Gezondheid + Bescherming

Hoe vindt u een goede opticien?

Wij zullen u vertellen wat belangrijk is – van de eerste oogtest tot en met het uitproberen van de brillenglazen

23 november 2022

Geavanceerde apparatuur, uitstekende kwalificaties, één-op-één-advies en een beetje gevoel voor mode, er zijn verschillende manieren om een goede opticien te identificeren. BETER ZICHT legt uit: Wat onderscheidt een goede opticien van de rest – van de oogtest tot het uitproberen van de brillenglazen? Hoe vindt u een goede opticien bij u in de buurt? Hoe werkt een oogmeting? Hoe bereikt u de best mogelijke resultaten?

 • Hoe vindt u een goede opticien?

Wat onderscheidt een goede opticien van andere opticiens?

Er zijn veel opticiens, maar ze hebben niet allemaal dezelfde kwaliteitseisen, filosofie of gebieden waarin zij zich specialiseren. Hun kennis, apparatuur en de kwaliteit van hun advies kan enorm verschillen. Tegelijkertijd is het zo dat het uitkiezen van een nieuwe bril en van een bepaalde opticien ook altijd een zeer persoonlijke keuze is, vergelijkbaar met het kiezen van een dokter. Uw opticien zou daarom niet alleen een expert moeten zijn in zijn of haar vakgebied, maar ook een vriendelijk persoon. Wij hebben een lijst samengesteld die u zal helpen om een goede opticien te herkennen.

Telefonisch onderzoek doen

Zodra u een opticien heeft gevonden die u vriendelijk lijkt, door te zoeken op het internet of door gebruik te maken van onze zoekfunctie, raden wij u aan deze eerst te bellen voordat u een bezoek brengt. Door met uw potentiële opticien te bellen weet u meteen of er een goede 'klik' is en of de opticien de tijd neemt om uw vragen te beantwoorden. Haast u niet, en pronk niet met uw eigen kennis. Vraag wat voor systemen de opticien gebruikt om de ogen van de klant te analyseren en het montuur van de bril aan te passen, bijvoorbeeld voor de oogmeting of het centreren van de brillenglazen. Innovatieve systemen zorgen, in tegenstelling tot meer ouderwetse methoden, voor een veel preciezere zicht analyse en een bril die specifiek is aangepast op de ogen van de drager. Als u het gevoel heeft dat de opticien niet goed genoeg antwoord heeft gegeven op uw vragen, maak dan geen afspraak. Blijf zoeken totdat u een opticien heeft gevonden die de tijd neemt om al uw vragen te beantwoorden.

De eerste indruk is belangrijk

Kijk de winkel eens rond zodra u binnenkomt. Vindt u dat het er goed uitziet? Is de winkel comfortabel ingericht, schoon en netjes opgeruimd? Is het een plek waar u zonder problemen een uur of twee door wilt brengen?
Kijk de winkel eens rond zodra u binnenkomt

Wat is het belangrijkste? – Tijd

Het belangrijkste onderdeel van het kopen van een nieuw paar brillenglazen is het vinden van een opticien die echt de tijd voor u neemt, u uitgebreid adviseert en onderzoek doet. Elk oog is uniek, en hoogwaardige brillenglazen zijn zo uniek als een vingerafdruk. Er zijn veel verschillende factoren die beïnvloeden hoe goed u daadwerkelijk ziet met uw nieuwe brillenglazen, hierdoor wordt het nog belangrijker om goed advies te krijgen en met uw opticien te overleggen. Het kost tijd om de beste brillenglazen voor u te vinden, uw opticien zou bereid moeten zijn om hier ook de tijd voor te nemen. Als uw opticien gestresst en ongeduldig overkomt, er alleen professioneel jargon gebruikt wordt dat u niet begrijpt of als er weinig uitgelegd wordt, kunt u beter de afspraak beëindigen en ergens anders naartoe gaan.

 • Uw voorgeschiedenis (het maken van uw persoonlijke zichtprofiel)

  De afspraak zou moeten beginnen met een gedetailleerde voorgeschiedenis. Een goede opticien zal dingen willen weten als: waar wilt u uw nieuwe bril gaan dragen? Bent u op zoek naar een bril voor dagelijks gebruik of heeft u de bril nodig voor uw werk of tijdens het rijden. Beschrijf gedetailleerd waar u de bril over het algemeen zal dragen. Heeft u last van oogziekten? En als u al een bril heeft: wat bevalt u aan uw oude bril? En wat bevalt u er niet aan?

  Denk eraan: als u het gevoel heeft dat uw opticien zich aan het haasten is, bent u op de verkeerde plek. Het uitgebreid behandelen van uw voorgeschiedenis kan al snel een kwartier duren.

