De race is al aan de gang The ZEISS Quality Excellence Center in Neuburg an der Donau supports the Audi AG with its know-how to ensure that all chassis parts of their DTM vehicles meet the drawing specifications.

AUDI AG is een van de meest succesvolle autofabrikanten voor de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) race series. Reimund Kraus van Kwaliteitsmanagement van Audi Motorsport zorgt ervoor dat alle voertuigonderdelen voldoen aan de tekeningspecificaties. Het ZEISS Metrology Center in Neuburg an der Donau assisteert hem bij deze taak.

Hoe AUDI AG successen boekt met ZEISS Solutions:
Meting in onderaanneming
Succes:
  • Grotere meetcapaciteiten
  • Snelle meetresultaten op korte termijn
  • Gewijzigde productieprocessen.

Audi AG vertrouwt op de meetdiensten van ZEISS

Van 0 tot 100 in slechts 2,8 seconden met topsnelheden van 275 km/u en meer dan 500 pk: de statistieken voor de Audi RS 5 DTM zijn zeker indrukwekkend. En dat moet ook wel. 2017 was het meest succesvolle jaar ooit voor Audi Motorsport in de DTM, en dit jaar zal het bedrijf zijn titel verdedigen. Daarvoor is niet alleen een uitstekend team van coureurs nodig, maar ook een perfect afgestelde racewagen. Reimund Kraus is sinds 2001 verantwoordelijk voor de kwaliteitsborging. De ontwikkeling van de prototype raceauto's is een continu proces en de onderdelen zijn uniek in hun soort, in plaats van massaproductie. Dit alles betekent dat het werk van Kraus nooit af is. Daarom is kwaliteitsborging een topprioriteit, vooral bij kritische onderdelen waarvan fouten het leven van de coureur in gevaar zou kunnen brengen. Deze worden voor 100% gecontroleerd en regelmatig gemeten.

Audi RS 5 DTM
De Audi RS 5 DTM gaat van 0 naar 100 in slechts 2,8 seconden met topsnelheden van 275 km/u en meer dan 500 pk.
Armin Eberhardt in het ZEISS Metrology Center
Armin Eberhardt meet regelmatig de chassisonderdelen van Audi Motorsport in het ZEISS Metrology Center.

Maximale snelheid - zowel op als buiten de baan

Er zijn geen meetlaboratoria in de Audi Motorsport vestiging in Neuburg an der Donau. Vroeger transporteerde het bedrijf zijn componenten helemaal naar het hoofdkantoor in Ingolstadt om daar te meten. Het was echter niet mogelijk om flexibele meettijden aan te bieden, waardoor de reservecapaciteiten snel uitgeput raakten. Dit was voor Kraus aanleiding om contact op te nemen met ZEISS. Hij kende de hoogwaardige meetmachines van het bedrijf al van zijn tijd in de Quality Assurance op het hoofdkantoor. De meetresultaatweergave met PiWeb deed de balans kantelen, omdat deze software de communicatie met de ontwikkelaars enorm zou vereenvoudigen. ZEISS nam in 2012 de meetwerkzaamheden voor het team van Audi Motorsport op zich en voert deze sinds 2015 uit in het nieuwe Metrologiecentrum in Neuburg an der Donau. "Het Metrology Center is goed uitgerust om onze piekfasen op te vangen en gestructureerde planning. Vaak moeten onze componenten echter snel en op korte termijn worden gemeten. We kunnen gewoonweg geen week wachten op de resultaten. Gelukkig is het ZEISS Metrology Center zeer flexibel en staat het altijd klaar om te helpen - dat is vooral belangrijk voor ons".

Bij ons bedrijf begint de race naar de finish op kantoor. ZEISS biedt de snelheid en kwaliteit die we nodig hebben, waardoor ze de juiste partner voor ons zijn." 

Reimund Kraus, Kwaliteitsmanager voor Audi Motorsport

Niet alle metingen zijn gelijk

Carsten Gericke, die aan het hoofd staat van het meethuis, en zijn team voeren voor Audi 100% inspecties uit op alle soorten onderdelen inclusief bedieningsarmen, trekstangen en spindels. Zij gebruiken voornamelijk de ZEISS PRISMO en CONTURA coördinaten meetmachines (CMM's) en een Surfcom systeem voor ruwheids- en contourmetingen. Alle onderdelen van de raceauto worden op vaste intervallen gemeten, meestal rond de 6000 km. Als er in de tussentijd iets onverwachts gebeurt, zoals een ongeluk, gaat het ZEISS team aan de slag en inspecteert alle onderdelen om maximale veiligheid te garanderen. De metrologiedeskundigen helpen ook met het analyseren van het meetproces. "ZEISS heeft ons geleerd dat 'niet alle metingen gelijk zijn', wat verklaart waarom onze meetresultaten verschillen van die van onze leveranciers", legt Kraus uit.

Een goede samenwerking: Carsten Gericke, hoofd van het ZEISS Metrology Center in Neuburg an der Donau, en Reimund Kraus, Kwaliteitsmanager bij Audi Motorsport.
Een goede samenwerking: Carsten Gericke, hoofd van het ZEISS Metrology Center in Neuburg an der Donau, en Reimund Kraus, Kwaliteitsmanager bij Audi Motorsport.

De metingen die Armin Eberhardt, plaatsvervangend hoofd van het Inspectielab in het Metrology Centre in Neuburg, heeft uitgevoerd, geven aan dat zowel de meetmethode als het productieproces van de leverancier niet goed was. Omdat alle DTM-auto's met standaardonderdelen zijn uitgerust, moest Eberhardt tijdens een bijeenkomst van de Deutscher Motor Sport Bund, de Duitse autosportbond, alle vertegenwoordigers van de deelnemende autofabrikanten ervan overtuigen dat zijn resultaten correct waren. Uiteindelijk heeft hij hen overtuigd. Als gevolg daarvan werd de productiemethode aangepast en werden de meetresultaten gecorrigeerd. "Bij ons bedrijf begint de race naar de finish op kantoor. ZEISS biedt de snelheid en kwaliteit die we nodig hebben, waardoor ze de juiste partner zijn."

Over AUDI AG

Audi staat voor sportieve voertuigen, hoge bouwkwaliteit en vooruitstrevend design - voor "Voorsprong door Techniek." Opgericht in 1899 als Horch & Cie. Motorwagen-Werke door August Horch, behoort het bedrijf vandaag de dag tot de toonaangevende producenten van premium auto's ter wereld. Het innovatievermogen van het bedrijf is een van de redenen voor het succes: Audi heeft geschiedenis geschreven met zijn quattro permanente vierwielaandrijving, met een lichtgewicht constructie met behulp van het aluminium Audi Space Frame (ASF) en nu ook hands-free auto rijden. Het bedrijf is actief in meer dan 100 markten wereldwijd en groeit voortdurend. In 2017 leverde de Audi Groep 1.878.100 auto's van het merk Audi aan klanten. Het bedrijf heeft momenteel wereldwijd 90.000 mensen in dienst, waarvan meer dan 60.000 in de Duitse vestigingen in Ingolstadt en Neckarsulm.