Zicht inzichtelijk gemaakt

Brillenglazen van kunststof of van glas?

Welk materiaal is het meest geschikt voor welke patiënt? Als u beter wilt kunnen zien, bereid u thuis dan eerst voor voordat u een bril gaat kopen.

16 oktober 2022

Bij elke aanschaf van een bril wordt deze fundamentele vraag gesteld: Wilt u brillenglazen van kunststof of van glas? Vergeet bij het maken van uw keuze niet dat uw bril degelijk, fraai, splintervrij, comfortabel - en, ook niet onbelangrijk - makkelijk te dragen is. Het volgende geldt voor zowel kunststof als glas: de keuze van het meest geschikte materiaal hangt af van individuele factoren zoals gezichtsscherpte en persoonlijke smaak.

  • Brillenglazen van kunststof of van glas?

Brillenglazen van glas

Brillenglazen van glas - d.w.z. brilenglazen van mineraal glas volgens de professionele classificatie - was altijd de norm. Ook vandaag de dag nog worden ze in de optometrie gebruikt dankzij hun buitengewone krasbestendigheid. Wat consumenten ook zal aanspreken is het feit dat ze minder prijzig zijn dan vergelijkbare kunststof brillenglazen. In gevallen van ernstige ametropie kunnen ze ook de benodigde correctie leveren met relatief dunne brillenglazen – een esthetisch aspect dat niet mag worden onderschat.

Mineraal glas wordt ook aanbevolen voor bifocale of trifocale brillenglazen omdat verschillende materialen kunnen worden samengesmolten zonder dat er een zichtbare snijrand wordt gevormd. In principe zorgt de grotere dikte van het materiaal voor meer optische zuiverheid; de brillenglazen zien er schoner uit en hebben geen storende kleurranden (zogeheten dispersie).
Brillenglazen van glas breken het licht waardoor het licht in zijn samenstellende delen wordt verstrooid. Dit zorgt voor een storend zichtbaar kleurenspectrum, vergelijkbaar met een prisma. De intensiteit van dit effect, dat bekendstaat als dispersie, of verstrooiing, hangt af van de kwaliteit van het gebruikte materiaal: hoogwaardig materiaal = minimale dispersie. Het effect van de kleurrand wordt gemeten aan de hand van het zogeheten Abbé-getal: Hoe hoger het Abbé-getal voor een brilglasmateriaal, des te lager de dispersie.

Het voordeel van mineraal glas: het produceert aanzienlijk zwakkere kleurranden, ook wanneer de refractie-index indentiek is aan dat van kunststof brillenglazen.

Hoe hoger de refractie-index van het brillenglasmateriaal, des te dunner de uiteindelijke bril. Voor hoge diopteriewaarden is het aan te raden materiaal te gebruiken met een hoge refractie-index, aangezien dit de dikte van de brillenglazen vermindert en daarmee het gewicht van de bril. Een voorbeeld: brillenglas met een refractie-index van 1,6 is altijd dunner dan brillenglas met een refractie-index van 1,5 voor een identieke diopteriewaarde.
Mineraal glas heeft hier een duidelijk voordeel: De refractie-index daarvoor loopt van 1,5 tot 1,9, terwijl de refractie-index van organisch glas (=kunststof) loopt van 1,5 tot 1,74. Mineraal glas heeft ook een grotere dichtheid dan kunststof.

Het resultaat: ook bij een gelijke refractie-index zijn brillenglazen van glas altijd dunner dan die van kunststof - maar ze zijn ook aanzienlijk zwaarder.

Kunststof brillenglazen – Alleen voor kindere en atleten?

Kunststof brillenglazen - ook wel organische brillenglazen genoemd - worden tegenwoordig gebruikt voor alle soorten brillen en zijn ook het meest geschikt voor sport- en kinderbrillen.

  • Ze zijn uitermate licht en comfortabel om te dragen.
  • Bovendien zijn ze zeer duurzaam. In dat opzicht presteren ze tot maar liefst 100 keer beter dan glas, afhankelijk van het gebruikte soort kunststof.
  • Daarnaast bieden ze ook nog betere bescherming tegen rondspattende vonken (bijv. afkomstig van vuurwerk, kampvuur, las- en slijpwerkzaamheden) en zijn ze splintervast - een belangrijk veiligheidsvoordeel in vele dagelijkse situaties.

Nadeel: vergeleken met mineraal glas zijn kunststof brillenglazen niet erg krasbestendig. Daardoor zijn ze kwetsbaarder en vergen ze extra onderhoud. Als oplossing kan een speciale coating worden aangebracht, bijvoorbeeld een die vuil afstoot of het materiaal hardt (bijvoorbeeld DuraVision® Platinum van ZEISS).

Een ander voordeel van kunststof: terwijl mineraal glas kan worden gekleurd met een beperkt aantal kleuren en tegen betrekkelijk hoge kosten, is kunststof glas eenvoudig te behandelen met vrijwel alle denkbare kleuren. Kunststof is de eerste keuze voor wie een bril met gekleurde brillenglazen als modeaccessoire wil.


Deel dit artikel