Gezondheid + Bescherming

De juiste brilmonturen voor kinderen

Een beslissing nemen is nooit makkelijk. En niet alleen het uiterlijk is belangrijk bij het kiezen van een brilmontuur voor kinderen.

16 oktober 2020
  • De juiste brilmonturen voor kinderen

Volgens statistieken heeft ongeveer één op vijf kinderen een bril nodig. Op het eerste gezicht lijken de kleur en het "coole" uitzicht de belangrijkste factoren bij de keuze van een bril voor kinderen. Uw kind moet tenslotte een positief gevoel hebben over het dragen van een bril. Toch besteedt u als ouder best ook aandacht aan een paar andere details bij het kiezen van een brilmontuur voor uw kind. Hier zijn onze tips:

Een gepaste bril voor kinderen

Uiteraard laat u de keuze van een geschikt brilmontuur bij voorkeur zoveel mogelijk over aan uw kind. Als de kleur goed is, zal uw kind de bril ook graag dragen en er zelfs trots op zijn. Het uitzicht van het brilmontuur moet bij uw kind passen, zodat hij of zij zich er goed bij voelt en de bril niet vreemd aanvoelt. Kinderen verwachten algemeen gesproken hetzelfde als volwassenen van een brilmontuur. Maar het belangrijkste is de pasvorm. Een bril voor kinderen moet voortdurend comfortabel en goed zitten en mag niet afglijden. Dit is vooral voor baby's of peuters een belangrijke vereiste.

De juiste pasvorm

Het brilmontuur mag niet te groot of te klein zijn, en mag de bewegingsvrijheid van uw kind niet hinderen. Het formaat van de bril is afhankelijk van de grootte van de oogkassen en de afstand tussen de ogen van uw kind. Het is ook belangrijk dat de bril niet op de wangen van uw kind rust en zo drukpunten en irritatie veroorzaakt. Bovendien mag de bril niet hoger dan de wenkbrauwen zijn en niet breder dan het gezicht. In het algemeen geldt: hoe kleiner de bril, hoe kleiner de kans dat uw kind er last van zal hebben. Tegelijk moet de bril groot genoeg zijn, zodat uw kind comfortabel kan zien in alle richtingen. En het midden van de bril moet aangepast zijn aan het midden van de pupillen. Een bril kopen die te groot is zodat uw kind er in kan groeien is zeker niet aanbevolen.

Een bril voor kinderen moet net zo nauwkeurig worden gecentreerd als een bril voor volwassenen. Zelfs kleine foutjes bij het aanmeten hebben een duidelijke nadelige invloed op de effectiviteit van brillenglazen. Conventionele methoden voor het aanmeten van een bril veroorzaken meestal een verlies van 40% of meer van de optische effectiviteit van brillenglazen.

Materialen

Het materiaal van het brilmontuur moet geschikt zijn voor de natuurlijke bewegingsdrang van kinderen; daarom moeten monturen robuust, breukbestendig en licht zijn.

Sommige kinderen zijn allergisch voor bepaalde materialen, met name voor nikkel. In zulke gevallen is een brilmontuur van zuiver titanium een goede keuze. Dit lichte materiaal is extreem robuust en wordt goed verdragen door alle huidtypes. Een toegevoegde anti-allergische laag beperkt het risico op een allergische reactie tot een minimum. Let bij de aankoop van een brilmontuur op het label "gemaakt van zuiver titanium"!

Montuurarmen en neusbruggen

Een onderdeel van het montuur waar u bijzondere aandacht aan moet besteden zijn de montuurarmen, en dat niet alleen als uw kind of peuter heel actief is. De montuurarmen mogen geen oncomfortabele druk veroorzaken en de bril moet op de juiste plaats blijven zitten. Verende scharnieren zijn erg robuust en zorgen voor een lange levensduur van het montuur. Zelfs het uit elkaar duwen en buigen van de bril kan er geen schade aan veroorzaken.

Sportmontuurarmen zijn ook een mogelijkheid. Deze montuurarmen zijn flexibel en passen perfect op de oren van kinderen. Ze moeten tot aan de oorlel reiken en van een laagje zacht kunststof voorzien zijn.

De neusbrug van een bril voor kinderen moet een zo groot mogelijk contactoppervlak hebben. Hoe jonger het kind, hoe belangrijker dit is, want kleine kinderen hebben nog geen ontwikkelde neusbrug waar een bril op kan rusten. Het gewicht van de bril wordt zo ook beter verdeeld. Gelkussentjes zijn een nieuwe optie, die ervoor zorgt dat de bril bijzonder comfortabel zit op de neus van uw kind.

Sportbrillen voor kinderen

Balsporten of judo zijn een bijzondere uitdaging voor kinderbrillen. Door snelle bewegingen glijdt een normale bril snel af en dit veroorzaakt ongemak. Vele goede kinderbrillen zijn sowieso geschikt voor sport. Er bestaan ook speciale sportbrillen voor kinderen die, afhankelijk van het model, volledig van kunststof zijn gemaakt, met montuurarmen zonder scharnieren. Er kan ook een elastisch bandje aan de montuurarmen zitten dat rond het hoofd wordt gedragen en ervoor zorgt dat de bril stevig zit.

Als uw kind graag zwemt kan het ook interessant zijn om een zwembril met glazen op sterkte aan te schaffen.

En tenslotte

Bij het kopen van een bril en ook daarna heeft u veel geduld nodig. Vooral peuters en baby's hebben tijd nodig om eraan te wennen om hun bril op hun neus te houden. U weet dat het een succes is wanneer uw kind de bril graag draagt, begrijpt waarom hij of zij een bril nodig heeft en trots is op het nieuwe accessoire. Maak zeker ook gebruik van de diensten die uw opticien aanbiedt. Een professionele reiniging in een ultrasonisch bad of het opnieuw aanpassen van de bril van uw kind zorgt ervoor dat deze in goede staat blijft en dat uw kind altijd goed kan zien. Over het algemeen gesproken worden zulke diensten gratis aangeboden.


Deel dit artikel