 • Oogmeting

  Nadat uw voorgeschiedenis is vastgelegd, begint de opticien met het objectief meten van uw ogen om de sterkte te bepalen die u nodig heeft. Een goede opticien zal geavanceerde meetinstrumenten gebruiken, zoals de i.Profiler®plus  van ZEISS. Hier kijkt u in de machine en hoeft u zich alleen te concentreren op een punt van een afbeelding. Het is vrij eenvoudig en binnen de kortste keren is er een profiel van uw ogen gemaakt, welke te vergelijken is met een 3D-vingerafdruk. Op deze manier wordt elk optisch detail van uw ogen vastgelegd, waaronder afwijkingen, onregelmatigheden, oppervlaktekenmerken en hoe goed u 's nachts ziet. Dit zijn belangrijke factoren die een bepalende rol spelen bij het selecteren van uw nieuw brillenglazen.

  Subjectieve refractie

  Ook al legt de i.Profiler elk detail van uw ogen vast, een aanvullende analyse is nodig om de scherpte van uw zicht te bepalen: subjectieve oogmeting. Deze term refereert aan de 'traditionele' oogmeting die door uw opticien wordt uitgevoerd. Brillenglazen met verschillende sterktes worden in een montuur gezet, waarna er getest wordt hoe goed u met deze brillenglazen ziet. Iedereen die ooit een bril heeft gehad, zal bekend zijn met deze test. De opticien stelt vragen als: "Met welk brillenglas ziet u scherper, met links of met rechts?" – Dit proces zal voortduren totdat u er beide zeker van bent dat u het beste resultaat heeft behaald. De 'foropter' is een alternatieve optie. Dit lijkt op een enorme bril met verwisselbare brillenglazen met verschillende sterktes, die de opticien voor uw gezicht kan plaatsen. Uw opticien drukt op een knop om de brillenglazen te verwisselen, in plaats van dat er handmatig telkens een glas verwisseld moet worden in de testbril.

  Onthoud: als u niet zeker weet welk brillenglas beter voor u is of als u nog steeds geen scherp, helder zicht heeft, wees hier dan eerlijk over! Vertel het aan uw opticien. Maakt u zich geen zorgen dat deze stap mogelijk te lang duurt. Denk eraan: elk oog is uniek, wat betekent dat het bij de een sneller gaat dan bij de ander. Een goede opticien zal u niet ophaasten, gezien het diens taak is om u op zorgzame en precieze wijze aan het juiste paar brillenglazen te helpen, zodat u van perfect zicht kunt genieten.

 • Selectie van montuur en brillenglazen

  Vervolgens komt het deel waar iedereen het meeste naar uitkijkt. Een bril is uiteindelijk ook een modestatement, en gezien de grote verscheidenheid aan maten en kleuren waar u uit kunt kiezen, kan het soms moeilijk zijn om een keuze te maken. Een goede opticien weet welk  montuur  het beste bij uw gezicht en brillenglazen past, en kan u helpen om de selectie aan mogelijke monturen steeds kleiner te maken. De opticien zal u ook laten zien welk montuur het beste is voor uw visuele behoeftes. Het is namelijk zo dat niet iedereen beseft dat niet elk montuur geschikt is voor elk type brillenglas. De opticien zou u daarom moeten voorzien van voldoende informatie over verschillende glazen, coatings en kleuren. Een goede opticien biedt ook goede, hoogwaardige brillenglazen aan. De brillenglazen zijn immers het belangrijkste deel van de bril. Afhankelijk van uw specifieke visuele behoeftes en de manier waarop u uw brillenglazen zal gaan gebruiken, kan de opticien geschikte opties aandragen, u informeren over de voordelen en details, en ervoor zorgen dat u zowel van optimaal zicht als een mooi montuur kan gaan genieten. Soms zijn goedkopere glazen perfect geschikt, bijvoorbeeld als het om een leesbril gaat. Een goede opticien onderscheidt zich door elke stap van het proces uit te leggen, zodat u de aangedragen suggesties precies begrijpt. Als dit niet het geval is, aarzel dan niet en stel vragen. Het zegt weinig positiefs over de professionele houding van de opticien, als deze de keuze voor uw montuur niet bespreekt, of u glazen verkoopt zonder uit te leggen waarom deze nou juist geschikt voor u zijn.    

 • Uw brillenglazen aanpassen

  De laatste stap voordat u uw aankoop doet, is het laten aanpassen van het uitgekozen montuur aan uw gezicht. Het aanpassen is heel belangrijk, omdat geen twee gezichten hetzelfde zijn: ieders neus, ogen en oren staan op een andere plek en elk paar ogen heeft een specifieke pupilafstand (PD - pupil distance). Zelfs het blikpunt, oftewel het punt waar u door het glas heen kijkt, verschilt per persoon. Al deze parameters moeten gemeten worden, gezien dit de enige manier is voor de brillenglazenfabrikant om een paar brillenglazen te maken dat perfect is afgestemd op de drager, waardoor er perfect zicht wordt bereikt.

