Werkleven

Een computerbril: ideaal voor tijdens het werk

10 tips voor uw nieuwe computerbril

16 oktober 2022
  • Een computerbril: ideaal voor tijdens het werk

Computers en allerlei andere elektronische schermen worden een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijkse leven, zowel privé als op het werk. Ze spelen een overheersende rol bij bijna alle beroepen. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van de stress die dit bezorgt aan hun ogen. Kom meer te weten over wat een computerbril of kantoorbril zo bijzonder maakt en hoe ze kunnen helpen om uw werk op een computer makkelijker te maken. BETER ZIEN geeft u 10 tips waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf van een computerbril.

1. Hoe weet u of u een computerbril nodig hebt?

Normaal is het eerste teken van oogproblemen bij computerwerk niet zozeer slecht zicht, maar juist vermoeide ogen, hoofdpijn, nek- of rugpijn of gevoeligheid voor licht. Uw ogen zijn misschien droog of rood en u heeft misschien een branderig of prikkend gevoel. Dit is het gevolg van langdurige concentratie op een computerscherm, misschien in combinatie met een onnatuurlijke houding. Deze problemen worden verder verergerd doordat uw ogen voortdurend wisselen tussen verschillende afstanden, bijvoorbeeld papieren op het bureau of opkijken naar collega's.

Een bezoekje aan uw opticien voor een oogonderzoek kan uitwijzen of u een speciale bril nodig heeft voor computergebruik.

Wie heeft het meeste risico op oogproblemen op het werk?

2. Wie heeft het meeste risico op oogproblemen op het werk?

Vanaf een bepaalde leeftijd, meestal tussen de 35 en 45 jaar, worden onze ogen minder goed in het aanpassen aan verschillende afstanden - accommodatie genoemd door de deskundigen. Dit is vaak een zeer geleidelijk proces. We beginnen het te merken wanneer we de krant of iets anders met kleine lettertjes verder van ons af moeten houden om het te kunnen lezen. Dit wordt presbyopie of ouderdomsverziendheid genoemd. Veel mensen kiezen in eerste instantie voor een leesbril om dit probleem op te lossen. Maar werk aan de computer wordt ook steeds moeilijker. Plotseling kunnen we die cijfertjes op het Excel spreadsheet niet meer zien en moeten we de lettergrootte van de computer veranderen. Sms-jes op onze smartphone worden wazig en zijn moeilijker te lezen. Gevolg: we grijpen naar de leesbril.

3. Wat voor soort computerbrillen bestaan er?

De belangrijkste vereiste voor een computerbril is dat hij precies is ingesteld op de afstand van uw ogen tot het computerscherm of ander elektronisch scherm. Dit kan aanzienlijk wisselen per persoon.

Wat voor soort computerbrillen bestaan er?

In eerste instantie lijkt een leesbril een goede oplossing. Maar vergeet niet dat een leesbril bedoeld is voor zeer korte afstanden. Om tekst en afbeeldingen op de computer goed te kunnen zien zult u zich dus dichter naar het beeldscherm toe bewegen. Hierdoor neemt u bijna onvermijdelijk een slechte houding aan. Dit kan spanning in uw nek en rug veroorzaken. Zelfs de meest ergonomisch ontworpen kantoorstoel of de allerbeste muis kunnen u hierbij niet helpen.

Bij het werken aan een beeldscherm kijkt u eveneens door het onderste deel van de brillenglazen. Daarbij tilt u uw hoofd op om goed te kunnen zien.

De volgende stap is misschien een multifocale bril die u de hele dag kunt dragen voor helder en ontspannen zicht, dichtbij en veraf. Een multifocale bril is inderdaad een goede keuze voor de meeste dagelijkse situaties, maar is slechts van beperkt nut voor op het werk of aan de computer. Met multifocale brillenglazen kunt u op alle afstanden goed zien. Het onderste deel van de glazen helpt u om voorwerpen van dichtbij te kunnen zien. Bij het werken aan een beeldscherm kijkt u eveneens door het onderste deel van de brillenglazen. Daarbij tilt u uw hoofd op om goed te kunnen zien. Als u lange tijd in deze onnatuurlijke houding zit, wordt er te veel druk op uw nek en schouders gelegd.

