CT-meetdiensten van ZEISS

Niet-destructieve en nauwkeurige inspectie van uw onderdelen

De tijd voor de fabricage van nieuwe onderdelen wordt in alle sectoren steeds korter, waardoor fabrikanten onder steeds grotere druk komen te staan. Ondanks de tijdsdruk en de steeds complexere onderdelen, mogen de kwaliteits- en functiecontrole tijdens de produktontwikkeling natuurlijk niet worden verwaarloosd. Op dit vlak levert met name de inspectie van inwendige structuren problemen op, omdat voor nauwkeurige metingen tot voor kort destructief testen van onderdelen nodig was.

Het gebruik van computertomografie in de industriële metrologie heeft hierin echter verandering gebracht. Dankzij deze technologie kunnen werkstukken niet-destructief en volledig worden gemeten voordat ze worden geanalyseerd en gecorrigeerd. Industriële computertomografie is een totaaloplossing voor de nauwkeurige analyse en meting van uw onderdelen.

Kunt u momenteel geen CT-inspectie in uw bedrijf uitvoeren? Vertrouw dan op de CT-meetdiensten van ZEISS! Wij hebben vele jaren ervaring op het gebied van industriële computertomografie met gegevensverzameling en -evaluatie. De hardware en software van onze CT-systemen zijn altijd ultramodern en onze ervaren CT-experts staan garant voor snelle CT-metingen. Kies voor een geavanceerde kwaliteitscontrole en laat de inspectie van uw onderdelen aan ons over.

De voordelen van CT-metingen:
 • Zekerheid: meet, analyseer en inspecteer defecten en structuren in werkstukken met slechts één belichting.
 • Niet-destructief: dankzij CT- en röntgentechnologie zijn metingen mogelijk zonder de onderdelen te beschadigen.

 • Reproductie: digitalisering via computertomografie maakt de reproductie van onderdelen mogelijk, zelfs zonder CAD-model.

Onze CT-meetdiensten

CT-metingen in een oogopslag

In de wereld van fabricage en productie zijn dagelijks snelle oplossingen vereist voor problemen zoals materiaaldefecten, bijzonder gecompliceerde onderdelen of verborgen geometrieën. De inspectie van werkstukken door snijden of gieten om zo de inwendige structuren te analyseren, brengt echter een extra tijd- en kostenfactor in de dagelijkse bedrijfsvoering met zich mee. Dit alles kan worden vermeden door zeer flexibele CT-meetdiensten die zijn afgestemd op uw individuele behoeften. Industriële computertomografie is al jaren in staat om op een tijdbesparende en kostenefficiënte manier gegevens van diverse onderdelen en werkstukken te verzamelen en te evalueren.

Met de meetdiensten van ZEISS kunnen onderdelen worden gescand op ongelijke wanddiktes, defecten als scheuren, spuitgaten of poriën en andere gebreken. CT-metingen vormen een uiterst nauwkeurig inspectie-element binnen de industriële metrologie, waarbij u kunt vertrouwen op onze jarenlange expertise in metrologie en computertomografie. Wij bieden u diverse CT-meetdiensten in overeenstemming met DIN ISO 17035-gecertificeerde testprocedures. Hierdoor bent u niet alleen verzekerd van nauwkeurige CT- en röntgenmetingen, maar ook van een internationale navolgbaarheid en erkenning van de tests. Zo vermijdt u de noodzaak van meerdere testprocedures en bespaart u kosten op de kwaliteitscontrole.

Meetsysteemanalyse en geometrievergelijking

Met behulp van computertomografie kan het gehele onderdeel worden gescand, inclusief interne contouren en ondersnijdingen. Dit maakt niet alleen de metrologische analyse van uiterlijke kenmerken mogelijk, maar ook de nauwkeurige meting van inwendige structuren voor een snelle controle van de dimensionale nauwkeurigheid met slechts één scan. Daarnaast is het mogelijk werkstukken te meten die uit meerdere materialen zijn vervaardigd. CT-meting maakt ook een nauwkeurige nominale/actuele vergelijking mogelijk, aangezien het CT-beeld van de onderdelen rechtstreeks kan worden vergeleken met het bestaande CAD-model of het referentiewerkstuk. Dit levert een aanzienlijke tijdsbesparing bij de kwaliteitscontrole op.

