Rijden + Mobiliteit

En ineens ziet u meer - zelfs 's nachts en bij weinig licht

Beter zicht voor nachtblindheid en slecht zicht 's nachts dankzij innovatieve brillenglazen

24 november 2021
  • Loremipsum

Verbeterd nachtzicht: honderden mensen die deze bril dragen willen nooit meer zonder. Ze zijn vastbesloten om voor ZEISS-precisieglazen met i.Scription®-technologie te gaan. i.Scription®  van Carl Zeiss Vision is een technologie die is ontwikkeld door de leider op het gebied van optometrische brillenglazen. Hiermee wordt het individuele profiel van elk oog geanalyseerd en op basis daarvan worden de brillenglazen berekend en gemaakt.  Voor de gebruiker kan dit betekenen dat zijn/haar zicht er enorm op vooruit gaat - met name in het donker: gebruikers van deze brillenglazen ervaren in het donker een veel helderder en uitermate scherp zicht. Ook nemen ze contrasten en kleuren intenser waar.

's Avonds zijn onze ogen meestal vermoeid door alles wat we hen tijdens de dag voorschotelen. Indien mensen het gevoel hebben dat ze nachtblindheid hebben, kan dit snel leiden tot vermoeide ogen en niet alleen wanneer ze autorijden. Zo kunnen lichtbundels van bijvoorbeeld straatlantaarns en reflecties van winkelramen vaak het zicht beïnvloeden. Hierdoor voelen veel mensen zich beperkt of onveilig, waardoor ze 's winters minder graag buiten zijn wanneer het donker is. Mensen praten vaak informeel over wat nachtblindheid wordt genoemd. Dit doet zich voor wanneer de ogen 's nachts niet goed werken, waardoor mensen dingen op een andere manier zien dan overdag. Zichtproblemen die niet worden opgemerkt overdag kunnen dus bij zwak licht snel een obstakel worden.

Beter zicht 's nachts.
Beter zicht 's nachts.

Brillenglazen om nachtblindheid tegen te gaan?

Hoe kunnen we dit probleem oplossen? Eén oplossing is billenglazen met i.Scription®  technology. Deze technologie houdt bij het ontwerpen van brillenglazen rekening met zichtproblemen die tot op dat moment onopgemerkt bleven en bieden zo een scherper en levendiger zicht met meer contrast, vooral 's nachts en bij weinig licht. Zo kunnen veel mensen een bril dragen om beter te zien en dankzij een veel comfortabeler zicht, voelen veel mensen zich snel comfortabel met hun eerste bril.

Zelfs wanneer we het hebben over nachtblindheid om slecht zicht 's nachts of een vermoeid en oncomfortabel gevoel te benoemen, betekent de term eigenlijk iets anders. Nachtblindheid is eigenlijk een ziekte of het gevolg daarvan. Mensen die hier last van hebben, zien erg weinig of zelfs helemaal niets in het donker of bij weinig licht.

De ZEISS i.Profiler plus kan meer dan 1500 referentiepunten per oog controleren in slechts 60 seconden

De ZEISS i.Profiler plus kan meer dan 1500 referentiepunten per oog controleren in slechts 60 seconden

i.Scription® technologie van ZEISS – de 'vingerafdrukken' van het oog

Gewone oogtesten bij de opticien of in het ziekenhuis zijn gebaseerd op wat mensen met een bril eigenlijk echt zien. Om brillenglazen te maken met de ZEISS i.Scription-technologie, worden uw ogen geanalyseerd met behulp van een subjectieve oogmeting en met behulp van een speciaal computergestuurd meetsysteem: de ZEISS i.Profiler  plus. In tegenstelling tot standaardprocedures, meet dit brillenglas ook uw zicht wanneer uw ogen zijn verwijd zoals 'nachtpupillen'. Met behulp van wavefront-technologie wordt een uitgebreid individueel oogprofiel gegenereerd. Hoewel dat ingewikkeld klinkt, is het eigenlijk eenvoudig: wanneer de wavefront-technologie wordt gebruikt, worden lichtgolven (het 'wavefront') naar het oog gestuurd en worden de reflecties van deze golven gemeten met behulp van minuscule sensoren. Dit helpt alle afzonderlijke eigenschappen van uw ogen te bepalen. Een mijlpaal op het gebied van ooganalyse. Overdag zijn de pupillen kleiner, omdat er meer licht het oog binnendringt. 's Nachts zijn de pupillen verwijd. Conventionele meetapparatuur kan de ogen alleen overdag meten. Het probleem is dat er geen rekening wordt gehouden met de manier waarop de iris 's nachts verandert bij het ontwerp van het brillenglas. De grotere iris zorgt voor een kleinere focusdiepte waardoor zichtproblemen, in de perifere zone van de nu grotere pupil bovenop de meetbare zichtproblemen komen wanneer de pupillen klein zijn. Door het dragen van conventionele brillenglazen ziet u dus niet scherp wanneer uw pupillen zijn verwijd.

