Werkleven

ZEISS officelens – De perfecte oplossing voor een goed zicht op de werkplek

Hoofdpijn, oogklachten, vermoeidheid - typische problemen die vele brildragers op het werk tegenkomen. ZEISS office brillenglazen zijn geoptimaliseerd voor de visuele noden van brildragers en verzekeren de hele dag lang visueel comfort. Dit is een interview over de achtergrond.

16 oktober 2020
 • ZEISS officelens – De perfecte oplossing voor een goed zicht op de werkplek.

Een nieuwe technologie van ZEISS biedt individueel aangepaste brillenglazen voor het werk die een zuiver en scherp zicht verzekeren met een groot gezichtsveld op lange en gemiddelde afstand, voor een hele dag lang comfort. BETER ZIEN praat met Dr. Arne Ohlendorf en Monique Welscher van de afdeling ontwikkeling van Carl Zeiss Vision.

BETER ZIEN: Er is geen betere oplossing   voor een goed zicht op de werkplek  dan brillen met glazen die speciaal zijn geoptimaliseerd voor de kijkafstanden bij het werk. Waarom kan dit niveau van individuele aanpassing aan het oog alleen worden bereikt met brillenglazen?

Dr. Arne Ohlendorf:  Omdat de werkplek van vandaag steeds meer eisen stelt, hebben mensen met presbyopie nood aan een groter gezichtsveld, bijvoorbeeld om al de informatie op een monitor duidelijk te zien. Voor mensen die alleen ametropie op lange of korte afstand hebben, volstaat een unifocaal brillenglas, waarmee deze afwijking vrij eenvoudig kan worden gecorrigeerd. Maar zodra sprake is van presbyopie, meestal rond de leeftijd van 40, is de beste optie voor correctie multifocale brillenglazen. In tegenstelling tot de klassieke multifocale glazen, die een abrupte overgang hebben tussen de sterktezones, of een oogoperatie, is dit de enige oplossing die mensen met presbyopie een goed zicht geeft in alle richtingen. Door hun design beïnvloeden multifocale contactlenzen vooral hoe men contrast ervaart en maken ze het bijvoorbeeld moeilijker om tekst op een monitor te kunnen zien. Wat de operatieve correctie voor presbyopie betreft, zijn er te veel factoren die nog niet kunnen worden beïnvloed. Zo kan het zicht op korte afstand worden verbeterd, maar het effect is niet blijvend aangezien presbyopie een degeneratieve aandoening is. ZEISS brillenglazen voor op het werk zijn de perfecte oplossing zodra een brildrager een correctie nodig heeft om dichtbij te kunnen zien.

BETER ZIEN: Hoe is de ontwikkeling van het nieuwe ZEISS office brillenglas tot stand gekomen en wat maakt deze glazen zo bijzonder?

Dr. Arne Ohlendorf:  ZEISS heeft een heel gespecialiseerde kennis van theoretisch en toegepast onderzoek met betrekking tot zien. Met zijn krachtige berekeningsmethoden en speciale productiemethoden voor brillenglazen, kan ZEISS op regelmatige basis verbeterde of volledig nieuwe oplossingen lanceren op de markt van de optica.
Toch is een essentiële factor voor alle innovatieve oplossingen van ZEISS het verzekeren van een goed zicht en een optimale visuele ervaring voor de brildrager. De nieuwe ZEISS officelens Individual verenigt innovatie met de vraag van de markt, en ZEISS heeft intensief samengewerkt met onderzoeksexperts en ziekenhuizen om gerichte oplossingen te bedenken.

Monique Welscher:  Recente studies hebben uitgewezen dat 63 percent van de brildragers niet tevreden zijn met hun brillenglazen op het werk (bron: Leibniz Institute for Work Research, online studie 2011, n=175). Iedereen wil een ontspannen en duidelijk zicht op korte en gemiddelde afstand om nekpijn of vermoeide ogen te voorkomen. Dit was het voornaamste doel bij de ontwikkeling van de ZEISS brillenglazen voor op het werk Een nieuw design op maat en individuele aanpassing aan de persoonlijke korte en middellange kijkafstand van de drager verzekert de hele dag lang visueel comfort. Dit was het resultaat van nog een andere studie door het Leibniz Institute for Work Research aan de Technische Universiteit Dortmund. De studie bevestigde dat een beter zicht op een pc en op korte afstand kan worden bereikt met de ZEISS officelens Individual in vergelijking met multifocale brillenglazen die niet speciaal waren aangepast aan de visuele omstandigheden van de werkplek.

BETER ZIEN: Maar is er niet veel tijd nodig om te wennen aan nieuwe brillenglazen bij het werk?

