Industrial Quality Solutions (IQS) team per november 2022 komen versterken. “Het IQS team telt een 20-tal collega’s. Bij elkaar goed voor tientallen jaren ervaring en ontzettend veel expertise. Ik kom wat dat betreft net kijken. Na een intensieve onboarding en de nodige trainingen op het hoofdkantoor in Oberkochen mag ik me voorzichtig expert op het gebied van CT-technologie en de statistische ZEISS software PiWeb noemen. Mijn rol is super afwisselend! Ik ben inhoudelijk vraagbaak voor klanten, train hen ter plaatse om ze wegwijs te maken met onze systemen en het zo goed mogelijk toe te spitsen op specifieke meet- en informatiebehoeften. Ook neem ik onze klanten CT-gerelateerde meetopdrachten uit handen.”

Het IQS Benelux team telt naast Elcke nog zeven Application Engineers die weer expert zijn op een ander vlak. De accountmanagers zijn in de praktijk veelal het eerste aanspreekpunt voor klanten en onze field service engineers komen in beeld bij de installatie, onderhoud of storingen.

Computertomografie

In Breda nemen we allerhande metingen uit handen in ons zogenaamd Quality Excellence Center. Dit is interessant voor productiebedrijven die steekproefsgewijs of op kleinere schaal de kwaliteit willen controleren. Ofwel, waarbij het niet rendabel is een eigen apparaat aan te schaffen. “Door dergelijke kwaliteitsmetingen kunnen productieprocessen verder worden geoptimaliseerd, correcte assemblage worden gegarandeerd en kosten bespaard. Denk daarbij aan toepassingen in de kunststofindustrie, 3D printing, composieten, elektrotechniek en gieterijen. Ook multi-material producten zoals connectoren, batterijen en allerhande medische apparaten brengen we helder in beeld. Afhankelijk van de klantvraag controleren we op juistheid van maatvoeringen en materiaaleigenschappen zoals de aanwezigheid van poriën, scheurtjes, verontreinigingen, luchtbellen en vezeloriëntatie. En dit snel, efficiënt, nauwkeurig en op een uniforme wijze.”

Snelheid en precisie

Ook in de Formule 1 bewijst de CT-technologie trouwe dienst. Dat is immers eveneens een kwestie van uiterste precisie. ZEISS is namelijk Official Supplier van het Williams Racing team. Behalve dat veiligheid en betrouwbaarheid in deze sportwereld prioriteit nummer één zijn, zijn kwaliteitscontroles en productoptimalisaties bepalend.

3D-röntgen

De röntgenfoto’s die in het ziekenhuis worden gemaakt bij een botbreuk, kennen we allemaal. Dit is een 2D-systeem vertelt Elcke. “In dit geval kunnen artsen zien dat er een scheur zit, maar niet precies waar. Met 3D-röntgen (CT) kan dat wel. Onze METROTOM heeft een 3k-detector. Terwijl het product ronddraait, maakt het apparaat continue 2D foto’s. De software maakt hier vervolgens een 3D reconstructie van. De METROTOM 1500 is ten opzichte van de andere METROTOM-apparaten het breedst inzetbaar. De CT-apparatuur wordt geleverd met de software ZEISS INSPECT X-Ray om de data vervolgens te kunnen analyseren. En deze software communiceert weer goed met PiWeb, onze database- en rapportage tool.”

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Aarzel niet contact op te nemen met Elcke of haar collega’s. Bekijken we graag wat de CT-technologie voor uw productieproces kan betekenen.