Specialistische brillenglazen voor kinderen

ZEISS MyoCare brillenglazen

Specialistische zorg voor de ogen van kinderen.

 • Een tiener en twee jongere kinderen liggen op de grond en dragen ZEISS myopie-brillenglazen.
 • Is jouw kind myoop of vertoont hij of zij tekenen van bijziendheid?
 • Merk jij gedragsveranderingen op die verband kunnen houden met het gezichtsvermogen?
 • Maak jij je zorgen over de gezondheid van de ogen van jouw kind op de lange termijn?
Het is goed dat je hier bent. Het vroegtijdig behandelen van progressieve myopie bij kinderen kan ernstige problemen met het gezichtsvermogen op latere leeftijd helpen voorkomen. ZEISS brillenglazen voor myopie management zijn ontworpen om de ontwikkeling van myopie bij kinderen tot 12 jaar te helpen vertragen - en hen tegelijkertijd helder, comfortabel zicht te bieden.

Myopie begrijpen.

Het kan voor elke ouder ontmoedigend zijn om te beseffen dat het gezichtsvermogen van jouw kind niet is wat het zou moeten zijn. Wij zijn er om jou te helpen bij het beheren en behouden van de visuele gezondheid van jouw kind, nu en in de toekomst. Laten we, voordat we naar oplossingen gaan kijken, beginnen met wat basisbegrippen van myopie bij kinderen.

 • Illustratie van een bijziend oog die laat zien dat licht voor het netvlies wordt gefocust.

  Myopie, ook wel bijziendheid of kortzichtigheid genoemd, is een vorm van slechtziendheid die een wazig zicht in de verte veroorzaakt omdat het licht zich voor het netvlies van het oog concentreert. Het vóórkomen van myopie bij kinderen wordt wereldwijd een steeds groter probleem.1

  Progressieve myopie, ook wel bijziendheid op jonge leeftijd of jeugdbijziendheid genoemd, is bijziendheid bij kinderen die jaar na jaar snel verergert omdat het oog op een bepaalde leeftijd langer blijft groeien dan zou moeten. Als dit niet wordt behandeld, kan dit zich ontwikkelen tot hoge myopie - een ernstige vorm van bijziendheid die op latere leeftijd tot ernstige complicaties kan leiden.

 • Een bijziende man met bril die een peuter vasthoudt.

  Genetica

  Kinderen van bijziende ouders hebben een grotere kans om myoop te worden. Eén bijziende ouder verdubbelt het risico op toekomstige myopie, terwijl twee bijziende ouders het risico meer dan vijf keer vergroot.2

  Kinderen tekenen op de grond en houden hun ogen dicht bij het papier.

  Visuele gewoonten

  Veroorzaken telefoons bijziendheid? Kan beeldschermtijd bijziendheid veroorzaken? Meer werk op korte afstand, zoals intensieve activiteiten met digitale apparaten of boeken, draagt waarschijnlijk bij aan de toenemende incidentie van bijziendheid bij kinderen.3

  Een klein meisje in een donkere woonkamer kijkt naar een tablet.

  Omgeving

  Er zijn gegevens die erop wijzen dat een gebrek aan natuurlijk licht en te weinig tijd buitenshuis kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van bijziendheid.3

 • Een klein meisje wrijft in haar ogen terwijl ze schoolwerk doet.

  Vroeg beginnende bijziendheid betekent meer jaren van progressie, maar het heeft ook de neiging om sneller te evolueren bij jongere kinderen. Bijzienden jonger dan zeven jaar lopen daarom een groter risico op het ontwikkelen van myopie.4

  Als het visuele systeem van een jong kind niet optimaal presteert, kan dit een negatieve invloed hebben op diens ontwikkeling.3 Dit kan op zijn beurt weer invloed hebben op hun gezichtsgerelateerde leercapaciteiten en zelfvertrouwen, en het moeilijker voor hen maken om hun volledige potentieel te bereiken.

  Daarom kun jij het beste zo snel mogelijk een professional raadplegen en beginnen met de behandeling van myopie.

Een jongen met ZEISS brillenglazen voor myopie management leunt op een gymnastiekbal en houdt een vergrootglas voor één oog.

Eén glas, twee taken.

Multitasking onder de knie.

Een standaard unifocale bril en contactlenzen corrigeren bijziendheid - MAAR ze pakken de ontwikkeling ervan niet aan. Progressieve bijziendheid vraagt om gespecialiseerde visuele hulpmiddelen om het zicht in de verte te corrigeren EN de verdere uitrekking van de ogen van een kind onder controle te houden.

