Ademruimte Precisie in metrologie

De CPAP-generatoren die whr Hossinger Kunststofftechnik produceert en worden gebruikt om pasgeboren baby een betrouwbare luchttoevoer te bieden, moeten zo precies mogelijk zijn afgesloten en de onderdelen moeten uiterst nauwkeurig zijn. Sinds dit familiebedrijf in Noord-Beieren (Duitsland) de nieuwste generatie ZEISS O-INSPECT Multisensor-meetmachine in gebruik nam, is de nauwkeurigheid van de metingen toegenomen en zijn de meettijden verkort.

Hoe whr Hossinger succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS O-INSPECT
ZEISS CALYPSO
Succes:
  • Precisie verdubbeld
  • Meettijd verkort
  • Verhoogd percentage in-housemetingen

Tactiele, optische en witte lichtsensoren verdubbelen precisie en verkorten de meettijd

De uitdaging: nauwkeurige onderdelen voor een volledig luchtdicht systeem

Het principe van de CPAP-generator: met zuurstof verrijkte lucht wordt via een slang en onder een lichte overdruk aan de baby toegediend. Whr Hossinger combineert de afzonderlijke onderdelen van de CPAP-generator met een verbindingssysteem in plaats van een hechtmiddel. Toch is een generator pas luchtdicht als de afzonderlijke onderdelen met absolute nauwkeurigheid zijn geproduceerd. De uitdaging: met een wanddikte van slechts drietiende millimeter, toleranties van een paar honderdsten van een millimeter, vrijevormoppervlakken met een complexe vorm en verschillende productkleuren was de kwaliteitsinspectie met de optische meetmachine die dit middelgroot bedrijf gebruikt een moeilijke, tijdrovende en dure klus.

Minuscule styluspuntdiameters voor filigrane structuren
Minuscule styluspuntdiameters voor filigrane structuren
Christian Bindl, Quality Management Supervisor
Christian Bindl, Quality Management Supervisor

Oplossing: drie meetprincipes in één machine

Om het aantal metingen te beperken dat externe dienstverleners moesten uitvoeren, maar toch een hoge kwaliteit te garanderen, introduceerde het bedrijf in 2014 de ZEISS O-INSPECT Multisensor-meetmachine. Deze combineert drie meetprincipes in één machine. Het volume van de meetmachine was echter nog steeds te klein voor de grote onderdelen die bij whr Hossinger werden geproduceerd. Daarom greep het bedrijf de kans om als eerste klant van ZEISS de nieuwste generatie multisensor-meetmachines op de markt te brengen. Een van de meest opvallende eigenschappen van de machine is het grotere meetvolume van 500 x 400 x 300 mm.

Contact-, optische, witte lichtsensoren: de manier waarop deze drie meetmethodes interacteren is onverslaanbaar; ze maken ons zeer efficiënt.”

Christian Bindl, Quality Management Supervisor

Het voordeel: dubbele nauwkeurigheid en een verlaagde meettijd

De multisensor-meetmachine heeft zijn nut bewezen voor whr Hossinger: "De interactie tussen drie meetmethoden (de contactsensor, de optische sensor en de witlichtsensor) is ongeëvenaard, omdat deze ons een enorme efficiëntie bieden,' vertelt Christian Bindl, Quality Management Officer. Niet alleen hoeft het bedrijf minder metingen uit te besteden, dankzij de ZEISS O-INSPECT kunnen Bindl en zijn collega's ook tal van meettaken met hoge nauwkeurigheid en herhaalbaarheid uitvoeren. Anders zouden ze hiervoor drie verschillende meetmachines nodig hebben. De kwaliteitsmanager zegt dat we de nauwkeurigheid hebben verdubbeld in vergelijking met onze vorige meetmachine. Bovendien zouden onze metingen zonder de witlichtsensor ook veel tijdrovender zijn. Volgens Bindl heeft de ZEISS O-INSPECT de metrologen meer ademruimte gegeven.

De optimale sensor voor elke meettaak
De optimale sensor voor elke meettaak
Over whr Hossinger

Whr Hossinger Kunststofftechnik GmbH is gevestigd in Roding (Duitsland), heeft 60 medewerkers en ontwikkelt, ontwerpt en produceert technische kunststofsystemen voor o.a. medische technologie en de automobielindustrie. Het familiebedrijf werd in 1925 opgericht en is momenteel toegelegd op de gehele procesketen voor kunststof spuitgieten. Dit omvat design en techniek, werktuigbouw, de productie van kunststofonderdelen en daarnaast ook assemblage, klantspecifieke verpakkingen, leveringen en logistieke strategieën. Als werkgever onderscheidt whr Hossinger zichzelf door middel van gepersonaliseerde werktijdmodellen; zo zijn er bijv. geen vaste diensten in de montageplaats. Hierdoor kan het bedrijf, dat zich bevindt in het welvarende Cham-gebied in Beieren, werknemers aantrekken die het anders lastig zouden vinden om hun tijd goed te verdelen tussen werk en familie.