Computerbril de perfecte oplossing

Daarom is een computerbril de perfecte oplossing. De kijkzones van een computerbril zijn precies afgestemd op de bewegingen van uw ogen tijdens het werk. De zones kunnen individueel worden aangepast om aan uw eigen persoonlijke wensen te voldoen. Deze brillenglazen bieden een heel breed gezichtsveld van dichtbij tot de middellange afstand (tussen een halve meter en vier meter). Hiermee kunt u optimaal zien, precies binnen het zichtbereik dat voor uw werk nodig is. Uw hoofd en nek zullen de hele dag door een natuurlijke, ontspannen houding aannemen.

En dat is nog niet alles!

Er zijn ook verschillende ontwerpen om uit te kiezen, afhankelijk van de visuele vereisten van uw baan of vrijetijdsactiviteiten.

  • Met dit ontwerp is de maximale afstand waarbinnen de brildrager helder kan zien twee meter. Deze bril biedt hoogwaardig en natuurlijk zicht vanaf leesafstand tot en met de middellange afstand van twee meter. Dit model is ideaal voor mensen die hoofdzakelijk aan de computer werken of veel lezen.

  • Bij dit model is de maximumafstand ingesteld op vier meter en heeft de drager dus comfortabel zicht van de leesafstand tot en met een typische kamerafstand van ongeveer vier meter. Het "Room" model is ontworpen voor mensen die bijvoorbeeld afwisselend met klanten praten en aan het computerscherm werken. Als ze binnen rondlopen, merken ze niet dat ze een computerbril op hebben.

  • "Book" brillenglazen hebben een sterkere focus op het leesbereik met een maximumafstand van een meter. In vergelijking met een leesbril, die doorgaans ontworpen is voor een vaste en persoonlijke leesafstand, bieden "Book" brillenglazen een groter gezichtsveld voor een meer ontspannen leeservaring.

  • Dit model is aangepast aan de persoonlijke wensen van de brildrager. De optimale maximale kijkafstand in de kamer is tot op de laatste centimeter afgestemd op de brildrager. Bovendien worden de montuurgegevens, de vorm van het gezicht en de nabije werkafstand allemaal meegenomen in het glasontwerp.

4. Een computerbril voor wie nog nooit eerder een bril heeft gehad?

Strikt genomen bent u nog niet toe aan een multifocale bril, maar een leesbril is ook niet de beste oplossing voor uw computerwerk. Kunt u voor een computerbril kiezen als de eerste bril in uw leven? Ja, onder bepaalde voorwaarden wel. Sommige mensen met de eerste tekenen van presbyopie hebben in eerste instantie een leesbril nodig, maar geen bril voor de lange afstand. Een leesbril alleen is echter niet genoeg, want die is alleen bedoeld voor de zeer korte afstand. De oplossing is misschien een computerbril die precies is afgestemd op de juiste afstand. Als u bijvoorbeeld voor het glastype "Room" kiest, kunt u probleemloos door kantoor lopen of met klanten praten terwijl u uw computerbril op hebt. Hoe minder sterk de bril voor dichtbij is, hoe minder u het zult "merken" dat u een bril op heeft. Ook digitale glazen kunnen hier een goede oplossing zijn. Uw opticien zal hierover graag meer advies willen geven.

5. Wat voor soort coating moet de computerbril hebben?

Het is raadzaam een hoogwaardige coating te nemen. In kantoorgebouwen en fabrieken hebben uw ogen meestal met felle plafondverlichting te maken. Om ervoor te zorgen dat uw zicht niet negatief wordt beïnvloed door weerspiegelingen, moet u een goede antireflectiecoating kiezen voor uw bril.