Afgebeeld is het beeld van een werkstuk met de softwaresuite GOM Inspect

Een overzicht van onze diensten:

 • Meting van standaardgeometrieën, vorm- en positietoleranties en geometrische productspecificaties
 • Nominale/actuele geometrievergelijking met een kleurgecodeerde 3D-visualisatie van de afwijkingen
 • Eerste inspectie en contractmeting van uw onderdelen
 • Analyse van de wanddikte met behulp van een kleurgecodeerde weergave van de dikte van wanden, zelfs voor inwendige structuren

Niet-destructief foutenonderzoek binnenin het onderdeel

Met behulp van CT-metingen maakt u op eenvoudige en niet-destructieve wijze defecten in onderdelen zichtbaar die uit verschillende materialen bestaan, zoals kunststof of licht metaal. Na de CT-meting wordt elk werkstuk als een volledige gegevensset weergegeven, waardoor u het tijdens de materiaaltest kunt controleren op defecten als spuitgaten, scheuren, poriën of insluitingen.

Met onze CT-metingen profiteert u van:

 • Analyse van de poreusheid/opname van werkstukken
 • Schade- en foutenanalyse van complete assemblages (P202-/P201-analyse)
 • Controle van de assemblage van reeds geplaatste onderdelen
 • Slijtage-inspectie
 • Niet-destructief testen van onderdelen

Bekijk de video om de mogelijkheden te ontdekken die computertomografie u kan bieden. Wij bieden passende contractmetingen aan.

Reverse engineering met CT-metingen: corrigeren, optimaliseren, vastleggen

Bij elke CT-meting wordt een digitale registratie van de volledige interne en externe structuur van een onderdeel gemaakt. Dit zorgt niet alleen voor een snelle kwaliteitscontrole, maar maakt ook de reverse engineering van uw onderdelen en werkstukken mogelijk. Zelfs als er geen CAD-model meer beschikbaar is, kunt u nog steeds de ontwerpgegevens van een afgewerkt onderdeel achterhalen. CT-meting is ook geschikt voor gerichte correcties. Zo kunt u bekende afwijkingen van een referentieonderdeel of oorspronkelijk CAD-model gebruiken om gecorrigeerde CAD-gegevens samen te stellen die aan uw specificaties en problemen tegemoetkomen. Met reverse engineering wordt niet alleen oppervlaktereconstructie, maar ook een aangepaste gereedschapscorrectie mogelijk gemaakt.

2D-röntgeninspectie

Kwaliteitscontrole aan de productielijn is tijdrovend en foutgevoelig. Snelle en geautomatiseerde 2D-inspectie bespaart echter kostbare tijd en zorgt dat defecten en onjuiste ontwerpen snel worden opgespoord. Met onze röntgendiensten wordt de detectie en inspectie van diverse onderdelen in verschillende afmetingen probleemloos uitgevoerd. Industriële röntgenmicroscopie met hoge resolutie maakt ook een nauwkeurige opsporing van defecten mogelijk.

Een overzicht van onze röntgendiensten:

 • Snelle en geautomatiseerde 2D-inspectie van onderdelen en werkstukken
 • Niet-destructief onderzoek, direct aan de productielijn
 • Röntgenbeelden van werkstukken in verschillende soorten en maten
Afgebeeld is de 2D-röntgenbeeld van een werkstuk.
ZEISS metrologietechnicus die de CT-meting van een werkstuk verricht

Nauwkeurig, snel en van hoge kwaliteit: vertrouw op de CT-meetdiensten van ZEISS

Slechts één defect in een onderdeel kan al tot een terugroeping van het product en hoge kosten leiden. Vertrouw op nauwkeurig geïnspecteerde onderdelen en een naadloze kwaliteitscontrole met de CT-meetdiensten van ZEISS. Als fabrikant en dienstverlener met jarenlange expertise op het gebied van industriële metrologie, weten we wat uw dagelijkse uitdagingen en problemen zijn. Daarnaast zijn we ons bewust van de voortdurend toenemende kwaliteitseisen in de sector. Daarom garanderen wij dat u na 3 werkdagen kunt beschikken over de resultaten van de CT-meting, maar vaak al op de dag van levering. Op die manier verliest u zo min mogelijk kostbare tijd en vermindert u de kosten die voortvloeien uit het oplossen van problemen. Zelfs bij de snelste metingen kunnen onze klanten uiteraard rekenen op de hoogste kwaliteit volgens de beproefde standaard van ZEISS.