Dit wordt bevestigd door opticien Jürgen Jainta van Optiker Schütz in Pforzheim, Duitsland. Hij is een grote fan van deze innovatie. Hij is ervan overtuigd dat alleen de ZEISS i.Profiler  plus   hem en zijn collega's kan helpen om echt te bepalen of het zicht van een patiënt overdag, dus met kleinere pupillen, hetzelfde is als 's nachts met verwijde pupillen.

Beter zicht.
Beter zicht.

Scherper, contrastrijker, briljanter

Bovenop de standaardtests, die meestal alleen de sterkte van zicht meten overdag en bij hoog contrast, houdt een analyse met ZEISS i.Profiler  plus   ook rekening met veranderingen in het licht, reflecties en kleuren. Zo kan het zicht van een persoon worden gecontroleerd bij verschillende lichtomstandigheden en contrasten. Het is even gedetailleerd als een vingerafdruk, maar in de praktijk maakt één blik op het systeem maakt alles duidelijk: de ZEISS i.Profiler  plus  gebruikt wavefront-technologie via infraroodlicht om een lichtpunt te creëren op het netvlies en zo de optische eigenschappen van het oog van de patiënt te bepalen. Het licht is onderhevig aan verschillende afwijkingen voor elke persoon. Deze worden gebruikt om een precies beeld van het oog en zijn eigenschappen te creëren. Dit zorgt ervoor dat veelvoorkomende afwijkingen (bijv. verziend of bijziend) nauwkeurig worden vastgesteld, evenals hoge orde aberraties. Dit zijn afwijkingen die meestal uw zicht 's nachts en bij schemer beïnvloeden. Veel van deze zichtproblemen kunnen niet worden gedetecteerd met de gewone meetprocessen, zoals sferische aberraties: het licht wordt meer verstrooid aan de rand van de lens dan in het midden, wat leidt tot minder contrast. Een andere aberratie van hogere orde is de assymetriefout, waarbij het licht zo wordt verstrooid dat er een zogenaamde lichtstaart wordt gecreëerd. Zonder behandeling kunnen beide problemen leiden tot slecht zicht 's nachts of bij weinig licht.

Hoger contrast
Hoger contrast

Samengevat: een test die de klassieke subjectieve en objectieve refractie combineert met de ZEISS i.Profiler  plus   houdt rekening met alle zichtgerelateerde aspecten. Terwijl de eerste systemen in zijn soort slechts enkele delen van het oog konden analyseren, kan de ZEISS i.Profiler  plus   meer dan 1500 referentiepunten per oog controleren in slechts 60 seconden.

Opticien Jainta zegt: "We kunnen de meetgegevens gebruiken om te bepalen hoe het nachtzicht kan worden verbeterd." Zo stellen we bijvoorbeeld vast dat iemand die een bril draagt en bijziend is met een sterkte van min 1,5 in een test overdag, eigenlijk een sterkte nodig heeft van min 2,0 wanneer de pupillen verwijd zijn om duidelijker en meer contrast te zien 's nachts."

Dit leidt tot een soort optische kaart voor de ogen, met heel wat informatie die het vooral het nachtzicht kan verbeteren. Ongecorrigeerde zichtproblemen zijn een nadeel, vooral bij slechte zichtbaarheid. Indien eerdere niet opgemerkte zichtproblemen worden vastgesteld en gecorrigeerd met een bril, kan dit leiden tot beter zicht voor de dragers met milde nachtblindheid of slecht zicht in het donker.

