ZEISS Photography Award 2019

"Seeing Beyond – The Unexpected"


The Winner has been chosen!

With his ongoing photo series ‘Delta Hill Riders’, American artist Rory Doyle gives stunning insights into Afro American cowboy culture – and breaks with old stereotypes.

Rory Doyle started documenting the life of Afro American cowboys and cowgirls in 2017. Since then, his pictures provide absolutely outstanding insights into this mostly unknown community. Although one in four cowboys after civil war was African American, the white John Wayne stereotype dominates the public perception of this culture, even today. With his project, Rory Doyle wants to raise public awareness for this community.

Photographers from over 150 countries submitted nearly 58.000 images for this year’s contest under the theme “Seeing Beyond – The Unexpected”. To be understood in its broadest sense, "The Unexpected" challenged photographers to submit a series of 5-10 images that look past the everyday and address something unforeseen or surprising – whether this is through the landscape and the physical environment, through human expression, emotion and interaction, through political or social causes or something more conceptual.

Six more bodies of work were put onto the competition’s shortlist.

Het is de bedoeling dat de fotografen een creatief antwoord geven op het thema "The Unexpected" met een sterk en helder verhaal erachter. Fotografen worden uitgenodigd 5 tot 10 foto's in te zenden met het thema "The Unexpected", dat in de meest brede zin van het woord kan worden opgevat. Het gaat om foto's die verder kijken dan het alledaagse en iets onverwachts of verrassends laten zien – hetzij door middel van het landschap en de fysieke omgeving, door menselijke expressie, emotie en interactie, aan de hand van politieke of sociale factoren of op een meer conceptueel vlak. Het 'onverwachte' element kan zich op globaal of op een heel persoonlijk niveau afspelen en zowel een nieuw perspectief op het vertrouwde of iets geheel nieuws laten zien. Alle soorten fotografie zijn welkom.

The competition is closed, many thanks to all participants. The winner will be announced soon.

22 november 2018 t/m 8 februari 2019

De ZEISS Photography Award wordt gezamenlijk georganiseerd door ZEISS en de World Photography Organisation.

Inzendingen

Deelnemers moeten een serie van vijf tot tien foto's, inclusief een beschrijving van de beelden, online inzenden. De inzendingsperiode begint op 22 november 2018 en eindigt op 8 februari 2019.

U wilt uw foto's inzenden?

Prijs

Op 9 april 2019 maken wij de shortlist met de 15 beste fotoseries en de winnaar bekend. De uitreiking vindt plaats op 17 april 2019 als onderdeel van de Sony World Photography Awards in Londen. De winnaar wordt daarnaast door ZEISS uitgenodigd voor een bezoek in het hoofdkantoor in Duitsland. Hier kan hij of zij bij ZEISS een kijkje achter de schermen nemen. Ook zal er veel gelegenheid zijn om ZEISS lenzen zelf uit te proberen. Bovendien krijgt de winnaar de kans om direct met ZEISS en de World Photography Organisation samen te werken.

Jury

De ingezonden foto's worden beoordeeld door een gerenommeerde jury die bestaat uit drie internationale experts uit de fotografiewereld. De jury zal zowel de fotografische kwaliteit als de creativiteit van het werk beoordelen. De jury is vooral op zoek naar een krachtig verhaal dat duidelijk herkenbaar is in de beelden.

Simon Frederick

Kunstenaar, fotograaf, regisseur en televisiemaker

Simon was de juryvoorzitter van de Sky Arts-serie "Master of Photography", die hij samen met de Hollywood-ster Isabella Rossellini presenteerde. Zijn portretserie die hij tijdens de opnames van de tv-serie "Black Is The New Black" maakte, ging de geschiedenis in als de grootste aanschaf van portretten van Afro-Caraïbische mensen door de National Portrait Gallery in Londen. Simons nieuwe serie "They've Gotta Have Us" werd in oktober 2018 uitgezonden door BBC en ook de filmlegendes van deze serie heeft hij weer geportretteerd. Simon werd onlangs benoemd tot een van de 100 'Most Influential Black Britons' (Meest invloedrijke zwarte Britten) van 2018 in de categorie Media, Publiciteit & Entertainment.