Geen metrologische vereiste is ons te hoog: we garanderen u niet alleen snelle en nauwkeurige resultaten, maar ook CT-metingen van bijzonder complexe onderdelen. AMMAR is ontwikkeld door ZEISS en geïntegreerd in METROTOM OS. Met deze add-on kunnen zelfs lastige onderdelen die uit meerdere materialen bestaan, zoals kunststof verbindingsstukken met metalen inzetstukken, niet-destructief worden gecontroleerd en gemeten met computertomografie. Kies voor geavanceerde kwaliteitscontroles en materiaaltests, en leer uw onderdelen beter kennen dan ooit tevoren met behulp van industriële computertomografie.

De voordelen van onze CT-meetdiensten in een oogopslag:

 • Erkende DAkkS-gecertificeerde testmethoden, waaronder het testen van composietonderdelen die uit meerdere materialen bestaan volgens DIN 17025 (zieaccreditatiecertificaat)
 • Hoogwaardige industriële computertomografie volgens de beproefde kwaliteitsstandaard van ZEISS.
 • Internationale vergelijkbaarheid en erkenning van tests door de wereldwijde DAkks-certificering voorkomt meervoudige tests en bespaart kosten.
 • Snelle oplossing van dringende problemen door gegarandeerde resultaten van CT-metingen na 3 werkdagen, maar vaak al eerder.
 • Tijdsbesparing door minder matrijscorrectielussen en een verkorting van de "marktintroductietijd."
 • Snelle en nauwkeurige gegevensverwerking met de softwarepakketten CALYPSO, GOM Volume Inspect en VGStudioMAX en ZEISS REVERSE ENGINEERING.

Toepassingsvoorbeelden op het gebied van CT-metingen

Of het nu gaat om de lucht- en ruimtevaart, medische technologie, elektronica of auto-industrie: elke bedrijfstak heeft zijn eigen individuele productieprocessen. Net zo verschillend zijn de mogelijke defecten binnenin de onderdelen, die aan de buitenkant niet zichtbaar zijn, maar wel aanzienlijke gevolgen kunnen hebben. Het röntgenen en meten van werkstukken met CT kan deze onzekerheden wegnemen en interne structuren zichtbaar maken met niet-destructieve technologie in 2D en 3D.
Door de verschillende productieprocessen en de extreem hoge variabiliteit van onderdelen, zijn de toepassingsgebieden van CT-metingen in de industriële metrologie zeer uiteenlopend. U kunt bijvoorbeeld denken aan foutenanalyses, assemblagecontroles en de dimensionale metrologie van inwendige structuren van onderdelen en werkstukken. Verwerf nieuwe inzichten in de structuren van uw werkstukken met behulp van computertomografie en röntgentechnologie, en vind de CT-meetdiensten die passen binnen uw dagelijkse bedrijfsvoering.

Defectenanalyse in 2D

Defectenanalyse in 2D (P201/P202)

Defectenanalyse in 3D

Defectenanalyse in 3D (P203)

Assemblage-inspectie

Assemblage-inspectie

Inspectie van verbindingen

Inspectie van verbindingen

Elektronica-inspectie

Elektronica-inspectie

Microstructuuranalyse

Microstructuuranalyse

Analyse van vezelcomposietmateriaal

Analyse van vezelcomposietmateriaal

Poederanalyse

Poederanalyse

Schuimstructuuranalyse

Schuimstructuuranalyse

Analyse van korrelgrootte en -verdeling

Analyse van korrelgrootte en -verdeling

Industriële computertomografie: directe ondersteuning via de app

Met onze gratis app leert u de basisbeginselen van industriële computertomografie. Aan de orde komen onder meer de basisprincipes van het omgaan met röntgenstralen, het proces van scan tot reconstructie en de daaropvolgende evaluatie.

Download de "computertomografie-app"

QR-code ZEISS computertomografie-app

Deze bedrijven vertrouwen al op CT-meetdiensten van ZEISS

Deuren openen bij dormakaba

Dormakaba rekent op meetdiensten van ZEISS

De race is al begonnen

Sinds 2012 neemt ZEISS de meettaken van het Audi motorsportteam over.

Kwaliteit en processtabiliteit met de ZEISS METROTOM.

