Gezondheid + Bescherming

Geneesmiddelen kunnen het gezichtsvermogen beperken

Bij enkele geneesmiddelen is zorgvuldigheid geboden. Onder bepaalde omstandigheden kunnen zij uw ogen beschadigen.

16 oktober 2022
  • Loremipsum

Slechter zicht wordt niet altijd veroorzaakt door een oogaandoening of oogziekte. Soms ligt het aan geneesmiddelen dat uw ogen niet naar behoren functioneren.

Gezonde ogen kunnen zowel in een donkere nacht als in fel zonlicht goed zien. Onze ogen kunnen onderscheid maken tussen duizenden kleuren en een golfbal door de lucht zien vliegen. Maar dit is natuurlijk alleen mogelijk als de menselijke "camera" perfect werkt. Het is belangrijk om te weten dat het niet altijd een oogaandoening of oogziekte is waardoor ons belangrijkste sensorische orgaan soms niet optimaal functioneert. Er zijn ook geneesmiddelen die het gezichtsvermogen direct beïnvloeden.

Tot de mogelijke neveneffecten van verschillende geneesmiddelen behoren: droge ogen, verhoogde gevoeligheid voor licht, troebel zicht, verandering van de ruimtelijke waarneming of moeilijkheden bij de overgang van donker naar licht. Bovendien is het mogelijk dat sommige geneesmiddelen het binnendringen van UV-stralen bevorderen. Al deze gevallen hebben gevolgen voor uw ogen.

Als u problemen hebt, biedt een bezoek aan de dokter zeker uitkomst. Als u de informatie bij het geneesmiddel hebt gelezen, doet u er goed aan nooit zomaar zonder overleg met uw dokter te stoppen met het innemen. Geef de dokter een gedetailleerde beschrijving van uw symptomen. Er is bijna altijd wel een ander geneesmiddel verkrijgbaar.

Hier is een kort overzicht:

Anticonceptiepil
Sommige preparaten kunnen droge ogen veroorzaken. Overleg met uw gynaecoloog of het mogelijk is een ander recept te krijgen. Dergelijke symptomen kunnen worden verzacht door "kunsttranen", bijvoorbeeld hyaluronan. Dit middel is verkrijgbaar bij uw plaatselijke apotheek.

Antibiotica
Enkele preparaten kunnen tot zichtproblemen, brandende ogen en in enkele gevallen verhoogde gevoeligheid voor licht leiden. In zeldzame gevallen kunnen zij ook verkleuring van het hoornvlies veroorzaken. Na de behandeling met antibiotica verdwijnen de symptomen weer. Desondanks is het raadzaam om bij dergelijke problemen contact op te nemen met uw dokter. Het kan zijn dat er een alternatief preparaat verkrijgbaar is. Zo niet, dan is het waarschijnlijk beter om tijdens de behandeling te stoppen met autorijden en andere soortgelijke activiteiten. Bij gevoeligheid voor licht is het dragen van een goede zonnebril zeker raadzaam en ontspannend voor uw ogen.

Anti-allergica
Anti-allergische oogdruppels bevatten vaak een plaatselijke antihistamine (histamine is de van nature in het lichaam geproduceerde transmitter die vaak een allergische reactie veroorzaakt). Oogdruppels met antihistamine werken goed bij een bindvliesontsteking die veroorzaakt wordt door een allergische reactie. Bij sommige personen kunnen zij naast rode, branderige en droge ogen echter ook troebel zicht, gevoeligheid voor licht en een verhoogde traanproductie veroorzaken. Advies: raadpleeg uw dokter om na te gaan of er ook andere behandelmethoden zijn.

Anti-aritmica
Anti-aritmische middelen werken goed bij patiënten die aan hartritmestoornissen lijden. Sommige preparaten (met name amiodaron) kunnen miniscule afzettingen op de voorzijde van het hoornvlies veroorzaken. Het zicht wordt hierdoor meestal niet beïnvloed. In uiterst zeldzame gevallen kunnen zij tot wazig zicht of gekleurde ringen rondom lichtbronnen leiden. Na behandeling met het middel gaat dit weer weg. Raadpleeg een dokter als u last hebt van deze symptomen. Het kan zijn dat uw rijvermogen vermindert of dat u uw werk niet meer naar behoren kunt uitoefenen.

Medicijnen tegen hoge bloeddruk
Deze middelen zijn een zegen voor iedereen die aan hoge bloeddruk lijdt, maar kunnen ook droge ogen veroorzaken. Ook hier een advies: raadpleeg een dokter als u dergelijke medicijnen neemt en daar onaangename neveneffecten van ondervindt. "Kunsttranen", die gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij de apotheek, blijken vaak te helpen.

Pijnstillers
De vaak gebruikte niet-steroïde antirheumatica (NSAID's), inclusief de geneesmiddelen die acetylsalicylzuur, diclofenac of ibuprofen bevatten, kunnen in zeldzame gevallen troebel zicht of dubbelzien veroorzaken. Als u na het innemen van deze middelen last hebt van deze symptomen, is het raadzaam uw dokter om een recept voor een ander preparaat te vragen. Enkele pijnstillers hebben tot gevolg dat uw pupillen kleiner worden. Hierdoor kunt u vooral in het donker niet goed zien. Ook hier is het gebruik van een ander preparaat de beste oplossing.

Ondanks de beperkingen of mogelijke neveneffecten die met het gebruik van bepaalde geneesmiddelen gepaard gaan, is er geen reden voor alarm. Uw dokter kan u meestal verder helpen, zodat eventuele problemen al voorkomen kunnen worden voordat zij optreden.

Medicijnen die cortison bevatten
Medicijnen die cortison bevatten, worden meestal voor bepaalde infecties in het lichaam gebruikt. Bij langdurige behandeling kunnen zij veranderingen in de ogen teweegbrengen, zoals een verhoogde druk in de oogbol (glaucoom) en de schade die daardoor aan de optische zenuw ontstaat. Op dezelfde manier kunnen preparaten met cortison ook de vorming van een cataract versnellen.

Een korte behandeling met preparaten op basis van cortison veroorzaakt normaal gesproken echter geen permanente veranderingen in het oog.


Deel dit artikel