Zicht inzichtelijk gemaakt

Hoe werkt kleurenzicht?

Wat betekent dit voor mensen die een zonnebril dragen?

16 oktober 2022

U staat er zelfs niet bij stil wanneer dit gebeurt: onze ogen nemen meer dan 200 verschillende kleuren waar, maken een onderscheid tussen de meest gedetailleerde nuances en herkennen meer dan 20 verzadigingsniveaus en 500 helderheidsniveaus. U kunt het resultaat zien: dagelijks verwerken we miljoenen kleurenstimuli, een sprookjesachtige wereld van kleuren waar we vaak versteld van staan. Maar hoe gaat dit allemaal in zijn werk? Waarom ziet de lucht er soms blauw of rood uit, en soms grijs? En wat heeft dit te maken met de productie van zonnebrilglazen?

  • Loremipsum

Uw kegeltjes zijn hiervoor verantwoordelijk, zij zorgen voor kleurenzicht.

In uw ogen zitten twee soorten sensorcellen: staafjes en kegeltjes. Deze twee types fotoreceptoren in het netvlies verdelen onderling het werk en voeren verschillende taken uit: met de staafjes kunnen we veranderingen zien in helderheid, tot een bepaalde lichtintensiteit. De staafjes in onze ogen zijn essentieel voor zicht in het schemerdonker en in het donker. Dankzij deze staafjes kunt u zowel in het licht als in het donker zien. De kegeltjes zorgen voor kleurenperceptie. Er zijn drie verschillende varianten, en elk ervan reageert op verschillende golflengtes:

  1. Kegeltjes voor blauw licht (S-kegeltjes, de S staat voor Short (kort): deze reageren op kortere golflengtes)
  2. Kegeltjes voor groen licht (M-kegeltjes, de M staat voor Medium, voor middellange golflengtes)
  3. Kegeltjes voor rood licht (L-kegeltjes, de L staat voor Long (lang), voor langere golflengtes)

Welke invloed heeft dit op uw kleurenzicht? Als een oppervlak bijvoorbeeld alleen korte golflengtes weerspiegelt, ziet dit oppervlak er volgens uw hersenen blauw uit. Als alleen lange golflengtes worden weerspiegeld, ziet u rood. Middellange golflengtes zorgen ervoor dat u groen ziet. U ziet alleen gemengde kleuren zoals geel, paars, oranje of violet wanneer een oppervlak golven weerspiegelt met verschillende lengtes. Als deze types kegeltjes alle golflengtes tegelijk detecteren, zien uw hersenen deze als wit.

Er is echter nog een belangrijke factor die onze kleurenperceptie beïnvloedt: voorwerpen weerspiegelen niet alleen kleuren, ze absorberen deze ook. Een rijpe kers heeft bijvoorbeeld zo’n mooie rode kleur omdat het oppervlak van het fruit het groene en blauwe licht absorbeert en dus alleen lange lichtgolven weerspiegelt; de golven die er rood uitzien. Welke kleuren we waarnemen hangt dus af van de verhouding en de geabsorbeerde lichtsterkte door de drie kleuren blauw, groen en rood.

Uw ogen verwerken normaal gesproken een lichtspectrum tussen 380 en 780 nanometer. Ze nemen geen licht waar met kortere golflengtes (UV) en langere golflengtes (infrarood), dus alles wat zich onder en boven het zichtbare lichtspectrum bevindt.

  

Uw kegeltjes zijn hiervoor verantwoordelijk, zij zorgen voor kleurenzicht.

Waarom is de lucht blauw?

Zonlicht is normaal gesproken wit omdat het alle lichtkleuren in dezelfde mate bevat. Als u een prisma gebruikt om een lichtstraal te buigen, ziet u het volledige kleurenspectrum voor licht.

Wanneer de zon aan de hemel staat, kan het licht gemakkelijk door de atmosfeer gaan en u bereiken. Slechts een klein, blauw gedeelte wordt geabsorbeerd, waardoor de zon er geel uitziet. Voor de hemel ligt het anders: een wolkenloze hemel ziet er blauw uit omdat het pad dat het licht door de atmosfeer volgt, relatief kort is. Moleculen in de lucht, zoals zuurstof- en stikstofdeeltjes buigen de lichtstralen af en verspreiden deze. Het blauwe licht met een korte golflengte wordt gemakkelijker afgebogen dan het rode licht met een langere golflengte. Aangezien het meeste blauwe licht wordt weerspiegeld, ziet de lucht er blauw uit. Het pad van het licht door de atmosfeer is langer wanneer de zon laag staat ‘s ochtends of ‘s avonds. Alleen de rode, lange lichtgolven bereiken ons. Daarom ziet de lucht er rood uit. Als de lucht bewolkt is of als er veel stof en vocht in de lucht zit, wordt het zonlicht volledig weerspiegeld in plaats van opgesplitst. U ziet dus wit licht met een lange golflengte in de lucht, of als het slecht weer is, grijs. Er is geen atmosfeer op de maan. De hemel op de maan ziet er zwart uit omdat het licht het maanoppervlak bereikt zonder af te wijken. Als u op de maan staat, ziet de zon er helder wit uit.

Wat doet een zonnebril voor uw ogen?

