BRILLENGLASCATEGORIE

ZEISS enkelvoudige brillenglazen

 • Een afbeelding van geïllustreerde brillenglazen tegen een kleurrijke achtergrond.
 • UV-bescherming tot 400 nm – zelfs in een heldere bril.
 • Beter zicht dichtbij of veraf - met optiek op maat afgestemd op jouw behoeften.
 • Dunne en lichte brillenglazen voor een goede uitstraling en comfort.

Wij gaan verder dan alleen de basis.

Enkelvoudige brillenglazen zijn misschien wel de meest voorkomende van alle corrigerende brillenglazen, maar ze kunnen geoptimaliseerd worden om aan je specifieke behoeften te voldoen. Zie helder door je bril met ZEISS unifocale brillenglazen.

Jouw voorschrift voor enkelvoudige brillenglazen.

Brillenglazen voor enkelvoudig zicht hebben één optisch voorschrift om het zicht op één afstand te corrigeren. Als je verziend bent en moeite hebt om van dichtbij te zien, heb je een plus (+) brilvoorschrift. Als je bijziend bent en hulp nodig hebt om in de verte te zien, bevat je voorschrift een min (-). De sterkte van je bril wordt gemeten in dioptrieën - hoe hoger het getal, hoe meer correctie je zicht nodig heeft.

De + betekent dat je dichtbijzichtcorrectie nodig hebt. Je hebt een bolle lens nodig met een sterkte van 1,5 dioptrie, zodat je van dichtbij goed kunt zien.
Een plusvoorschrift en een bolle lens om licht te buigen
De - betekent dat je zichtcorrectie op afstand nodig hebt. Een holle lens met een sterkte van 3 dioptrieën maakt alles in de verte duidelijker.
Een minvoorschrift en een holle lens om licht om te buigen
Betekent dit dat je astigmatisme hebt. CYL verwijst naar de ernst en AXIS naar de positie.
Een voorschrift met getallen in de kolom CYL en AXIS
Een afbeelding met links een standaard brillenglas met vervormingen in de rand, vergeleken met rechts een premium brillenglas met een helder, onvervormd zicht door het hele brillenglas.
Een afbeelding met links een standaard brillenglas met vervormingen in de rand, vergeleken met rechts een premium brillenglas met een helder, onvervormd zicht door het hele brillenglas.
Links een standaard brillenglas met vervormingen in de rand, vergeleken met rechts een premium brillenglas met een helder, onvervormd zicht door het hele brillenglas.

Vergeet dat je een bril draagt.

Kies voor eersteklas optica.

Hoe kan het ene enkelvoudig brillenglas beter zijn dan het andere als ze hetzelfde voorschrift hebben? Het antwoord ligt in het optische ontwerp en aan de hoeveelheid helder, onvervormd zicht dat je door het glas hebt.
Premium brillenglazen bieden meer aanpassingsmogelijkheden: Vervormingen aan de zijkant kunnen geminimaliseerd worden zonder afbreuk te doen aan de dikte en het gewicht. Met kwaliteitsoptica zie je niet alleen beter, maar voel je je ook beter met dunne en lichte brillenglazen.

Heb je nog vragen?

 • Enkelvoudige brillenglazen zijn het meest voorkomende brillenglastype. Ze hebben slechts één sterkte voor het hele brillenglas en corrigeren één gezichtsveld - dichtbij of veraf. Ze worden voorgeschreven aan mensen die bijziend (-) of verziend (+) zijn, en kunnen ook worden gebruikt om astigmatisme te corrigeren om in de verte en dichtbij scherp te zien.  

 • Enkelvoudige brillenglazen hebben slechts één optisch voorschrift en corrigeren slechts één gezichtsveld. Als je een bril voor veraf of een leesbril nodig hebt, zal je opticien je brillenglazen voor enkelvoudig zicht voorschrijven.

  Progressieve brillenglazen hebben meerdere voorschriften in één brillenglas om dichtbij-, intermediair- en verafzicht te corrigeren. Ze zijn een gebruikelijke keuze voor mensen boven de 45 die moeite hebben met scherpstellen van veraf tot dichtbij door de natuurlijke veroudering van hun ogen. Bij deze brillenglazen, ook wel varifocalen genoemd, moet je door verschillende delen van het brillenglas kijken om op verschillende afstanden scherp te kunnen zien.   

 • Dat zijn ze! Enkelvoudige brillenglazen hebben een plus- of minvoorschrift. Een plus geeft aan dat er een correctie voor dichtbij nodig is, terwijl een min aangeeft dat er een correctie voor veraf nodig is. Voor het geval je het wilde weten: Brillenglazen zonder sterkte worden Plano-brillenglazen genoemd.

 • Zeker weten! Hoewel sommige mensen ervoor kiezen om hun enkelvoudige brillenglazen alleen te dragen wanneer dat nodig is - zoals voor lezen of autorijden - kan je de bril de hele dag dragen. Als je echter ongemak ondervindt tijdens het dragen van de bril met enkelvoudig zicht, kan de opticien je een speciaal samengesteld tweede paar aanraden, zoals ZEISS Office brillenglazen.

 • Er zijn een paar manieren om daar achter te komen.

  1. Kijk er doorheen: Als je zicht over het hele brillenglas hetzelfde is, zijn ze waarschijnlijk enkelvoudig. Als je varifocale of progressieve brillenglazen had, zouden sommige dingen er wazig uitzien, afhankelijk van waar je door het brillenglas kijkt.
  2. Controleer je voorschrift: Voor brillenglazen met enkelvoudig zicht is de kolom 'ADD' leeg. (De kolom 'Sphere' bevat getallen en, als je astigmatisme hebt, ook de kolommen 'CYL' en 'AXIS').
  3. Vraag het je opticien: De meeste optiekzaken kunnen je voorschrift snel controleren met een apparaat dat een lensmeter heet. Een grondig oogonderzoek is echter nooit een slecht idee.
    
 • 1

  Gebaseerd op een visuele helderheidssimulatie van een glasoppervlak met een diameter van 50 mm voor ZEISS ClearView voorraadglazen met 1.60 index in vergelijking met ZEISS AS voorraadglazen met 1.60 index. Gemiddelde van +5D, +3D, +1D, -1D, -3D, -5D, en -7D met en zonder een cilinder van -2D. Kwantitatieve analyses door Technologie en Innovatie, Carl Zeiss Vision GmbH, 2020.

 • 2

  94% ervaarde de kwaliteit van het zicht op lange afstand als positief, 93% het zicht op gemiddelde afstand en 91% het nabijzicht. (percentage van deelnemers die kozen voor de antwoorden 'heel goed', 'goed' of 'vrij goed'). Externe consumentenacceptatietest van het ZEISS SmartLife brillenglasportfolio, n=182 deelnemers aan het onderzoek. AstonOptometry School, Aston University, VK, 2019.