Gebaseerd op meer dan tien jaar onderzoek en ontwikkeling door ZEISS op het gebied van myopie management, zijn onze brillenglazen voor myopie management ontworpen om kinderen helder, comfortabel zicht te geven en tegelijkertijd de progressie van myopie te vertragen.

Myopie bij kinderen behandelen.

Wat kunnen ouders doen om te helpen?

Of ze nu bijziend zijn of niet, alle kinderen kunnen er baat bij hebben:

Ten minste twee uur buiten zijn wordt aanbevolen om het ontstaan van myopie te voorkomen of te vertragen.5
Een jongetje draagt ZEISS brillenglazen voor myopiebeheer buiten op zijn fiets.
Vermijd korte leesafstanden, neem regelmatig pauzes en houd de schermtijd van je kind bewust in de gaten.5
Twee meisjes kijken naar digitale apparaten op de voorgestelde afstand van meer dan 20 cm.
Vroege opsporing en behandeling van bijziendheid zijn essentieel. Wij raden een jaarlijks oogonderzoek aan.
De ogen van een jongetje worden onderzocht met een ZEISS IOLMaster.
Myopie management brillenglazen zijn alleen effectief als kinderen ze ook echt dragen.
Een jongetje met ZEISS MyoCare brillenglazen kijkt recht in de camera.

Welke opties zijn beschikbaar?

Er is geen 'eenduidige behandeling' voor myopie. Een oogzorgspecialist zal rekening houden met veel verschillende factoren om de beste behandelingsoptie voor je kind te bepalen. Hier zijn enkele opties:

Gemakkelijk, effectief en niet invasief - ze corrigeren en controleren bijziendheid tegelijkertijd.
Roze brilmontuur met ZEISS MyoCare glazen op een blauwe ballon.
Kinderen kunnen's nachts speciale harde contactlenzen dragen om bijziendheid te vertragen en overdag voor helder zicht te zorgen door tijdelijk de vorm van het hoornvlies te veranderen.
Illustratie van een Ortho-K contactlens.
Sommige zachte contactlenzen pakken de progressie van myopie aan met speciale designs. Kinderen kunnen ze overdag dragen.
Een afbeelding van zachte contactlenzen voor bijziendheid.
Jouw oogzorgspecialist kan geneesmiddelen voorschrijven, zoals een lage dosis atropinedruppels.
Een illustratie van een pipet met oogdruppel.

Alles in perfecte balans.

De werking zal hun plezier niet bederven.

Kinderen moeten zich zonder beperkingen kunnen vermaken. Een brillenglas dat effectief is in het beheersen van de progressie van myopie moet ook comfortabel zijn, helder zicht geven en er goed uitzien. Dit is een uitdagende taak voor brillenglasontwerpers, maar wel een die ZEISS experts ter harte nemen.

Als jouw kind ZEISS brillenglazen voor myopie management draagt, kan het nog steeds lezen, buiten spelen, sporten en nog veel meer. Ondanks de ingewikkelde ontwerpen zien ze eruit als een gewone bril en bieden ze volledige UV-bescherming tot 400 nm.

ZEISS MyoCare is onze nieuwste innovatie op het gebied van myopie mangement, met wetenschappelijke concepten uit bewezen onderzoek, op bewijs gebaseerde lessen en effectieve behandelingen.

ZEISS MyoCare en MyoCare S brillenglazen zijn voorzien van gepatenteerde 'Cylindrical Annular Refractive Elements' om de rek van de oogbol te vertragen en tegelijkertijd goed en comfortabel zicht te bieden. Welk van de twee het beste brillenglas voor je kind is, hangt af van zijn of haar leeftijd en ogen.

MyoCare® glazen met ZEISS C.A.R.E technologie.

Een close-up-illustratie van het ZEISS MyoCare brillenglasdesign voor bijziendheidsbeheer bij kinderen.
correctie Heldere centrale zone
Illustratie van een ZEISS MyoCare brillenglas met een heldere zone in het midden die het zicht corrigeert door licht op het netvlies te focussen.

Een centrale zone biedt kinderen helder, scherp zicht wanneer ze recht door hun ZEISS MyoCare bril kijken.

draagbaarheid Balans voor drukke ogen
Illustratie van de functionele zone van een ZEISS MyoCare brillenglas met afwisselend defocus- en correctiezones.

