Contactlenzen of een bril?

Beide zijn een goede keuze. Het is uiteindelijk een kwestie van smaak – en een kwestie van wat goed is voor uw ogen

Of u nu iemand een zoen geeft, een balsport beoefent of paardrijdt: het montuur van de bril kan wel eens in de weg zitten. Uw brillenglazen kunnen beslagen raken, wat een romantisch moment kan bederven. Om deze reden kiezen veel bijziende en verziende personen voor contactlenzen. Ze zijn klein, vrijwel onzichtbaar en kunnen zelfs ernstiger vormen van ametropie corrigeren. Maar: er zijn ook veel zaken die pleiten voor een bril - en soms kun je er gewoon niet zonder.

Zo hebben bijvoorbeeld mensen die voor lezen en autorijden een visueel hulpmiddel nodig hebben meer aan een bril. Een bril op- en afzetten is een kleine moeite, ze vergen weinig onderhoud en hebben geen vervolgkosten. Bovendien zijn er bepaalde visuele handicaps: die door lenzen niet kunnen worden verholpen: zoals bepaalde vormen van scheelzien of verminderd binoculair zicht. Contactlenzen kunnen ook problemen opleveren voor mensen met diabetes of "droge ogen." Voor dit soort aandoeningen zijn alleen klassieke brillenglazen met montuur een oplossing.

Daartegenover staat weer dat contactlenzen voor vrijwel elk oog geschikt zijn. Ze kunnen met name voor sport- en vrijetijdsactiviteiten handig zijn: contactlenzen raken niet beslagen en glijden niet van de neus af, ze bieden een onbeperkt gezichtsveld en geven een natuurlijker uiterlijk. Naast een beter uiterlijk bieden contactlenzen ook bepaalde medische voordelen: zo kan bijvoorbeeld een onregelmatige kromming van het hoornvlies alleen worden gecorrigeerd met contactlenzen. Bovendien maken innovatieve oplossingen het mogelijk contactlenzen te gebruiken voor zeer specifieke visuele handicaps.

De twee typen contactlenzen

De twee typen contactlenzen

Er zijn twee typen contactlenzen: starre, gasdoorlaatbare (gewoonlijk "harde lenzen" genoemd) en zachte lenzen

Tegenwoordig is het gebruik van zachte contactlenzen wijdverbreid. Ze worden gekenmerkt door hun hoge watergehalte en optimale doorlaatbaarheid van zuurstof, waardoor de lenzen nauwelijks op het oog te zien zijn. Het resultaat: uitstekende compatibiliteit, spontaniteit en draagcomfort - zeer plezierig te dragen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, voor elke gelegenheid.

Zachte contactlenzen van ZEISS zijn vekrijgbaar als wegwerpartikelen voor gebruik voor één dag of één maand. ZEISS-contactlenzen betekenen buitengewone visuele scherpte die tot aan de randen van de lenzen perfect zicht bieden en eenvoudig in te brengen en uit te nemen zijn. Er kan worden gekozen uit een breed assortiment, waardoor voor alle behoeften de perfecte match bestaat. Er zijn zelfs gekleurde lenzen, met één of drie kleuren, voor wie er anders uit wil zien.

Starre, gasdoorlaatbare, ook wel "harde lenzen" genoemd. Het duurt iets langer om aan harde lenzen gewend te raken, maar ze zijn ook degelijker, vergen minder verzorging en vormen bovendien voor sommige stoornissen de enige correctiemogelijkheid. Dankzij hun maximale weerstand tegen afzettingen en het hoogst mogelijke zuurstofgehalte zijn ze het langdurigst compatibel: vaak kunnen ze jaren achtereen zonder problemen worden gedragen als de mate van de visuele handicap constant blijft.

Dezelfde regels zijn op beide opties van toepassing: de juiste aanpassing op maat en grondige zorg zijn onmisbaar: Een voldoende lange proefperiode en eventuele nodige correcties moeten voorafgaan aan de aanschaf van contactlenzen. Als het op hygiëne aankomt, vergen contactlenzen iets meer aandacht van de gebruiker dan brillenglazen. Het is bij de hantering van contactlenzen van belang om uw handen, de lenzen en de lenshouder grondig te wassen in overeenstemming met de instructies van de fabrikant. Daarnaast zijn regelmatige controles bij uw optometrist aan te bevelen - eenmaal per jaar voor starre, gasdoorlaatbare contactlenzen en om de zes maanden voor zachte lenzen.

Vindt u het moeilijk een keuze te maken? Toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn. In het ideale geval schaft u een bril aan naast contactlenzen. Op die manier hebt u altijd een van beide achter de hand en kiest u het visuele hulpmiddel dat het beste bij de gelegenheid past: bijvoorbeeld een bril op kantoor, contactlenzen tijdens het uitgaan.

Mijn Kijkprofiel Bepaal nu uw persoonlijke kijkbehoeftes en vind een brillenglasoplossing die bij u past.
Vind een ZEISS opticien bij u in de buurt

Gerelateerde Artikelen

Een bril, contactlenzen of laserchirurgie – wat is het beste voor u? Ongeveer de helft van de wereldbevolking heeft een oogafwijking. Dit is tegenwoordig echter gemakkelijk te verhelpen, omdat er een geschikte oplossing voor vrijwel alle oogafwijkingen bestaat.

Gerelateerde producten