Garantie en service

Doe ook navraag naar de garanties en hoe lang deze geldig zijn (bijvoorbeeld: "Kan ik mijn bril hier ook brengen als deze gerepareerd moet worden?").Verzeker u er ook van dat u een bon krijgt waar alle diensten en individuele prijzen op staan. Een goede opticien wilt dat u tevreden bent met uw nieuwe bril, en zou aan moeten bieden om eventueel noodzakelijke verbeteringen en verdere aanpassingen te maken.

Aflevering

Bij aflevering van uw bril, moet uw opticien een aantal dingen controleren, waaronder hoe goed u ermee ziet. Ook moet er gecontroleerd worden of de brillenglazen en het montuur goed zijn afgesteld. Een zeer belangrijke vraag voor dragers van multifocale brillenglazen is: 'Is de centrering perfect?' Zijn de brillenglazen stevig vastgezet in het montuur? Zo niet, dan zal de opticien nog wat aanpassingen moeten maken. Hetzelfde geldt als de rand van het glas te duidelijk zichtbaar is wanneer de bril gedragen wordt, als de bril niet comfortabel zit of als deze teveel druk uitoefent op uw neus of achter uw oren.

Als uw opticien aandachtig met al deze stappen is omgegaan, weet u het zeker: u bent in goede handen.

Aflevering

Hoe bereikt u de beste resultaten bij een oogmeting?

Veel brildragers kennen het gevoel: u laat twee oogmetingen doen en er komen verschillende resultaten uit. De reden: de visuele prestaties van onze ogen variëren een klein beetje gedurende de dag. De maximale afwijking is normaal gesproken 0,25 dioptrie. De objectieve meting met de ZEISS i.Profiler®plus  compenseert deze verschillen en integreert deze in het ontwerp van het brillenglas met i.Scription®  technologie. Om er voor te zorgen dat uw ogen in de juiste staat verkeren voor een meting, zijn hier onze tips om het beste resultaat te behalen:

 • Probeer zo uitgerust en ontspannen mogelijk te zijn wanneer u uw oogtest laat doen. Des te korter de tijd tussen het wakker worden en uw afspraak, des te minder 'werk' uw ogen hebben moeten uitvoeren.
 • Personen die contactlenzen dragen, zouden met de opticien moeten afstemmen hoe lang voor de oogmeting de contactlenzen niet meer gedragen mogen worden. Contactlenzen kunnen de vorm van het hoornvlies (cornea) aanpassen en hebben daarmee een invloed op uw visuele prestaties gedurende de oogtest.
 • Zorg ervoor dat u niet hongerig of dorstig bent tijdens de test. Een gebrek aan voedingstoffen en vocht kunnen een invloed hebben op het resultaat.
 • Suikerziekte kan ook voor sterke fluctuatie zorgen in hoe goed uw ogen functioneren. Diabetici wordt aangeraden om hun ogen op verschillende tijdstippen van de dag te laten testen en indien nodig een oogarts te raadplegen.
 • Bepaalde medicatie kan ook invloed hebben op hoe goed uw ogen werken. Afhankelijk van het soort medicatie, kan er aangeraden worden dat u de medicatie na uw oogtest pas inneemt.
 • Als uw opticien er niet naar vraagt, vertel dan zelf welke medicatie u neemt en welke ziekte(s) u heeft.
 • Neem goed de tijd voor uw oogtest. Een goede opticien zal geruime tijd nodig hebben voor een volledige zichtanalyse.

Hoe vaak zou u uw ogen moeten laten testen?

 • Volwassenen   zonder oogproblemen of oogziektes zouden hun ogen met de volgende periodes moeten laten testen: elke zes jaar voor personen tussen 20 en 39 jaar, elke twee tot drie jaar voor personen die ouder zijn dan 40 en elke een tot twee jaar voor iedereen die ouder dan 65 is.

 • Het wordt aangeraden dat brildragers  hun ogen jaarlijks laten testen door hun opticien. De opticien zou ook de bril die u draagt moeten controleren en deze, indien noodzakelijk, moeten aanpassen. Hoe oud u ook bent of wat uw zichtproblemen ook mogen zijn, u zou uw ogen altijd moeten laten testen als u het gevoel heeft dat uw zicht slechter wordt of steeds vaker last heeft van vermoeide ogen.

 • Kinderen   zouden hun ogen ook regelmatig moeten laten testen: voor het eerst wanneer ze tussen twee en vier jaar oud zijn, voordat ze naar school gaan en daarna elke twee jaar totdat ze volwassen zijn. Op deze manier kunnen de tekenen van een visuele beperking of oogaandoening vroeg geïdentificeerd worden. Alle te vroeg geboren baby's en alle kinderen wier ouders, broers of zussen zeer slecht zien of scheelzien, zouden regelmatig een oogarts moeten bezoeken voor een oogonderzoek vanaf de leeftijd van zes maanden.

Deel dit artikel