Lifestyle + Mode

Welke stijl bril past het beste bij mij?

Er is een geweldig montuur voor elk gezicht

14 maart 2022

Van een vlinderbril tot een nerd- of randloze bril – met een groot en gevarieerd aanbod aan monturen is het moeilijk om te beslissen welk model het beste bij u past. BETER ZIEN heeft wat tips om snel en eenvoudig vast te stellen wat voor soort gezichtsvorm u heeft, en welk type brillenglazen, montuur en kleur hierbij het beste past.

 • Welke stijl bril past het beste bij mij?

Hier kunt u erachter komen wat voor gezichtsvorm u heeft

Op het eerste gezicht is het niet altijd gemakkelijk om uw eigen gezichtsvorm vast te stellen – algemene eigenschappen kunnen er zeer verschillend uitzien per gezicht. Daarnaast verandert de vorm van iemands gezicht vaak gedurende iemands leven, bijvoorbeeld als deze persoon afvalt. Hier vindt u een eenvoudige manier om de vorm van uw gezicht thuis te identificeren: ga voor een spiegel staan en kijk recht vooruit. Gebruik vervolgens een haarband om uw haar naar achter te houden. Het "vrijmaken" van uw gezicht maakt het gemakkelijker om uw gezichtsvorm te herkennen. Uw haarlijn markeert de bovenkant van uw gezicht; uw kin de onderkant. Uw oren horen niet bij de vorm van uw gezicht. U kunt ook de contouren van uw gezicht op de spiegel tekenen met een wateroplosbare pen. Als er geen spiegel in de buurt is, kunt ook een foto nemen waarop u recht vooruit kijkt (bijvoorbeeld via een selfie op uw smartphone). Nu is het tijd om uw gezicht met de volgende vormen te vergelijken. Er is ook een nog eenvoudigere manier: gebruik simpelweg de ZEISS gezichtsherkenning tool.

Wat voor gezichtsvorm heb ik?

Het herkennen van uw gezichtsvorm zal u helpen bij het vinden van het perfecte montuur.

 • Oval face
 • Round faces
 • Heart-shaped or triangular faces
 • Longitudinal or rectangular faces
 • Square faces
 • Trapezoid-shaped faces
 • Ovaal gezicht

  Ovaal gezicht

  Bij een ovaal gezicht past bijna iedere vorm glazen en montuur. Een ovaal gezicht heeft harmonieuze contouren, een klein voorhoofd, een kin met een zachte ronding, en duidelijk aanwezige jukbeenderen. Het is de "ideale vorm voor een bril, omdat vrijwel elk design en vrijwel elke grootte goed werkt met een ovaal gezicht.

  Welk soort bril past goed bij een ovaal gezicht?
  Vrijwel alles staat goed bij een ovaal gezicht – vierkante glazen, ronde glazen, een subtiel randloos montuur- of een meer opvallend montuur (zoals een vlinderbril of nerdbril met een breed montuur)- en bijzondere ontwerpen.

 • Rond gezicht

  Rond gezicht

  Zachte, vlakke contouren, brede, prominente wangen en een ronde kin zijn kenmerkende eigenschappen van deze gezichtsvorm. Ronde gezichten zijn iets korter en voller dan een ovaal gezicht.

  Welk soort bril past goed bij een rond gezicht?
  Een onopvallend, dun montuur dat geen aandacht legt op de breedte van het gezicht, hoekige vormen (zoals vierkante of rechthoekige monturen)- of bredere monturen die het gezicht extra contouren geeft. Nylon- of randbrillen met een getinte, subtiele onderkant zijn ook een goede optie voor een rond gezicht.

 • Hartvormig of driehoekig gezicht

  Hartvormig of driehoekig gezicht

  Een hartvorming of driehoekig gezicht heeft vaak een groot voorhoofd, prominente jukbeenderen en een puntige kin.

  Welk soort bril past goed bij een hartvorming gezicht?
  Minder opvallende monturen, dunne monturen, vlindermonturen en ovale of ronde monturen zijn het beste. Deze monturen passen goed bij een hartvormig gezicht, omdat het onderste stuk van de brillenglazen smal is- en de glazen aan de bovenkant breder worden. Hierdoor ontstaat er een mooi, harmonieus contrast met uw voorhoofd.

 • Lang of rechthoekig gezicht

  Lang of rechthoekig gezicht

  Als mensen over een lang of rechthoekig gezicht praten, bedoelen ze dat iemands jukbeenderen, voorhoofd en kaak iets breder lijken, en de zijkanten van hun gezicht rechte, verticale lijnen vormen.

  Welk soort bril past goed bij een lang gezicht?
  U kunt het beste kiezen voor ovale en ronde monturen, gebogen en randloze monturen, opvallende monturen, dikke monturen- en brillen met een wijd neusstuk- en lage veren. Opvallende monturen zorgen ervoor dat een lang gezicht korter lijkt. Grotere brillenglazen zullen ook uw langere gezichtsvorm onderbreken, wat een prettig optisch effect geeft.

 • Vierkant gezicht

  Vierkant gezicht

  Een vierkant gezicht lijkt veel op een lang gezicht, behalve dat het iets korter en breder is. De zijkanten van een vierkant gezicht vormen rechte lijnen. De kin, kaak en het voorhoofd zijn prominent aanwezig, en deze persoon heeft vaak hoge jukbeenderen.

  Welk soort bril past goed bij een vierkant gezicht?
  Bij een vierkant gezicht kunt u het beste kiezen voor een montuur dat uw gezicht langer doet lijken, zoals een onopvallend, randloos montuur, een montuur met zachte, afgeronde vormen of ronde, gecurvde brillenglazen. Ronde monturen zorgen voor een mooi contrast met de vierkante vorm van het gezicht van de drager, waardoor er een aangenaam optisch effect ontstaat. Brillen met brede veren zijn ook een goed idee, omdat deze de lengte van het gezicht van de drager benadrukken. Vanwege de hoge jukbeenderen van de drager zijn smalle brillenglazen meestal een goede optie, omdat grote brillenglazen de jukbeenderen gemakkelijk kunnen bedekken.