Shoair Mavlian

Directrice, Photoworks

Shoair Mavlian is de directrice van Photoworks en verantwoordelijke curator voor de Brighton Photo Biennal 2018. Van 2011 tot 2018 was zij assistent curator voor fotografie en internationale kunst bij Tate Modern in Londen, waar ze verantwoordelijk was voor verschillende tentoonstellingen, waaronder ‘Shape of Light: 100 Years of Photography and Abstract Art’ (2018), 'The Radical Eye: Modernist Photography from the Sir Elton John Collection' (2016) en 'Harry Callahan' (2013). In haar tijd bij Tate Modern ging zij tevens op zoek naar nieuwe acquisities en stelde zij tentoonstellingen samen met werken uit de permanente collectie zoals ‘Dayanita Singh’ (2017) en 'Lynn Cohen and Taryn Simon' (2017). Tot haar recente onafhankelijke projecten behoort o.a. de tentoonstelling 'Don McCullin: Looking Beyond the Edge' (Les Rencontres d'Arles, 2016).

Dagmar Seeland

Fotoredactrice en auteur, STERN magazine

Dagmar werkte als auteur en fotoredactrice voor verschillende lifestyle-magazines, voordat ze in 1999 als fotoredactrice voor het Duitse weekmagazine STERN en andere mediaproducten binnen de STERN groep ging werken. Hier kreeg ze de kans om met enkele van de grootste namen binnen de fotografiewereld te werken en vele nieuwe talenten te ontdekken en te ondersteunen. Omdat ze zelf ook auteur is, heeft ze vooral een grote passie voor de rol die fotografie speelt bij het vertellen van verhalen en beschikt ze over een diepe kennis van het proces en de samenwerking die nodig zijn om visuele ideeën tot leven te brengen.

Belangrijke datums

  • 22 november 2018, 11 uur CET: inzendingsperiode voor de wedstrijd gaat van start
  • 8 februari 2019, 14 uur CET: inzendingsperiode voor de wedstrijd eindigt
  • 9 april 2019: publicatie van de shortlist en bekendmaking van de winnaar
  • 17 april 2019: uitreiking en galadiner in Londen
  • 18 april t/m 6 mei 2019: de winnende fotoserie en geselecteerde foto's van de shortlist worden tentoongesteld in het Somerset House in Londen

"De ZEISS Photography Award was een geweldige kans voor mij, omdat het mogelijkheden opende om mijn werk bekendheid te geven die ik in mijn eentje nooit had kunnen realiseren."

Tamina-Florentine Zuch, Winnaar ZEISS Photography Award 2016
Tamina-Florentine Zuch, Germany, 2016 ZEISS Photography Award © Tamina-Florentine Zuch, Germany, 2016 ZEISS Photography Award

"Omdat fotoredacteuren mijn werk hebben gezien dankzij het nieuws over het winnen van de ZEISS Photography Award, wordt mijn persoonlijke documentairewerk sindsdien afgedrukt in tijdschriften en kranten over de hele wereld. Het winnen van de prijs heeft mij geholpen om meer klanten te krijgen, maar belangrijker nog, mijn zelfvertrouwen als fotograaf is zeker gegroeid sinds ik hem gewonnen heb."

Kevin Faingnaert, Winnaar ZEISS Photography Award 2017
Kevin Faingnaert, Belgium, 2017 ZEISS Photography Award © Kevin Faingnaert, Belgium, 2017 ZEISS Photography Award

"Nadat ik de ZEISS Photography Award had gewonnen, kreeg ik talrijke aanvragen van internationale magazines, ook de grote magazines. Ik kreeg ineens een heleboel internationale aandacht. Deze prijs stimuleert je echt om door te gaan met wat je aan het doen bent, om verder te blijven werken."

Nick Hannes, Winnaar ZEISS Photography Award 2018
Nick Hannes, Belgium, 2018 ZEISS Photography Award © Nick Hannes, Belgium, 2018 ZEISS Photography Award