Monique Welscher: Studies tonen aan dat eerder het tegenovergestelde het geval is. Natuurlijk is er bij elke nieuwe bril wat tijd nodig om te wennen, dat kan elke brildrager bevestigen. De hersenen waren gewend aan bepaalde visuele omstandigheden, soms gedurende meerdere jaren, en nu moeten ze zich aanpassen aan een nieuwe, veranderde manier van waarnemen. Wie voor het eerst multifocale brillenglazen draagt, moet ook wennen aan de manier waarop het effect verandert binnen het multifocale glas, wat in het begin problemen kan veroorzaken bij het oplopen van trappen of het snel bewegen van het hoofd. Maar een studie heeft aangetoond hoe snel dragers wennen aan de nieuwe ZEISS brillenglazen voor de werkplek. De meerderheid van de respondenten (76 %) was binnen een dag gewend aan de ZEISS officelens Individual. En zelfs diegenen die voor het eerst multifocale lenzen gebruikten, ervoeren in enkele dagen een perfect zicht met hun ZEISS officelens Individual. Nog een andere studie, uitgevoerd aan het Leibniz Institute for Work Research aan de Technische Universiteit Dortmund, bevestigde bij de meerderheid van de geteste personen de snelle maximale aanpassing van 1 dag aan de ZEISS officelens Individual.1

BETER ZIEN: ZEISS brillenglazen voor de werkplek verzekeren een hoofd- en nekpositie die natuurlijker en meer ontspannen is. Vermindert de waarschijnlijkheid dat typische beeldschermgerelateerde oogklachten ontstaan zoals tranende en brandende ogen door het gebruik van ZEISS brillenglazen voor de werkplek?

Dr. Arne Ohlendorf:  Tot op vandaag is de kennis over hoe deze symptomen kunnen worden verholpen, heel beperkt. Het effect dat in de studies is bestudeerd is gekend als "Computer Vision Syndrome". We hebben ontdekt dat twee factoren een grote invloed hebben op het ontstaan van dit syndroom: vaak aan een pc werken en geslacht. Vrouwen hebben veel vaker last van deze problemen dan mannen.

Monique Welscher:  Symptomen als vermoeide, tranende of brandende ogen zijn veel minder uitgesproken bij het gebruik van ZEISS officelens Individual. Dat blijkt uit een andere studie (Leibniz Institute for Work Research aan de Technische Universiteit Dortmund).

 • Leesglazen zorgen voor een helder zicht op korte afstand.

  Leesglazen:

  Leesglazen zorgen voor een helder zicht op korte afstand.

  Effecten op de lichaamshouding bij het werken met een beeldscherm:

  • De brildrager leunt voorover om het scherm duidelijk te kunnen zien.
  • Dit leidt tot onnodige belasting van nek en rug.
 • Het sterktebereik voor middellange afstanden in de overgangszone biedt een beperkte zone met helder zicht.

  Multifocale brillenglazen:

  Het sterktebereik voor middellange afstanden in de overgangszone biedt een beperkte zone met helder zicht.

  Effecten op de lichaamshouding bij het werken met een beeldscherm:

  • De brildrager heft het hoofd om door de zone van het brillenglas te kunnen kijken die voor middellange afstanden wordt gebruikt.
  • middellange afstanden wordt gebruikt. Dit leidt tot vermoeidheid van de nek- en schouderspieren.
 • Nieuwe ZEISS werkplek brillenglazen:

  Nieuwe ZEISS werkplek brillenglazen:

  Het design op maat biedt brildragers een scherpe en heldere visuele ervaring op korte en middellange afstanden, aangepast aan hun individuele behoeften: 1. bij het lezen, 2. bij het werken en 3. bij algemene activiteiten.

  Effecten op de lichaamshouding bij het werken met een beeldscherm:

  • Het hoofd en de nek blijven in een natuurlijke positie.
  • De hele dag lang maximaal comfort.

BETER ZIEN: Zijn er beperkingen wat betreft de keuze van het montuur, moet dit een bepaalde breedte of diepte hebben?

Monique Welscher: Bij de laatste generatie multifocale brillenglazen, kan zonder problemen voor modieuze monturen worden gekozen. De aanbevolen minimale aanpassingshoogte bedraagt maar 14 mm voor ZEISS office glazen en ZEISS multifocale glazen. Toch zal het voor de drager meestal comfortabeler zijn als dit 18 mm of meer is. Het ZEISS productgamma omvat een uitgebreide keuze die een oogheelkundig opticien de mogelijkheid biedt tot individuele aanpassingen aan de persoonlijke visuele behoeften van hun patiënten, rekening houdend met hun verschillende gebruiksgewoonten (type activiteit en vrije tijd bijvoorbeeld). Er is een enorme keuze aan modieuze monturen, en uw oogheelkundig opticien kan u helpen de juiste keuze te maken voor het creëren van uw ideale bril.


Deel dit artikel

 • 1

  1 Bron: Interne ZEISS officelens draagtest, n=94