Minder verbruik, meer vermogen Hoge eisen aan de meetapparatuur en bedieners

Een navigatie-apparaat toont de weg terwijl de verwarmde stoelen comfort garanderen: elektronica in auto's zijn niet langer pure luxe. De stroomgeneratoren moeten efficiënter worden om het brandstofverbruik te laten dalen. Dit is mogelijk dankzij de klauwpolen van Robert Bosch GmbH in Stuttgart. Het bedrijf vertrouwt nu op de DuraMax coördinatenmeetmachine van ZEISS om een optimale kwaliteitsgarantie tijdens productie te bieden.

Hoe Bosch succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS DuraMax
ZEISS CALYPSO
ZEISS VAST XXT
Succes:
  • Kwaliteit en betrouwbaarheid van meetresultaten toegenomen
  • Snelle meetresultaten
  • Meting van objecten die moeilijk te bereiken zijn
  • Bedienersinvloed wordt vrijwel geëlimineerd

Optimale kwaliteitsgarantie in productie energieopwekking dankzij ZEISS coördinatenmeetmachine

De uitdaging: moeilijke geometrieën

Een klauwpool is een stuk metaal ter grootte van een vuist met een gat in het midden en zes of acht gehoekte tanden die naar boven wijzen. Het is een belangrijk onderdeel van dynamo's, waaronder generatoren, die bijna elk motorvoertuig van stroom voorzien. Helaas is er bijna geen enkel recht oppervlak, zijn de tanden amper symmetrisch en zijn de hoeken zelden loodrecht. Een uitdaging voor kwaliteitsinspectie: in het verleden werden er tot 10 verschillende meters gebruikt. Dit duurde niet alleen lang, maar was ook gevoelig voor fouten. Het grootste probleem werd duidelijk bij de nieuwste generatie klauwpolen die bij Bosch werden ontwikkeld en die tot 30% meer vermogen gingen leveren: de onderdelen waren zo gevormd dat veel kenmerken zelfs niet meer met de hand konden worden gemeten.

De oplossing: coördinatenmeettechnologie rechtstreeks op de werkvloer

Intussen zorgen twee DuraMax meetmachines van ZEISS dat de maximale kwaliteit wordt bereikt. "Zonder deze coördinatenmeetmachines zouden we zelfs de nieuwe klauwpool niet kunnen meten," benadrukt Uwe Kasten van de afdeling Metrologiemethodes bij Bosch. "Toen deze meetmachine op de Control Show in 2008 werd geïntroduceerd, wisten we dat dit precies was wat we zochten." Een robuuste machine voor op de werkvloer die voordelig was en nauwkeurig genoeg was voor de vereiste toleranties. Nadat Bosch verschillende providers en tal van testmetingen had vergeleken, investeerde het bedrijf in 2008 in twee DuraMax machines: één voor de productie van klauwpolen en één voor de productie van gereedschappen voor de initiële inspectie van pons- en vormgereedschappen.

"Zonder deze coördinatenmeetmachines zouden we zelfs de nieuwe klauwpool niet kunnen meten."

Uwe Kasten, Metrology Methodology Development at Bosch

Het voordeel voor de klant: meer kwaliteit en betrouwbaarheid

De productie is nog steeds niet helemaal overgestapt op batchinspectie met de coördinatenmeetmachine. Het potentieel voor coördinatenmeettechnologie op de werkvloer is echter al duidelijk: de meetresultaten zijn binnen zes minuten beschikbaar in plaats van binnen een halve dag. Met een minimale aanpassing aan de drager kunnen medewerkers alle 37 verschillende soorten, waaronder de nieuwste, klauwpolen controleren. Bovendien is de invloed van de operator bijna verdwenen en zijn er geen medewerkers meer nodig voor het meetproces. Ze hebben nu tijd voor andere taken. Uwe Kasten is meer dan tevreden. Hij zou het partnerschap met ZEISS in de toekomst graag uitbreiden, bijvoorbeeld met een CALYPSO-gebruikersdag voor alle vestigingen van Robert Bosch GmbH.

Over Robert Bosch GmbH

De fabriek van Robert Bosch GmbH in Stuttgart produceert 16,5 miljoen klauwpolen per jaar. Ze worden aan alle Bosch-generatorfabrieken wereldwijd geleverd en vervolgens in dynamo's ingebouwd. De fabriek in Stuttgart is al meer dan 40 jaar verantwoordelijk voor de productie van klauwpolen. De productie van dynamo-onderdelen werd geleidelijk aan naar het buitenland verplaatst: Groot-Brittannië, Spanje, Brazilië, Zuid-Afrika en India. Alleen de klauwpolen worden nog steeds in Stuttgart geproduceerd, omdat de geavanceerde ponstechnologie en de gereedschapsproductie niet naar andere locaties kon worden verplaatst.