Wij bieden professionele ondersteuning voor uw meettaken dankzij onze decennialange ervaring in de tandwieltechnologie en vinden voor elk van uw toepassingen de juiste meetprocedure. De meetoplossing is gebaseerd op de specifieke toepassing. Dit kan een meting zijn met of zonder draaitafel en stervormige stylus opbouw, of een horizontale meting met een "Fan stylus" opbouw.

Groot meetbereik

Met ZEISS coördinaten meetmachines en ZEISS GEAR PRO software kunt u volgens de normen meten en analyseren van alle gangbare tandwieltypen tot een buitendiameter van drie meter en een gewicht van 16 ton. 

De analyse van de tandwielmeting voldoet aan nationale en internationale normen, zoals DIN, ISO, AGMA en JIS, of aan door de gebruiker gedefinieerde toleranties.

Nominaal/actueel vergelijkingen

Indien voorzien van een CAD-model, kunnen we ook ZEISS METROTOM computertomografie gebruiken om een nominaal/actueel vergelijking van tandwielen uit kunststof te genereren, in aanvulling op de standaard tandwieldiagrammen.

Tandwielmeting

Toepassingsgebieden

cylindrical gear measurements

Cilindrisch tandwiel

Ook evolvente tandwielen en spieën (met of zonder lineaire profielen) kunnen worden gemeten. Het maakt niet uit of het een extern of intern tandwiel, een spoor of een helix is. Speciale vormen, zoals conisch gecorrigeerde tandwielen of schuine tandwielen, en parallelle spieën of geribde spieën, kunnen ook worden geanalyseerd.

Kegeltandwiel

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen conische tandwielen en kegeltandwielen. Alle variaties zoals kroonwielen, kranswielen en matrijzen kunnen ook worden gemeten. De nominale gegevens kunnen in de gebruikelijke industriestandaarden worden gegenereerd, zoals Gleason (GAGE) of Klingenberg (KIMOS), of kunnen vanuit een CAD-model worden geïmporteerd. Als er geen nominale gegevens zijn, kan de hoofdtandwielmethode (of digitalisering) ook worden toegepast.

spiral and straight bevel gear measurements
worm gear measurements

Wormwiel

Alle gebruikelijke wormwielprofielen zoals ZI, ZA, ZN en ZK kunnen overeenkomstig de normen worden gemeten en geanalyseerd.

Schroeftandwiel

Ook de meting van schroeftandwielen (schroefcompressoren), mannelijke (hoofdrotor), vrouwelijke (hulprotor) en rechte rotoren wordt ondersteund. De nominale gegevens voor de meting kunnen als dwarsdoorsnede van het profiel of als een CAD-model worden geleverd.

rotor measurements with gear pro
hob gear measurements

Tandwielfrees

Tandwielfrezen met enkele en meerdere draden voor de productie van evolvente vertandingen kunnen worden gemeten. Ook tandwielfrezen en blokfrezen met volledig profiel en tandwielfrezen met draaiende platen worden ondersteund. Ook tandwielfrezen met tangentiële snijprofielen kunnen worden gemeten.