Gezondheid + Bescherming

Droge ogen – hoe omgaan met een branderig gevoel en jeuk?

Droge ogen zijn een van de veel voorkomende oorzaken dat mensen naar een oogarts gaan. Gelukkig is er hulp!

1 november 2021
  • Droge ogen – hoe omgaan met een branderig gevoel en jeuk?

Droge ogen zijn onaangenaam en kunnen pijnlijk zijn. Een mogelijke oorzaak hiervan is een probleem met de natuurlijke bevochtiging van de ogen omdat het lichaam niet voldoende traanvocht aanmaakt. Dit kan worden veroorzaakt door omgevingsfactoren, ziekte of medicatie. Een oogarts kan altijd hulp bieden.

Het brandt, het jeukt en voelt alsof er kleine zandkorreltjes op de pupillen liggen. Steeds meer mensen krijgen te maken met droge ogen. Over dit probleem wordt druk gediscussieerd in blogs en op forums. Vele mensen weten niet veel over deze oogaandoening, dus tijd voor wat informatie hierover.

Droge ogen of "verstoorde bevochtiging van de ogen", hoe wordt dit veroorzaakt?

  • Droge ogen – hoe omgaan met een branderig gevoel en jeuk?

Droge ogen kunnen door vele dingen worden veroorzaakt, inclusief omgevingsfactoren zoals heel helder zonlicht, sterke uitlaatgassen, pollen en stof in de luchtof werken aan een computerscherm. Fietsers en bestuurders van cabriolets zijn er ook vaak het slachtoffer van door de hevige wind waaraan ze blootgesteld zijn. Ook op vakantie hebben veel mensen last van droge ogen omdat de meeste zwembaden in toeristische gebieden veel chloor bevatten dat het gevoelige bindvlies van de ogen irriteert.

Droge ogen kunnen echter ook door medicatie worden veroorzaakt, zoals antidepressiva of bètablokkers. Ook vrouwen in hun menopauze hebben er vaak last van omdat door hormonale veranderingen mogelijk minder traanvocht wordt aangemaakt. En ten slotte, maar zeker niet onbelangrijk, kunnen gezichtsproblemen die niet correct zijn behandeld ook een oorzaak zijn van droge ogen aangezien de ogen sneller oververmoeid raken. Regelmatige oogtesten bij een oogarts of een optometrist kunnen snel duidelijkheid verschaffen.

Hoe wordt het oog bevochtigd?

Om beter te begrijpen wat met uw ogen gebeurt, is het goed om te weten hoe het oog werkt. Traanvocht wordt afgescheiden door de traanbuisjes en bevat gewoon zout, glucose en proteïnen. Het wordt gelijkmatig over de ogen verspreid, telkens wanneer u knippert en zorgt zo voor een dun traanlaagje. Deze traanlaag heeft verschillende taken: het spoelt vreemde deeltjes weg en werkt als glijmiddel zodat uw oogleden soepel over uw ogen glijden. Bovendien verzekert het traanvocht dat het hoornvlies gelijkmatig is bevochtigd en voorziet het uw ogen van zuurstof en voedingsstoffen.

Er zijn twee mogelijke redenen waarom de ogen eventueel niet volledig bedekt zijn door de traanlaag: ofwel scheiden de traanbuisjes niet voldoende vloeistof af, ofwel is de samenstelling van het traanvocht verstoord. Hoewel het concept van "droge ogen" het bekendste is en het vaakst wordt gebruikt, spreken de dokters vandaag over verstoorde bevochtiging van de ogen.

Voor de beide varianten van het probleem zijn de zogenaamde "kunstmatige tranen" uit de apotheek de beste oplossing. Kunstmatige tranen zijn er onder de vorm van druppels of gel en moeten de tranen vervangen. Ze worden ofwel in de onderste conjunctivaalzak gedruppeld of voorzichtig ingewreven. Daarna de ogen sluiten en rollen zodat de actieve substanties gelijkmatig worden verspreid. Maar wees voorzichtig: als ze gedurende langere tijd of heel frequent worden gebruikt, kunnen de ogen minder traanvocht gaan produceren. Daarom is het heel belangrijk met een oogarts te spreken over de mogelijke oorzaken van uw aandoening en ze zo mogelijk te verhelpen.

Als een lokale behandeling niet helpt, is er in uiterste nood nog de mogelijkheid tot een kleine operatie.

Preventie kan helpen

Daarbovenop zijn er dingen die ieder kan doen om zijn ogen te beschermen. Het is belangrijk dat er genoeg licht is bij het lezen, maar niet te fel of verblindend licht. Stel uw computerscherm niet te helder in en laat uw ogen even ontspannen na 45 minuten. Draag bij blootstelling aan wind of verblindend zonlicht, een bril of zonnebril van goede kwaliteit om uw ogen te beschermen.


Deel dit artikel