Precisie-brillenglazen op maat

Zodra een precieze en uitgebreide ooganalyse is uitgevoerd met de ZEISS i.Profiler  plus, wordt het resultaat 'overgedragen' naar het brillenglasontwerp met de innovatieve ZEISS i.Scription-technologie. Dankzij de gepatenteerde ontwerptechniek voor brillenglazen* en de informatie die wordt verzameld bovenop de subjectieve refractie, kunnen brillenglazen met i.Scription®  -technologie nu meer worden ontworpen volgens de ogen van de drager. Daardoor is het mogelijk om een afwijking vast te stellen in stappen van één honderdste (0,01). Ter vergelijking: stappen van één vierde (0,25) worden gebruikt voor gewone brillenglazen. Hierdoor is de meting 25 keer nauwkeuriger. Dankzij de technologie kunnen precisiebrillenglazen worden gemaakt met de best mogelijke corrigerende eigenschappen. Deze helpen het kijkcomfort te verhogen, niet alleen voor dragers met milde nachtblindheid, en bieden een hoger veiligheidsgevoel bij weinig licht. Dankzij de sterk aangepaste parameters, is met deze speciale brillenglazen het zicht overdag scherper en meer ontspannen en is er een beter dieptezicht met meer contrast en levendigere kleuren. Het is met andere woorden perfect voor iedereen die een bril draagt en lijdt aan (milde) nachtblindheid of iedereen die zich gewoon wil ontspannen wil voelen in het donker of bij zwak licht en zelfs overdag.

Voordelen voor multifocale brillenglazen en andere visuele hulpmiddelen

ZEISS i.Scription technology is ook beschikbaar voor unifocale en multifocale brillenglazen. Beide versies hebben baat bij de uitgebreide ooganalyse met i.Profilerplus®  en de daaropvolgende gegevensoverdracht naar de brillenglazen met i.Scription-technologie. Multifocale brillenglazen met ZEISS i.Scription-technologie hebben bijvoorbeeld minder wazige zones en aanzienlijk meer kijkzones dichtbij, op middelmatige en op lange afstand. Deze technologie verhelpt ongemakken zoals onscherp of wazig zicht bij het bewegen met de ogen, waardoor de aanpassing veel sneller verloopt!

Opticien Heinrich Raub over zijn ervaringen met ZEISS i.Scription: "Vooral multifocale brillenglazen zijn heel wat beter met i.Scription®  technology. Hoe nauwkeuriger uw waarden worden bepaald, hoe hoger het comfort wanneer u leest van dichtbij en hoe meer u ziet veraf."

i.Scription – haarscherp zicht, zelfs bij autorijden

De ZEISS i.Scription-technologie   wordt ook toegepast in onze ZEISS DriveSafe brillenglazen voor het autorijden. Deze brillenglazen werden speciaal ontworpen voor het autorijden, zowel 's nachts als overdag, en verbeteren zowel de scherpte als het contrast, ze verbeteren het zicht bij slecht weer en ze verlagen vervormingen in de rand van het brillenglas, vooral bij multifocale brillenglazen. Het eindresultaat: u geniet van beter zicht en u kunt kijkafstanden bij moeilijke rijomstandigheden nauwkeuriger inschatten, bijvoorbeeld in het donker, in de mist, in de sneeuw of regen.

Wilt u meer weten over het unieke zicht dat we kunnen bieden? Of u nu unifocale of multifocale brillenglazen met i.Scription®-technologie  van ZEISS nodig hebt, uw opticien helpt u graag.    

i.Profiler plus® testen zijn ook geschikt voor contactlensdragers

Contactlensdragers zijn nu ook gebaat bij een analyse met behulp van de i.Profiler plus®. Het systeem bepaalt de geometrie van het hoornvlies zo nauwkeurig dat uw opticien u de perfecte contactlenzen kan aanbevelen en deze nauwkeuriger dan ooit kan aanpassen.


Deel dit artikel