Deuren openen ZEISS PRISMO, among others, ensures maximum accuracy of fit at dormakaba; but the company also relies on the expert knowledge in the ZEISS Quality Excellence Centers.

Als een wereldwijde fabrikant van toegangs- en veiligheidsoplossingen, heeft dormakaba een uitstekende reputatie; hun oplossingen hebben een zeer lange levensduur. dormakaba rekent op de meetmachines en -services van ZEISS om de kwaliteit van producten te kunnen garanderen.

Hoe zorgen ZEISS oplossingen ervoor dat dormakaba succesvol is?
Evaluatie van meetprocessen
Successen:
  • Uitgebreidere meetcapaciteiten      
  • Meetresultaten in een handomdraai      
  • De nieuwste meettechnologie

dormakaba rekent op meetdiensten van ZEISS

De uitdaging: maximale pasnauwkeurigheid

Miljoenen openende en sluitende systemen van dormakaba worden gebruikt in luchthavens, congrescentra, hotels, sportlocaties en ziekenhuizen over de hele wereld. "Het succes van ons bedrijf is een resultaat van het uitzonderlijke ingenieurswerk en de hoogwaardige kwaliteit", legt Jörg Waltherr, een meettechnicus bij dormakaba, uit. De locatie van het bedrijf in Ennepetal, Duitsland, produceert voornamelijk veiligheidsonderdelen. De kwaliteit en pasvorm moeten precies kloppen, zodat alle systemen zonder problemen werken. "Onze klanten moeten er op kunnen rekenen dat elk product nog steeds goed zal werken nadat een deur 100.000 keer geopend en gesloten is. Dit is alleen mogelijk als alle individuele mechanismes perfect gecoördineerd zijn", zegt Waltherr. Dit bereiken is een mooie uitdaging voor het bedrijf, gezien het derhalve meer complexe producten biedt die nog meer maatwerk vereisen. "We moeten onze meetoplossingen blijven verbeteren om zulke hoge kwaliteitsnormen te kunnen handhaven", zegt Waltherr.

Een meetechnicus die een basissteun inspecteert
Jörg Waltherr, een meettechnicus bij dormakaba, gebruikt een basissteun om uit te leggen wat er belangrijk is bij het meten van componenten.
Een medewerker van de Quality Assurance afdeling bij dormakaba meet een onderdeel met de ZEISS PRISMO.
Alexandre Cardoso, een medewerker van de Quality Assurance afdeling bij dormakaba, meet een onderdeel met de ZEISS PRISMO.

De oplossing: hardware, consultatie en service

dormakaba koopt een hoop componenten van leveranciers. Elke nieuwe levering wordt geïnspecteerd op de productielocatie. Het bedrijf gebruikt verschillende systemen om alle afmetingen, vormen en andere relevante eigenschappen zeer precies te meten bij een groot aantal componenten. Jörg Waltherr loopt naar een ZEISS PRISMO in het meetlaboratorium: "Dit is een hoogwaardige, eenvoudig te programmeren machine, en daarmee de perfecte keuze voor ons bedrijf." Waltherr en zijn collega's werken ook met een ZEISS DuraMax en een ZEISS Surfcom omtrek- en ruwheidsmeetmachine. Naast de eerste bemonstering is het nemen van steekproeven bij de productielijn een dagelijks deel van het werk van de meettechnici. En Jörg Waltherr controleert of de nieuwste innovaties die ontwikkeld worden zowel geproduceerd als gemeten kunnen worden. Wanneer hij overspoeld wordt door de variëteit aan verschillende meetopdrachten, kan Walther altijd advies en ondersteuning ontvangen van het ZEISS Metrology Center in de nabije stad Keulen.

Als ik ondersteuning nodig heb, hetzij met het interpreteren van een meetrapport of het beoordelen van een nieuwe inspectiemethode, neem ik contact op met de meetexperts van ZEISS, die dan hun expertise met mij delen."

Jörg Waltherr, meettechnicus bij dormakaba,Jörg Waltherr, meettechnicus bij dormakaba

Het pluspunt: een brede reeks aan services binnen handbereik

Of het nu om het moderniseren van oudere meetmachines gaat, het realiseren van uitdagende meetopdrachten die niet in eigen beheer uitgevoerd kunnen worden of het beoordelen van nieuwe inspectiemethodes, de experts in Keulen helpen al vele jaren bedrijven als dormakaba met expertise en flexibele services. Een voorbeeld: complexe onderdelen kunnen gemeten worden met de grondigheid en hoge mate van detail die dormakaba nodig heeft. Jörg Waltherr laat ZEISS zelfs de nieuwe innovaties meten met een CT-scanner of door middel van randmeting – twee meetmethodes die dormakaba niet intern kan uitvoeren. Waltherr is vooral erg blij met het feit dat het ZEISS Metrology Center dichtbij is: "Wij kunnen zelfs speciale trainingen of andere evenementen bijwonen zonder de hele dag onderweg te zijn."

Norbert Krengel en Jörg Waltherr van dormakaba samen met Philipp Willier van het ZEISS Metrology Center
Norbert Krengel en Jörg Waltherr van dormakaba bespreken een testrapport voor een deurdrangerbehuizing met Philipp Willier, Hoofd van het ZEISS Metrology Center in Keulen.
Over dormakaba

De dormakaba Group heeft haar hoofdkwartier in Zwitserland en biedt een uitgebreid portfolio aan producten, oplossingen en services met betrekking tot deuren en veilige toegang tot gebouwen en kamers vanuit een enkele aanbieder. Dit omvat sluitsystemen, elektronische toegangsoplossingen op een netwerk, fysieke toegangs- en automatische deursystemen en een uitgebreid aanbod aan deurscharnieren, fittingen, deurdrangers en deurstoppers, tijd- en activiteitsgegevensopnames, en zeer veilige en hotelsloten.