Lifestyle + Mode

Maximaal comfort met ultradunne, superlichte brillenglazen.

Minder is meer! Deze tips vormen de sleutel voor het verkrijgen van ultralichte brillenglazen en monturen

16 oktober 2022
  • Maximaal comfort met ultradunne, superlichte brillenglazen.

Er wordt een optimaal comfort verkregen door het montuur en de brillenglazen zo licht mogelijk te maken. Door de moderne productiemethoden en buitengewone lichte materialen voor brillenglazen en monturen, kunnen brillen geproduceerd worden die een buitengewone kwaliteit en een uitzonderlijk laag gewicht hebben. BETER ZIEN onderzoekt vijf tips voor het creëren van ultradunne, buitengewoon lichte brillenglazen en monturen - en ontdekt waarom een beetje gewichtsverlies voor iedereen zeer nuttig kan zijn.

Om te beginnen: Waarom is het een goed idee om het gewicht van brillenglazen en monturen te minimaliseren?

Hoe lichter de brillenglazen, hoe comfortabeler de bril zit. Het kan verrassend klinken, maar onze neus is zo gevoelig dat we elke gram die erop rust, opmerken! De ideale oplossing zou een bril zijn waarvan we vergeten zijn dat we hem dragen - brillenglazen die hun werk doen zonder dat we het merken. Dat zou het probleem elimineren van putjes in de neus van de brildrager en van ongemak veroorzaakt door de zijpoten van de brillen, zodat de bril tegelijkertijd comfortabeler zit en beter past. En het is niet alleen een probleem voor kinderen of atleten. Gewicht geoptimaliseerde brillenglazen en ultralichte monturen kunnen de hoofdpijn veroorzaakt door zware brillen voor iedereen elimineren. Het verminderen van het gewicht van brillenglazen is duidelijk een sleutelfactor voor maximum comfort - maar soms duurt het even voordat de mensen realiseren dat ze een probleem met hun nieuwe bril hebben omdat de brillenglazen en het montuur enkele grammen te zwaar zijn. Door onze tips hieronder te volgen, kan deze situatie vanaf het begin vermeden worden.

Hoe kunt u het gewicht van brillenglazen tot een minimum beperken?

  • Lichte brillenglazen vervaardigd uit kunststof - speciale ZEISS "high-index" brillenglazen - zijn het geheim voor ongelooflijk dunne en lichte ontwerpen, zelfs wanneer hoge dioptrieën vereist zijn. Er zijn vier verschillende types materiaal beschikbaar (zie ook onze informatieve illustratie aan het einde van dit artikel): basismaterialen, standaardmaterialen, kwaliteitsmaterialen en high-tech materialen. Hoe hoger de kwaliteit van het bronmateriaal, hoe dunner u de brillenglazen kunt maken. Bijvoorbeeld in het geval van kunststof brillenglazen, kunt u door de high-tech optie te kiezen in plaats van het standaardmateriaal, het gewicht tot 50 percent verminderen (tot 40 percent in het geval van glazen brillenglazen). Een grote verlichting! En dit geldt ook voor multifocale brillenglazen.

  • Een andere manier om brillenglazen op een dieet te zetten is door asferisch te slijpen : In het geval van conventionele geslepen brillenglazen - wat in de markt bekend staat als sferische brillenglazen - zijn de voor- en achteroppervlakken van het brillenglas in bolvorm gebogen. Asferische brillenglazen bieden daarentegen speciaal geoptimaliseerde oppervlakken. Ten einde een uitgesproken, esthetisch onaantrekkelijke welving van het vooroppervlak van het brillenglas te vermijden terwijl gelijktijdig een perfecte visuele kwaliteit verkregen wordt, is het vooroppervlak van een asferisch brillenglas geoptimaliseerd zodat het oppervlak uitgevlakt wordt vanuit het midden van het brillenglas naar de randen toe. Hierdoor kunnen asferische brillenglazen dunner en aanzienlijk lichter gemaakt worden terwijl hetzelfde optisch effect behouden wordt. In combinatie met het hogervermelde ZEISS high-index materiaal voor brillenglazen, kunnen asferische glazenontwerptechnieken gebruikt worden om platte, dunne en buitengewoon lichte brillenglazen te creëren - zelfs voor brildragers met aanzienlijke zichtproblemen.

    Een andere methode om ultradunne brillenglazen te produceren is om een computer-ondersteunde methode te gebruiken, ontwikkeld door ZEISS met de naam OPTIMA. Hierdoor kan de dikte van de rand en het midden zichtbaar in het montuur tot een minimum gereduceerd worden in de productiefase terwijl rekening wordt gehouden met alle montuurspecificaties. Via OPTIMA kan het brillenglas vaak veel dunner geproduceerd worden. De oogzorgprofessional kan speciale aanbevelingsprogramma's van ZEISS gebruiken om deze dikteverschillen te visualiseren.

  • Het montuur en de zijpoten spelen een belangrijke rol in het bepalen van het algemene gewicht van de bril. Het is daarom belangrijk om een dun montuur te kiezen, vervaardig uit een speciaal, ultralicht materiaal. Bijvoorbeeld, titanium weegt zo'n 50 percent minder dan conventioneel metaal of kunststof. Daarom zijn brillen met een titanium montuur de eerste keuze voor iedereen die een uitzonderlijk stabiele en toch lichte bril nodig heeft - en de perfecte oplossing voor atleten en kinderen. De ultradunne titanium monturen van vandaag wegen minder dan twee gram en bieden de ultieme lichtgewicht beleving. Maar het is niet enkel zijn lage gewicht dat titanium naar de eerste plaats heeft getild wanneer het materialen voor brilmonturen en zijpoten betreft: titanium monturen zijn buitengewoon licht, robuust en roestvast en kunnen geproduceerd worden in ultraflexibele designs wanneer vereist. Bovendien is dit materiaal nu zo flexibel dat u de zijpoten van de bril kunt buigen zonder ze te beschadigen - ze veren terug naar hun originele vorm zodra u ze los laat. Ze zijn ook beschikbaar in een breed gamma buitengewone ontwerpen, volledig schroefloos en aangeboden door tal van verschillende merkproducenten in een breed gamma conventionele en ultramoderne kleuren. Het enige dat deze ontwerpen gemeen hebben is hun buitengewoon laag gewicht. Titanium monturen zijn nikkelvrij waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen met een allergie.

  • Het ontwerp van het montuur Het gewicht van een bril wordt ook beïnvloed door de grootte van het montuur omdat dit bepaalt of de brillenglazen lichter of zwaarder zullen zijn. Hoe kleiner het montuur, hoe dunner en lichter de brillenglazen.

  • Het vinden van de juiste oogzorgprofessional met de juiste apparatuur is ook een sleutelfactor bij het verkrijgen van de lichtst mogelijke bril. Door zorgvuldige metingen uit te voeren en het juiste type brillenglas te kiezen, kan een goede oogzorgprofessional ook helpen de dikte van de brillenglazen te verminderen om de bril lichter te maken.  Hoe vindt u een goede oogzorgprofessional?

Dunne en lichte brillenglazen

1.5

0%

1.5

0%

1.6

20%

1.6

20%

1.7

35%

1.67

40%

1.9

40%

1.74

50%

Deel dit artikel