Het ClearFocus design is in het glas verwerkt om comfortabel zicht in alle richtingen te bieden door het achteroppervlak van het glas te optimaliseren. Samen met de functionele zone van onze ZEISS MyoCare brillenglazen met afwisselend management en correctiezones in een verhouding van 50:50, zorgt dit voor de balans tussen effectiviteit en draagbaarheid.6

management Functionele zone
Illustratie van een ZEISS MyoCare brillenglas met C.A.R.E. elementen die defocuszones creëren om de progressie van myopie te vertragen.

Speciale C.A.R.E.® elementen zijn verwerkt op het brillenglasoppervlak in concentrische ringen vanaf de rand van de centrale heldere zone tot aan de rand van het brillenglas. Samen met afwisselend regelmatige correctiezones vormt dit de functionele zone.

De resultaten

 • 99%

  Bijna alle kinderen die ZEISS MyoCare dragen, beweren dat hun zicht van veraf en dichtbij zeer goed is.6

 • 100%

  Alle kinderen waren binnen één dag gewend aan de brillenglazen.6

 • 86%

  Met ZEISS MyoCare S komt de groei van de ooglengte bij kinderen van 10 tot 12 jaar gemiddeld 86% dichter bij die van kinderen met een normale gezichtsscherpte.6

 • 63%

  Met ZEISS MyoCare komt de groei van de ooglengte bij kinderen van 7 tot 9 jaar gemiddeld 63% dichter bij de normale fysiologische ontwikkeling van het oog.6

Laten we het even samenvatten.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Laten we ervoor zorgen dat alles voor de ogen van jouw kind geregeld is.

Een goed brillenglas bevat veel ingrediënten.

De ogen van je kind

Heeft jouw kind glazen voor beheersing van myopie nodig? Dit hangt af van de ernst en snelheid van hun myopie progressie. Je kunt de beslissing het beste aan een professional overlaten en vandaag nog advies inwinnen.  

De levensstijl van jouw kind

Als ouder is het belangrijk om gezonde visuele gewoonten te stimuleren, zoals tijd buiten doorbrengen en niet te veel tijd achter een scherm doorbrengen. Als jouw kind geen brillenglazen voor bijziendheidsmanagement nodig heeft, maar alleen 'normale' brillenglazen, dan is ZEISS SmartLife een geweldige keuze - deze zijn gemaakt voor de verbonden levensstijl.

Het gezicht en montuur van jouw kind

De grootte en positie van brillenglazen voor myopiemanagement kunnen van invloed zijn op de prestaties van je kind. Het juiste montuur en een goede brillenglasaanmeting zijn daarom erg belangrijk. Vraag jouw opticien om advies.  

Oogbescherming

Zolang je kind ZEISS brillenglazen draagt, zijn de ogen van je kind volledig beschermd tegen UV-straling. Wil jij een bril die blauw licht blokkeert of die ook een zonneglastint heeft? Vraag je opticien naar de opties.

Dikte & gewicht

Leuke gezichten zouden zich niet moeten verbergen achter een dikke, zware bril. Vraag jouw opticien naar ons uitgebreide assortiment brillenglasmaterialen en diktes voor brillen die er zo goed mogelijk uitzien en zo goed mogelijk aanvoelen.

Duurzaamheid & verzorging

Til jouw ZEISS brillenglazen naar een hoger niveau met een groot aantal extra voordelen uit onze enorme DuraVision familie® van brillenglascoatings. Vraag jouw oogzorgspecialist naar de mogelijkheden.

Heb je nog vragen?

 • Het is normaal dat de ogen van kinderen veranderen naarmate ze ouder worden. Hun gezichtsvermogen kan slechter worden naarmate hun zicht zich op natuurlijke wijze ontwikkelt - of ze nu een bril dragen of niet. Een dramatische verandering in het gezichtsvermogen in korte tijd is echter een veelzeggend teken van progressieve myopie. In dit geval kan een gebrek aan behandeling ervoor zorgen dat bijziendheid sneller verergert - vooral bij kinderen jonger dan zeven jaar.4 Hoewel standaard enkelvoudige brillenglazen bijziendheid niet zullen vertragen, kan een speciale bril wel helpen.

  Brillenglazen voor myopie management kunnen alleen hun werk doen als ze op de neus van jouw kind staan. Zorg ervoor dat jouw kind ze zoveel mogelijk draagt.

