Lifestyle + Mode

Snel donker. Snel helder: moderne meekleurende brillenglazen

Op zoek naar een nieuwe bril met zelfkleurende brillenglazen die u 100 % bescherming biedt tegen de zon en schadelijke UV-straling? Vergeet uw standaardbril!

24 november 2022

Klaar met het omwisselen van brillen: op zoek naar een nieuwe bril met  meekleurende brillenglazen die u volledige bescherming bieden tegen de zon en schadelijke UV-straling? Wist u dat brillenglazen die donkerder worden in de zon nu populaire, moderne wonderen zijn die optimaal zicht bieden? Wij vertellen u waarom u deze zou moeten kopen en waar u op moet letten.

 • Snel donker. Snel helder: moderne meekleurende brillenglazen

Meekleurende  brillenglazen, ook wel  fotochromatische brillenglazen genoemd, bestaan al sinds de jaren '60. Deze kleine, maar belangrijke ontdekking van chemicus Stanley Donald Stookey en zijn collega William Armistead maakte dit allemaal mogelijk. Zij ontwikkelden brillenglazen die reageren op UV-straling en kunnen verkleuren.

Sindsdien zijn de kwaliteit en de prestaties van  meekleurende brillenglazen sterk verbeterd. Veel mensen die hun bril echt nodig hebben en wisselen tussen binnen en buiten, zijn er weg van Dit moet u weten over deze kleine allrounders:

Wat zijn de verschillen in kwaliteit bij meekleurende brillenglazen?

Dankzij  meekleurende brillenglazen hoeft u niet langer van bril te wisselen. ZEISS wilde precies weten wat er belangrijk is voor mensen die  meekleurende brillenglazen hebben. Dragers hebben erg duidelijke eisen wat betreft kwaliteit en prestaties:

 • Voor comfortabel gebruik moeten meekleurende brillenglazen zich snel aanpassen aan verandering in de lichtomstandigheden.
 • Voor optimaal zicht moeten  meekleurende brillenglazen erg donker worden in de zon en helemaal helder binnenshuis.
 • Meekleurende  brillenglazen bieden volledige UV-bescherming
 • Meekleurende brillenglazen moeten er ook goed uitzien en daarom  beschikbaar zijn in aantrekkelijke, harmonieuze kleuren.
 • Meekleurende  brillenglazen moeten een lange levensduur hebben en sterke prestaties leveren.
 • Ze moeten compatibel zijn met alle typen monturen en alle soorten brillen.

ZEISS PhotoFusion X brillenglazen hebben al deze eigenschappen. In slechts 15 tot 30 seconden kleuren PhotoFusion® brillenglazen donker bij fel licht of in de zon. Binnenshuis zullen ze binnen 5 tot 10 minuten1 opnieuw helder worden. Ze bieden volledige bescherming tegen schadelijke UV-straling. Het maakt dus niet uit of de zon schijnt of dat het bewolkt is: overdag worden onze ogen blootgesteld aan UV-straling. Velen gebruiken dagelijks huidcrèmes met UV-bescherming. Crèmes beschermen echter uw ogen of oogleden niet zonder een onaangenaam brandend gevoel. Uw ogen worden standaard beschermd met een bril met UV-bescherming.

Hoe werken fotochromatische (ook wel meekleurende genoemd) brillenglazen?

Hoe werken fotochromatische (ook wel meekleurende genoemd) brillenglazen?

Een chemische reactie met bepaalde molecules ligt aan de basis van  fotochromatische brillenglazen. Het geheim van ZEISS PhotoFusion X brillenglazen zijn foto-actieve molecules die snel reageren op veranderend licht. Wanneer het invallend licht verandert,  met name UV-licht, ondergaan de moleculen een veranderingsproces waardoor de brillenglazen donkerder of lichter worden. Dankzij de innovatieve manier waarop deze moleculen worden gecombineerd met ZEISS brillenglazen, werd het mogelijk om de volgende generatie krachtige,  meekleurende brillenglazen te ontwerpen.

Voor  meekleurende brillenglazen wordt vaak ook de term 'fotochromatisch' (van de Griekse woorden phos = licht en chroma = kleur) gebruikt. Deze term wordt gebruikt om hetzelfde type brillenglazen te beschrijven.


