Pole positie voor kwaliteit Müller Präzisionsteile

De bedrijfsnaam zegt het al bij Müller Präzisionsteile GmbH. Het bedrijf levert zeer nauwkeurige speciale onderdelen, ook voor de Formule 1. Coördinatenmeetmachines van ZEISS zorgen voor kwaliteit en een ZEISS FixAssist helpt bij de snelle afstelling van de styli.

Hoe Müller succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS FixAssist
Succes:
  • Soepele verandering van de sondes
  • Voorkomen van meetfouten
  • Instellingen met honderd procent herhaalbaarheid
  • Tijdbesparend door hoekuitlijning

Coördinatenmeetmachine garandeert kwaliteitscontrole van speciale hoogwaardige onderdelen

Je zou niet per se verwachten dat je in Pyrbaum, een dorp met 5.500 inwoners ten zuiden van Neurenberg, een fabriek vindt waar bedrijven als Ferrari en BMW in een onafgebroken stroom komen en gaan. De kwaliteit van de componenten, die 130 medewerkers in een fabriek midden op een onopvallend industrieterrein produceren, trekt de ontwerpers van hogesnelheidsauto's - en ook van vliegtuigen en kerncentrales - naar de Oberpfalz. Het bedrijf heet Müller Präzisionsteile GmbH en de naam zegt eigenlijk alles - Präzisionsteile betekent in het Duits precisieonderdelen.

Stephan Müller, zoon van de oprichter van het bedrijf Georg Müller, is in zijn element tijdens de fabrieksrondleiding. Er is de nokkenas voor Audi met twee nokkenassen per klep die kunnen worden verschoven, waardoor de motor een andere vermogenskarakteristiek krijgt. Zelfs de leek kan zien dat de as met de beweegbare hulzen met uiterste precisie moet worden gefabriceerd, zodat hier niets vastloopt.

Bedrijfsleider Müller met een van zijn zeer nauwkeurige speciale onderdelen
Het bedrijf levert zeer nauwkeurige speciale onderdelen, ook voor de Formule 1.
Stefan Müller, zoon van de oprichter van het bedrijf.
Stefan Müller, zoon van de oprichter van de onderneming, is trots op de afdeling Kwaliteitsborging.

Meetrecord voor elk onderdeel

Müller is het meest trots op de afdeling Quality Assurance. Het geeft een compleet meetrapport voor elk onderdeel dat de fabriek verlaat. Het record wordt minstens tien jaar bewaard, zelfs 25 jaar voor onderdelen voor kerncentrales. De klanten zouden niet eens de mogelijkheid hebben om de hoge precisie te documenteren, en ze vertrouwen volledig op de gegevens, zegt Müller trots. De vijf coördinatenmeetmachines van ZEISS Industrial Metrology leveren hier een grote bijdrage aan. Ze bestaan uit een ZEISS ACCURA, een ZEISS O-INSPECT en drie ZEISS PRISMO, waarvan twee met een draaitafel. De medewerkers werken in twee ploegen, de meetmachines vaak de klok rond; lange meetprogramma's lopen 's nachts.

Omdat de afdeling Quality Assurance geen stilstand kan toestaan, is gezocht naar een oplossing die het wisselen van de tasters zo soepel mogelijk laat verlopen en heeft dit ook gevonden met de FixAssist VAST van ZEISS Industrial Metrology.

"Eerst dacht ik 'het ziet eruit als een stuk speelgoed', maar het is heel precies, eenvoudig te gebruiken en robuust."

Günther Eckstein, Head of Quality Assurance

Geen meetfouten bij het verwisselen van de meetkoppen

Kwaliteitsinspecteur Michael Ehrnsberger laat zien hoe het werkt: de plaat van het meettastersysteem vastklemmen en de schroeven met een zeskantsleutel losdraaien en afstellen. De instelling is dan perfect en Ehrnsberger draait de schroeven weer vast. Dit neemt slechts enkele minuten in beslag en zorgt voor instellingen met honderd procent herhaalbaarheid. U heeft uw handen vrij voor een goede maatvoering, want de ingenieus eenvoudige machine houdt de meettaster stevig vast. De procedure duurde telkens een half uur - kostbare tijd waarin de meetmachine niet productief werkte.
Het apparaat versnelt echter niet alleen de afstelling, maar voorkomt ook meetfouten. Deze komen bijvoorbeeld voor in situaties waarin een stylus zich onder een hoek in een smalle spleet beweegt. Als de stylusbol niet aanzienlijk groter is dan de as, is het mogelijk dat de as in plaats van de bol op het meetobject rust en er aanzienlijke afwijkingen optreden. Iedereen die vaak van meettasters verandert, moet FixAssist kopen", beveelt Günther Eckstein, hoofd kwaliteitsborging, aan.

Verwissel de meettaster zo soepel mogelijk met de ZEISS FixAssist.
Verwissel de meettaster zo soepel mogelijk met de ZEISS FixAssist.
Over Müller Präzisionsteile

Müller Präzisionsteile GmbH heeft zijn hoofdkantoor in Pyrbaum (dichtbij Neurenberg) en produceert zeer precieze onderdelen in kleine oplagen voor motorsport, kernenergiecentrales en de ruimtevaartindustrie. Het voorafgaande bedrijf werd door machinedistributeur Georg Müller opgericht in 1965. Het bedrijf begon in 1977 onder contract te produceren. Een jaar later kocht het zijn eerste CNC-machine – toentertijd een echte innovatie. Müller Präzisionsteile GmbH werd in 1985 opgericht. Tegenwoordig heeft het bedrijf 130 medewerkers die de hele metaalbewerkingsprocesketen voor hun rekening nemen, waaronder het draaien, frezen, slijpen en eroderen. Hierbij wordt ook nog eens alomvattend kwaliteitsmanagement gegarandeerd.