 • Helaas is er geen manier om bijziendheid bij kinderen ongedaan te maken, maar gelukkig zijn er wel manieren om het te behandelen en te beheersen. Naast oplossingen zoals speciale brillen, orthokeratologie, zachte contactlenzen en farmaceutica, kunnen veranderingen in levensstijl ook een verschil maken. Regelmatig pauzes nemen, minder dichtbij kijken en tijd buiten doorbrengen kan de ontwikkeling van myopie helpen vertragen.

  Neem contact op met een oogzorgspecialist om de beste oplossing voor jou of jouw kind te vinden.

 • Iemand met bijziendheid kan voorwerpen dichtbij duidelijk zien, maar voorwerpen veraf zien er wazig uit. Daarom noemen we het ook bijziendheid of myopie. Bijziendheid wordt gemeten in dioptrieën en aangegeven met een minteken (-). Milde bijziendheid ligt tussen -0,25 en -2,00 dioptrieën en matige bijziendheid tussen -2,25 en -5,00 dioptrieën. Alles lager dan -5,00 dioptrieën wordt geclassificeerd als hoge bijziendheid, wat wijst op een zeer slecht gezichtsvermogen in de verte.

 • 1

  Williams KM, Verhoeven VJ, Cumberland P, et al. Prevalence of refractive error in Europe: the European Eye Epidemiology (E(3)) Consortium. Eur J Epidemiol. 2015;30(4):305-315. doi:10.1007/s10654-015-0010-0.

 • 2

  Morgan IG, He M, Rose KA. Epidemic of pathologic myopia: What Can Laboratory Studies and Epidemiology Tell Us? Retina. 2017;37(5):989-997. doi: 10.1097/IAE.0000000000001272

 • 3

  Sankaridurg P, Tahhan N, Kandel H, Naduvilath T, Zou H, Frick KD, Marmamula S, Friedman DS, Lamoureux E, Keeffe J, Walline JJ, Fricke TR, Kovai V, Resnikoff S. IMI Impact of Myopia. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2021 Apr 28;62(5):2.   

 • 4

  Sankaridurg PR, Holden BA. Practical applications to modify and control the development of ametropia. Eye (Lond). 2014 Feb;28(2):134-41. doi: 10.1038/eye.2013.255.

 • 5

  Morgan IG, Wu PC, Ostrin LA, Tideman JWL, Yam JC, Lan W, Baraas RC, He X, Sankaridurg P, Saw SM, French AN, Rose KA, Guggenheim JA. IMI Risk Factors for Myopia. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2021;62(5):3. Németh J, Tapasztó B, Aclimandos WA, et al. Update and guidance on management of myopia. European Society of Ophthalmology in cooperation with International Myopia Institute. Eur J Ophthalmol. 2021;31(3):853-883.

 • 6

  Tweejarig prospectief, dubbelblind, gerandomiseerd gecontroleerd klinisch onderzoek geleid door Wenzhou Medical University Eye Hospital, China, 2021, op 78 kinderen met myopie die ZEISS MyoCare Rx brillenglazen droegen, 72 bijziende kinderen die ZEISS MyoCare S Rx glazen and 76 bijziende kinderen die ZEISS enkelvoudige glazen droegen, alle 12 maanden lang. Ongepubliceerde resultaten.

 • 7

  De getoonde afbeeldingen dienen alleen ter illustratie en zijn mogelijk geen exacte weergave van het product.

 • 8

  Gwiazda JE, Hyman L, Norton TT, et al. Accommodation and related risk factors associated with myopia progression and their interaction with treatment in COMET children. Invest Ophthalmol Vis Sci.2004;45:2143–2151.

 • 9

  Acceptatie-draagproef is gericht op het bepalen en bevestigen van de acceptatie, het tevredenheidsniveau en de aanpassing aan het ZEISS MyoKids brillenglasontwerp door dragers in de doelgroep (bijziende kinderen), n=252 bijziende kinderen, onder toezicht van The Hong Kong Polytechnic University, Hong Kong en Sun Yat-Sen University Vision Department of Eye Health, Guangzhou, China, 2017.

 • 10

  Schilling T, Ohlendorf A, Varnas SR, Wahl S. Peripheral design of progressive addition lenses and the lag of 57 accommodation in myopes. Invest Ophthalmol Vis Sci. DOI:10.1167/iovs.13-13212