Gezondheid + Bescherming

Brillenglascoatings: antireflectie-, extra harde, Clean Coat, etc.

Welke brillenglascoatings en kwaliteitsverschillen zijn er? Welke voordelen bieden brillenglascoatings?

20 november 2022

Brillenglascoatings werken als een beschermlaag voor uw brillenglazen en maken moderne kunststof brillenglazen nog sterker; ideaal voor dagelijks gebruik. Jammer genoeg krijgen brillenglascoating meestal niet de waardering die ze verdienen, waardoor mensen hier vaak niet voor kiezen, of de keuze aan de opticien laten. Om ervoor te zorgen dat u meer te weten komt over de vele verschillende coatings, hebben we een snel overzicht voor u gemaakt, zodat u precies kan vinden wat u nodig hebt als het om antireflectie-, extra harde, Clean Coat- en andere coatings gaat. De keuze voor de coating is immers aan u!

  • Brillenglascoatings: antireflectie-, extra harde, Clean Coat, etc.

1. Antireflectie-coating: de traditionele keuze om beter te zien en gezien te worden

Veel brillengdragers kiezen voor de klassieke oplossing: de antireflectie-coating.

Voordelen van een antireflectie-coating

Voordelen van een antireflectie-coating

Deze coating maakt helder en onverstoord zicht van onberispelijke kwaliteit mogelijk, het zorgt ervoor dat brillen er mooier uitzien en biedt de drager perfect zich zonder reflecties.

Brillenglazen zonder een antireflectie-coating hebben één groot nadeel: Er is veel zichtbare reflectie voor de drager. Deze reflecties zijn erg afleidend op natte wegen of wanneer u 's nachts aan het rijden bent, maar ook als u met iemand praat; de ander ziet zichzelf dan gespiegeld in uw brillenglazen en kijkt u niet meer direct in de ogen aan.

Zonder antireflectiecoating
Met antireflectiecoating

Hoe kunt u vaststellen of uw brillenglazen een antireflectie-coating hebben?

Antireflectie-brillenglazen kunnen herkend worden aan de restreflectie. Ongeacht het materiaal waarvan deze brillenglazen gemaakt zijn, hebben ze een karakteristieke kleur wanneer je de brillenglazen onder een kleine hoek voor een witte achtergrond houdt. Dit is erg praktisch voor de drager: de opticien kan de antireflectie-coating herkennen en zelfs dezelfde hoge kwaliteit bieden als er een overstap naar ander materiaal nodig is.

De restreflectie is normaal gesproken groen. De moderne DuraVision® Premium brillenglascoatings van ZEISS hebben een aantrekkelijke blauwachtige restreflectie. De nauwelijks zichtbare blauwachtige restreflectie verhoogt de hoeveelheid licht die uw ogen bereikt. En niet alleen dat – het blauw is ook minder zichtbaar voor het oog. Dit betekent dat brillenglazen met deze restreflectie het voordeel hebben dat uw ogen beter zichtbaar zijn voor andere mensen en dat er een lagere reflectiefactor is. Uw ogen zien er natuurlijker uit, alsof u helemaal geen bril op hebt.

Genoeg redenen om samen met uw opticien de beschikbare antireflectie-coatings en hun duurzaamheid te overwegen. Vraag uw opticien naar tips over waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat uw coating zo lang mogelijk meegaat.

2. De harde coating: erg belangrijk voor kunststof brillenglazen

Zonder harde coating
Met harde coating

Voor kunststof brillenglazen (zogeheten organische brillenglazen) heeft u zonder meer een coating van harde lak nodig. Hoewel kunststof brillenglazen eenvoudig te dragen zijn, is het gebruikte materiaal zachter en gevoeliger voor krassen dan glazen brillenglazen (deze worden ook wel minerale brillenglazen genoemd) – tenminste, als het niet behandeld wordt.