 • Gezicht dat smal aan de bovenkant en breed aan de onderkant is

  Gezicht dat smal aan de bovenkant en breed aan de onderkant is

  Bij een gezicht dat smal aan de bovenkant en breed aan de onderkant is, is het gebied rond het voorhoofd en de slapen vaak smal, terwijl de kaak en de jukbeenderen juist sterk opvallen.

  Welk soort bril past goed bij een gezicht dat smal aan de bovenkant en breed aan de onderkant is?
  Uw beste keuze is een bril met opvallende randen die de nadruk legt op het bovenste derde gedeelte van uw gezicht, met bijvoorbeeld een kleur of breder montuur. Op deze manier lijkt het smalle gebied bij uw slapen breder, en lijkt het gezicht gelijkmatiger. Monturen met veren die zo ver mogelijk aan de bovenkant zitten, bereiken hetzelfde effect. Voor dit type gezicht zijn cat eye brillen, vlinderbrillen, en brillen met een duidelijk montuur en opvallende bovenste rand, aan te raden.

Zoals bij elke tip, kan ook bij het uitzoeken van een montuur de uitzondering de regel bevestigen.

Voor sommigen is een stijl die afsteekt juist precies wat ze zoeken- of misschien willen ze dat hun bril past bij een bepaalde outfit past– in dat geval zijn er natuurlijk ineens andere factoren om rekening mee te houden. De beste oplossing is om de monturen te passen die u aanspreken, maar daarnaast ook naar de deskundige mening van de opticien te luisteren.

Hoe uw wenkbrauwen uw brilkeuze beïnvloeden.

Wenkbrauwen maken iemands gezicht uniek. Zorg er dus voor dat uw bril goed bij uw wenkbrauwen past! De vorm van uw wenkbrauwen, de afstand tussen uw wenkbrauwen en uw ogen hebben invloed op welk montuur goed bij uw gezicht past. De bovenste rand van het montuur zou parallel moeten lopen aan uw wenkbrauwen, zonder deze te bedekken of af te snijden. Zo past uw bril perfect bij uw gezicht en worden uw ogen benadrukt.

Nogmaals, de uitzondering kan soms de regel bevestigen. Vaak verdwijnen de wenkbrauwen van de drager achter opvallende, modieuze monturen of grote brillenglazen. Controleer in dit geval of het montuur uw wenkbrauwen volledig afdekt, voor een harmonieuze look.

De kleur van het montuur

 • The winter type
 • The spring type
 • The summer type
 • The autumn type
 • Het wintertype

  Het wintertype

  Wintertypes hebben meestal een huid die qua tint varieert van een milde 'olijfkleur' tot donkerbruin, of een heel lichte huid met een ondertoon van blauw. Aziatische en Mediterrane types vallen hieronder. Wintertypes hebben meestal donker of zwart haar, en zij die een lichtere huid hebben, zien er vaak pips uit zonder make-up. Bekende voorbeelden zijn de actrices Zooey Deschanel, Elizabeth Taylor- of de acteur Johnny Depp. Het wintertype heeft lichtbruine, blauwe of groene ogen.

  Aanbevolen kleuren:
  Heldere, sterke en koele kleuren werken het beste. Denk hierbij aan zwart, wit, grijs en blauw. Zilver is ook ideaal.

 • Rond gezicht

  Het voorjaarstype

  Het voorjaarstype heeft een perzikachtige huidskleur met gouden sproetjes, zoals de actrice Nicole Kidman. Zij hebben vaak blond of rossig haar, en hun oogkleur varieërt van blauw, blauwgroen, groen tot groenbruin of goudgroen.

  Aanbevolen kleuren:
  Bij dit type passen het beste voorjaarskleuren zoals wit, zacht beige, lila, zalmkleurig, korenbloemblauw, roze en warme bruine kleuren zoals goudgeel, koperbruin en brons. Voor monturen zijn goudgeel, beige, kreeftrood of lichtbruin perfecte kleuren.

 • Hartvormig of driehoekig gezicht

  Het zomertype

  In de regel hebben mensen van dit type asblond haar en babyblauwe, bruine of grijze ogen. Hun huid is licht en rozig, bijna pastelkleurig. Twee typische voorbeelden zijn de Hollywood sterren Gwyneth Paltrow en Brad Pitt.

  Aanbevolen kleuren:
  Kleuren die goed passen bij zomertypes zijn koel, intens maar niet te opzichtig of donker, zoals grijsblauw, roze, rood, zilvergrijs of perkamentwit. Roze, lichtblauw of violet zijn ideale kleuren voor de monturen.

 • Het najaarstype

  Het najaarstype

  Het najaarstype heeft een gouden, ivoren of perzikachtige huidtint – denk bijvoorbeeld aan Florence Welch, de zangeres van Florence + the Machine, of de actrice Julia Roberts. Veel najaarstypen hebben sproeten, rood haar met een gouden glans en donkerbruine, groenbruine of groene ogen.

  Aanbevolen kleuren:
  Aardekleuren zijn ideaal voor het najaarstype, zoals bruin, oranje en donkergroene tinten, en diepere tinten rood, ivoor en vanille. Goud, brons en koper zijn ook prima keuzes. Overweeg voor uw brilmontuur goud en alle natuurlijke kleuren, gezien deze perfect aansluiten bij de kleur van uw huid, ogen en haar.


Deel dit artikel