Om ervoor te zorgen dat de productieprocessen in de toekomst concurrerend blijven, werd op het hoofdkantoor in Kirchd...

Digital Transformation of the Shoe Industry

Start-up shoe commerce relies on CT services provided by the ZEISS Quality Excellence Center Cologne

Neem nu contact met ons op

Onze CT-meetdiensten zijn wereldwijd beschikbaar. Wilt u meer weten over industriële computertomografie en CT-onderzoeken? Vul ons contactformulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

Download more information

 ZEISS Metrology Care Flyer Essential DE

ZEISS Metrology Care Flyer Essential DE
pages: 2
file size: 138 kB

 ZEISS Metrology Care Flyer Essential EN

ZEISS Metrology Care Flyer Essential EN
pages: 2
file size: 260 kB

 ZEISS Metrology Care Flyer Standard DE

ZEISS Metrology Care Flyer Standard DE
pages: 2
file size: 139 kB

Adapter Plates Print Flyer EN

Adapter Plates Print Flyer EN
pages: 2
file size: 837 kB

CONTURA Original Accessories Digital Flyer, EN

CONTURA Original Accessories Digital Flyer, EN
pages: 6
file size: 577 kB

CONTURA Original Zubehör Digtial Flyer, DE

CONTURA Original Zubehör Digtial Flyer, DE
pages: 6
file size: 812 kB

DiamondScan Infosheet EN

DiamondScan Infosheet EN
pages: 1
file size: 1955 kB

FixAssist CT Infosheet, EN

FixAssist CT Infosheet, EN
pages: 1
file size: 328 kB

Gear Metrology Poster, EN

Gear Metrology Poster, EN
pages: 1
file size: 1435 kB

O-INSPECT Accessories Infosheet, EN

O-INSPECT Accessories Infosheet, EN
pages: 1
file size: 421 kB

OmniFix air product flyer EN

OmniFix air product flyer EN
pages: 4
file size: 292 kB

OMNIFIX Kits Catalog EN (wop)

OMNIFIX Kits Catalog EN (wop)
pages: 24
file size: 24667 kB

REACH CFX Digital Flyer EN

REACH CFX Digital Flyer EN
pages: 1
file size: 644 kB

SensorFit Digital Flyer, EN

SensorFit Digital Flyer, EN
pages: 2
file size: 1651 kB

Success Story Fiber Trech

Success Story Fiber Trech
pages: 2
file size: 281 kB

TEMPAR Brochure, EN

TEMPAR Brochure, EN
pages: 10
file size: 3223 kB

TEMPAR Infographic, EN

TEMPAR Infographic, EN
pages: 1
file size: 1087 kB

The Ideal Stylus System Poster digital EN

The Ideal Stylus System Poster digital EN
pages: 2
file size: 5072 kB

Zahnradmesstechnik Poster, DE

Zahnradmesstechnik Poster, DE
pages: 1
file size: 1436 kB

ZEISS ACADEMY METROLOGY Training Guide Digital EN

ZEISS ACADEMY METROLOGY Training Guide Digital EN
pages: 15
file size: 3252 kB

ZEISS Metrology Care Flyer Advanced DE

ZEISS Metrology Care Flyer Advanced DE
pages: 2
file size: 139 kB

ZEISS Metrology Care Flyer Advanced EN

ZEISS Metrology Care Flyer Advanced EN
pages: 2
file size: 264 kB

ZEISS Metrology Care Flyer Standard EN

ZEISS Metrology Care Flyer Standard EN
pages: 2
file size: 261 kB

ZEISS Metrology Portal Infosheet EN

ZEISS Metrology Portal Infosheet EN
pages: 1
file size: 7607 kB

ZEISS Original Accessories Poster EN

ZEISS Original Accessories Poster EN
pages: 2
file size: 5836 kB

ZEISS Quality Excellence Center Brochure Online EN

ZEISS Quality Excellence Center Brochure Online EN
pages: 11
file size: 1760 kB

ZEISS Quality Excellence Center Success Story CT measuring services EN

ZEISS Quality Excellence Center Success Story CT measuring services EN
pages: 4
file size: 3799 kB

ZEISS Smart Services Starter Kit - Promotion Flyer FR

ZEISS Smart Services Starter Kit - Promotion Flyer FR
pages: 2
file size: 301 kB