Speciale coatings met een harde lak die afgestemd zijn op het materiaal, maken de brillenglazen krasbestendiger en zorgen voor constante visuele kwaliteit en verbeterde duurzaamheid. Dankzij de DuraVision™ Platinum-coating, biedt ZEISS een oplossing die driemaal zo hard is als de vorige generatie harde kunststof brillenglazen met antireflectie- (AR-)coating van ZEISS en 35% harder dan ZEISS-brillenglazen van mineraal glas met AR-coating. Dit wordt mogelijk gemaakt door de manier waarop ionen het brillenglas afdichten wanneer de coating wordt aangebracht.

3. Zorgt Clean Coat ervoor dat u uw bril nooit meer hoeft schoon te maken?

Zonder CleanCoat
Met CleanCoat

Helaas is er geen coating die ervoor zorgt dat u nooit meer uw brillenglazen hoeft schoon te maken. Brillenglazen kunnen wel zo gecoat worden dat verontreinigingen minder snel aan het brillenglas blijven plakken. Clean Coat maakt het oppervlak van de brillenglazen gladder waardoor vuil en stof minder makkelijk blijven kleven. Dit vereenvoudigt de zorg voor het brillenglas aanzienlijk. Des te gladder het brillenglas, des te beter.

Water parelt, net zoals bij een lotusblad, onmiddellijk van het glas dankzij de vochtafstotende eigenschappen van de coating. Dit is een geweldig extra voordeel, vooral bij brillenglazen met antireflectie, omdat u vuil sneller opmerkt door de lagere reflectie dan bij brillenglazen zonder een dergelijke coating.

Een extra coatingslaag met een antistatische functie helpt ook mee bij het schoonhouden van uw brillenglazen: pluisjes (die bijvoorbeeld van kleding afkomstig zijn) blijven minder aan deze brillenglazen plakken.

Alles-in-één coatingpakket

Fabrikanten van brillenglazen willen het eenvoudig maken voor hun klanten om een coating te selecteren. Daarom bieden zij pakketten voor verschillende coatings aan. ZEISS is hierin geen uitzondering: met de DuraVision® Premium-brillenglascoatings ontvangt u een compleet pakket met hoogwaardige antireflectie-, harde, antistatische en Clean Coat-coatings.

Vraag ernaar bij uw opticien. De juiste coating uitkiezen is ook zeer belangrijk wanneer u een bril koopt voor uw kind of een tweede paar voor uzelf; laat deze belangrijke beslissing daarom niet aan het toeval over!

 

 

Speciale coatings voor optimaal zicht

Meer ontspannen zicht in de digitale wereld: bescherming tegen blauw licht

Meer ontspannen zicht in de digitale wereld:

bescherming tegen blauw licht

Ons zicht is enorm veranderd nu we zoveel gebruik maken van digitale apparaten met led-licht en beeldschermen, zoals smartphones, tablets en moderne verlichting. We worden aan meer blauw licht blootgesteld dan ooit tevoren; de hele dag lang zelfs. Er wordt aangenomen dat hoogenergetisch blauw licht een negatieve invloed op het zicht heeft op de lange termijn.

Eén ding is zeker: licht heeft een significante invloed op onze interne klok en daarmee ook op onze slaappatronen. Wanneer uw lichaam krachtig licht waarneemt in de avond, is dat een signaal voor het lichaam dat het langer wakker moet blijven. Als u naar het scherm van uw computer of een ander digitaal apparaat kijkt, stelt u uw ogen bloot aan grote hoeveelheden blauw licht; hierdoor kunnen problemen zoals verminderde contrastgevoeligheid optreden. Focussen op een scherm kan ook vermoeiend voor u en uw ogen zijn, en aan digitale oogstress bijdragen.