Zonnebrilglazen zijn meer dan een modeaccessoire. Ze beschermen uw ogen ook tegen schadelijke UV-straling met korte golflengte, die volledig onzichtbaar is voor het menselijke oog. Een zonnebril biedt ons ook een comfortabeler zicht en is aangenaam om te dragen omdat onaangename schittering van sterk zonlicht wordt geminimaliseerd. Hoe intenser het zonlicht en de weerspiegelingen zijn, zoals op water of in besneeuwde bergen, hoe belangrijker het is dat u uw ogen beschermt. Dit betekent ook dat de tint bijgevolg donkerder moet zijn. Extra coatings kunnen helpen in extreme omstandigheden.

Dit is de basisregel: hoe neutraler de kleur van de zonnebrilglazen, hoe minder dit uw kleurenzicht beïnvloedt. Het doel bij het produceren van zonnebrilglazen is om licht optimaal te verzachten en u dus het volledige kleurenspectrum op natuurlijke manier te laten zien. Dit is vooral het geval bij zonnebrilglazen voor autorijden of motorrijden. Bij de aankoop van een zonnebril is het essentieel dat u zeker bent dat de zonnebrilglazen die u aankoopt, geschikt zijn voor autorijden. Kies geen te donkere kleur met te veel absorptie. Anders zou de lenskleur een negatieve invloed kunnen hebben op uw vermogen om het onderscheid te maken tussen verkeerslichten. Enkele kleuren, bijv. donkerblauw of rood, zijn niet geschikt voor autorijden. Alle zonnebrilglazen met een hogere absorptie dan 25 % zijn niet geschikt om ‘s nachts of in het schemerdonker te rijden. Wees een veiligere chauffeur en let op deze factoren! Uw opticien zal hierover graag meer informatie willen geven.

In bepaalde gevallen, omwille van zowel esthetische als praktische redenen, zijn de standaard grijze, bruine en donkergroene kleuren onvoldoende. U kunt ook ZEISS zonnebrilglazen kopen met elke kleurentint die u wilt. Het effect op uw natuurlijke kleurenzicht hangt af van de kleur. Na een tijdje passen onze ogen zich aan het filter aan en zullen uw hersenen de juiste natuurlijke kleur zien.

Er zijn veel mythes over hoe een bepaalde kleurentint uw zicht of stemming kan bepalen. Maar het is een feit dat de positieve of negatieve invloed van een kleurentint op een persoon afhankelijk is van die persoon zelf. Daarom moet u bij uw opticien verschillende tinten proberen.

Zonnebrilglazen met sterke prestaties

Zonnebrilglazen doen veel: ze beschermen uw ogen tegen UV-licht, beperken schittering, corrigeren slecht zicht en zijn een mode-accessoire. Sommige zonnebrillen zijn beter dan andere. Contrastverhogende zonnebrilglazen kunnen u een betere kijkervaring bieden. Er zijn drie versies beschikbaar bij ZEISS:

  • Skylet Fun (70 % lichtreductie)
  • Skylet Road (80 % lichtreductie)
  • Skylet Sport (90 % lichtreductie)

Zoals de namen zelf impliceren, zijn deze zonnebrilglazen geschikt voor verschillende gebruikstoepassingen. Ze verhogen alledrie het kleurcontrast. U hebt een helderder en comfortabeler zicht, zelfs in verspreid licht of bij extreme schittering. Doe de test bij uw opticien.

Hoe verhogen zonnebrilglazen het contrast?

We weten al dat rechtstreeks zonlicht wordt verspreid. Het blauwe gedeelte van het licht wordt het meeste verspreid door de deeltjes in de lucht die de hemel blauw laten lijken bij sterk zonlicht. Skylet zonnebrilglazen verzachten het blauwe gedeelte van het licht met een speciaal filter, wat uw contrastzicht aanzienlijk verbetert. Het komt erop neer dat het blauwe gedeelte van het licht zo moet worden verzacht dat de kleuren er voor u natuurlijk uitzien. Met de Skylet-kleuren zijn er geen ‘blauwfilters’ die het blauwe licht volledig wegfilteren.

Lees meer over ZEISS zonnebrilglazen

ZEISS SONAR Technologie voor  skibrillen  gaat nog een stap verder. Schittering in de sneeuw is een grote uitdaging voor uw ogen. Het is vooral belangrijk dat u de hellingen kunt ‘lezen’ wanneer u met hoge snelheden skiet. Deze skibrilglazen laten meer blauw licht door, tussen 380 en 420 nm, maar de golflengtes tussen 420 en 520 nm wordt sterk gefilterd. Daarom hebben deze filters een rood/oranje kleur. Deze rood/oranje kleur maakt het voor u veel gemakkelijker om de toestand van de sneeuw en de hellingen te zien.

Standaardbril versus ZEISS onderling uitwisselbare brillen met SONAR kleurtechnologie


Dit is een interessant feit:  Als u aan een rood-groene kleurzwakte lijdt (geen kleurenblindheid), kunnen Skylet zonnebrilglazen uw zicht verbeteren.  Meer informatie over kleurenblindheid en een beperkt vermogen om bepaalde kleuren te herkennen.


Deel dit artikel