Een harde beschermende coating zorgt er verder voor dat uw computerbril tegen een stootje kan op het werk. Een Clean Coat maakt het makkelijker om de bril schoon te houden en helpt voorkomen dat hij vuil wordt.

6. Blauw licht op kantoor: hoe kunt u uw ogen beschermen met behulp van een computerbril?

Het effect van blauw licht staat momenteel erg ter discussie. We hebben blauw licht nodig voor een gezond lichaam en algeheel welzijn, maar blauwe lichtstraling kan ook gevaarlijk zijn. Eén ding staat vast: we worden aan meer blauw licht blootgesteld dan ooit tevoren, vanwege moderne lichtbronnen zoals led-licht en de straling die door schermen wordt afgegeven. Sommige mensen vinden dit blauwe licht irritant of vermoeiend.

Loremipsum

7. Een computerbril ook voor thuis.

Het klinkt misschien raar, maar een computerbril is misschien precies wat u nodig heeft voor uw favoriete hobby, bijv. lezen, t.v. kijken, koken, surfen en chatten op internet of een muziekinstrument spelen. Hij is ideaal voor elke taak dichtbij of van dichtbij tot de middellange afstand.

8. Wat zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een computerbril?

Twee dingen zijn belangrijk voor een optimaal zicht bij computerwerk: ten eerste moet uw opticien precies weten waar en waarvoor u uw nieuwe computerbril zal gebruiken. Wees dus niet verbaasd als er enkele vragen worden gesteld die op het eerste gezicht wat persoonlijk lijken. Ten tweede moet het refractie- en montageproces en de daaropvolgende centrering van de bril in het montuur, uiterst precies worden uitgevoerd. Zeer kleine details kunnen de kwaliteit van het zicht met uw nieuwe bril beïnvloeden. Hoe preciezer deze processen zijn, hoe sneller u aan uw nieuwe bril zult wennen. Zorg dat uw opticien genoeg tijd uittrekt voor de montage van uw computerbril. Dit soort glazen mag niet worden behandeld als "bijproduct" van multifocale glazen.

Verdere informatie: Geen enkel gezicht is symmetrisch, en er zijn geen twee mensen waarbij de afstand tussen de ogen dezelfde is

9. Wat garandeert een optimale draagtolerantie van een computerbril?

Dat is makkelijk: hoe beter het ontwerp van de glazen van uw computerbril en hoe preciezer de glazen geconfigureerd zijn, hoe sneller u aan uw nieuwe bril zal wennen. Hiervoor is aan de ene kant de ervaring en deskundigheid van uw opticien nodig, en aan de andere kant de knowhow en expertise van de fabrikant van de glazen.

Nog een belangrijke factor is dat u moet proberen uw computerbril meteen vanaf de eerste dag te dragen, zodat niet alleen uw ogen, maar ook uw hersenen tijd hebben om eraan te wennen. Daarna staat u niets meer in de weg om van beter zicht op het werk en thuis te genieten.

10. Welke kijkzones zijn verkrijgbaar voor de verschillende kantooroplossingen voor klanten boven de veertig?

Gezichtsvermogen na uw 40ste

Een leesbril zorgt ervoor dat een persoon met presbyopie van dichtbij duidelijk kan zien. Het zicht op middellange en lange afstand is wazig.
Leesbrillenglazen
Bifocale brillenglazen zorgen ervoor dat een persoon met presbyopie van dichtbij en veraf scherp kan zien. Een duidelijk zicht op middellange afstand is niet mogelijk.
Bifocale brillenglazen
Dit type office lens biedt helder zicht vanaf leesafstand tot een vaste M.I.D. van 200 cm.
Office lens - dichtbij
Dit type "multifocale office lens voor gebruik binnenshuis" biedt helder zicht vanaf leesafstand tot een vaste M.I.D. van 400 cm.
Office lens - kamer

Deel dit artikel