Probeer ze zelf uit. Praat vandaag nog met uw opticien. ZEISS PhotoFusion X brillenglazen zijn beschikbaar als enkelvoudige brillenglazen, progressieve brillenglazen en met alle ZEISS coatings, zoals Duravision Premium. Ze zijn ook beschikbaar als ZEISS Digital brillenglazen.

10 vragen en antwoorden over meekleurende brillenglazen met PhotoFusion X

Meekleurende brillenglazen met PhotoFusion X
 • U moet er echter rekening mee houden dat een grote hoeveelheid UV-straling door het windscherm wordt geabsorbeerd, wat een effect heeft op de prestaties van het glas. Gelukkig hebben de PhotoFusion X brillenglazen een hoger zelfkleurend vermogen in auto's dan eerdere generaties.  Voor lange reizen is een zonnebril nog steeds aan te bevelen.

 • Ja, PhotoFusion X brillenglazen worden bijna helemaal helder binnenshuis.

 • ZEISS PhotoFusion X brillenglazen bieden in het algemene gebruik binnen, buiten, overdag en 's nachts uitstekende optische prestaties en bescherming tegen verblindend licht. In intens zonlicht en omgevingen met een hoge temperatuur, in auto's met een voorruit die het grootste deel van de UV-stralen absorbeert of in omgevingen met een intens weerkaatsend verblindend licht van oppervlakken als water en sneeuw is de beste vorm van lichtbescherming en optisch comfort een speciaal daarvoor gemaakte zonnebril op voorschrift met een vaste tint.

 • Meekleurende  PhotoFusion X glazen met hoge en gemiddelde brekingsindex reageren zeer snel: ze worden tot 60 procent sneller donker1 dan de vorige generatie ZEISS PhotoFusion - en worden tot 2,5 keer sneller weer helder2 dan de nieuwste generatie meekleurende glazen van bekende merken.

 • Afhankelijk van de intensiteit van de UV-straling in de schaduw wordt de kleurintensiteit van meekleurende brillenglazen aangepast; ze kleuren minder sterk dan in de zon. Ze bieden wel nog steeds 100 % UV-bescherming.

 • Ja, deze brillenglazen zijn even geschikt om 's nachts te rijden als elk ander helder ZEISS brillenglas.  

 • ZEISS PhotoFusion X brillenglazen beschermen de ogen van de dragers op elk moment tegen UV-stralen.

 • Ja, ZEISS PhotoFusion X brillenglazen zijn bijna helder in hun lichte staat waardoor ze perfect geschikt zijn voor gebruik binnenshuis en in het donker. Bovendien worden PhotoFusion X brillenglazen wanneer ze blootstaan aan zonlicht donker genoeg om voldoende bescherming te bieden tegen verblindend licht, en worden ze donker tot vrijwel de kleur van zonnebrillen wanneer ze blootstaan aan fel zonlicht. U kunt ZEISS brillenglazen met PhotoFusion X kiezen om te voldoen aan uw specifieke behoeften.

 • In vergelijking met  heldere brillenglazen worden ZEISS PhotoFusion X meekleurende brillenglazen donkerder naarmate de lichtsterkte in de omgeving toeneemt. Binnen zijn ze bijna helder en bij blootstelling aan helder zonlicht worden ze zo donker als een gemiddelde zonnebril. Dit betekent dat ze beschermen tegen schittering en een hoger kijkcomfort bieden.

 • De PhotoFusion X brillenglazen van ZEISS worden geproduceerd met de nieuwste zelfkleurtechnologie en bieden daardoor een uitstekende kwaliteit. Ze worden tot 60 procent sneller donker1 en worden tot 2,5 keer sneller weer helder2 dan de nieuwste generatie  meekleurende brillenglazen van bekende merken. Bovendien bieden PhotoFusion X brillenglazen sterke prestaties op lange termijn.


Deel dit artikel

 • 1

  Analyse door Technology and Innovation, Carl Zeiss Vision GmbH, DE 2021 in overeenstemming met ISO 8980-3. Gebaseerd op de gemiddelde activeringssnelheid (%T/min) vanuit heldere toestand tot 30%T bij 23 °C in grijze 1,60 index en uitsluitend polycarbonaat in HC-vorm.

 • 2

  In 2021 in de VS getest door een onafhankelijk laboratorium in overeenstemming met de eisen van ISO 8980-3. Gebaseerd op de gemiddelde snelheid (%T/min) van het weer helder worden van volledig geactiveerde staat tot 80% bij een temperatuur van 23 °C in grijze 1,50 index (CR607) HC-vorm.