Brillenglazen kunnen uw ogen tegen blauw licht beschermen dankzij een speciaal filter dat het makkelijker maakt om met een computer of digitale apparaten te werken. Dankzij DuraVision® BlueProtect van ZEISS ontvangt u een hoogwaardige brillenglascoating met een filter voor blauw licht; dit is geweldig voor alle brildragers die vaak binnen zijn en merken dat het licht van ledlampen, TV's of computerschermen ze vermoeid of oncomfortabel maakt. Wij raden daarom deze brillenglascoating aan, zelfs voor een bril die u gebruikt tijdens uw werk of wanneer u TV kijkt.

Uitzonderlijk comfort en meer veiligheid op de weg: hoogwaardige coating speciaal ontworpen voor autobestuurders

Uitzonderlijk comfort en meer veiligheid op de weg:

hoogwaardige coating speciaal ontworpen voor autobestuurders

We weten allemaal hoe het is om tijdens het autorijden verblind te worden door de lichten van tegemoetkomend verkeer of lantaarnpalen: het kan ons zicht ernstig verstoren. Daarnaast is het vermoeiend voor bestuurders en kan het zelfs gevaarlijk zijn.

Een hoogwaardige brillenglascoating kan u hierbij helpen, zoals de coating die geïntegreerd is in de ZEISS DriveSafe brillenglazen. Deze coating vermindert de subjectieve ervaring van verblinding1 – bijv. door tegemoetkomende voertuigen met LED of Xenon-koplampen – en beschermt uw brillenglazen effectief tegen krassen en vuildeeltjes.

Hoe kunt u de ZEISS DriveSafe coating herkennen?
De ZEISS DriveSafe coating kan herkend worden aan een enigszins violetkleurige restreflectie op het brillenglas, die bijna onzichtbaar is en daarom niet afleidt.

Uitstekende bescherming tegen de zon en een geweldig accessoire

Brillenglazen die in de zon donker worden

Brillenglazen die in de zon donker worden

Meekleurende brillenglazen zijn een ideale optie als u wilt voorkomen dat u een extra bril hoeft mee te nemen bij zonnig weer: deze brillenglazen zijn verrijkt met geïntegreerde PhotoFusion technologie van ZEISS die zich aanpast aan de intensiteit van de zonnestralen.

Brillenglazen die in de zon donker worden

Bescherming tegen de zon - met stijlvolle tinten die bij je look passen

Het gaat erom dat uw ogen beschermd worden tegen de negatieve effecten van de zon en verblinding door de zon wanneer u buiten bent. U en uw opticien kunnen de perfecte zonnebril creëren, qua zowel kleur als stijl. Gekleurde coatings voor zonneglazen zijn zowel voor kunststof als minerale brillenglazen verkrijgbaar. Er is een brede selectie aan brillenglaskleuren – van effen en overlopende kleuren, tot dubbele kleuren of zelfs speciale kleuren voor medische doeleinden – beschikbaar met de zonneglazen van ZEISS. Uw bril, of deze nu enkelvoudige of multifocale brillenglazen heeft, zal uw favoriete accessoire worden en u daarnaast effectief beschermen tegen de zon.

Zeer populair: zonnebrillen met een spiegelcoating

Zeer populair: zonnebrillen met een spiegelcoating

Eerder was een spiegelcoating alleen nodig wanneer de zon fel scheen, maar nu zijn zonnebrillen met een spiegelcoating zeer populair en ze zijn beschikbaar in uw eigen sterkte! Praat vandaag met uw opticien om het uitgebreide aanbod aan kleuren en functies te ontdekken dat beschikbaar is voor coatings van zonneglazen.


Deel dit artikel

  • 1

    64% van de brildragers die meededen aan het onderzoek voor DuraVision DriveSafe, gaven aan dat zij minder problemen met verblinding ervoeren dankzij de nieuwe coating, in vergelijking met andere hoogwaardige antireflectie-coatings. Bron: Interne draagproef (CZV-medewerkers in Duitsland), externe draagproef (opticiens en consumenten in Spanje)