Sport + Vrije tijd

Beter zien op wintersport

Veel mensen die graag skiën of snowboarden, zowel met als zonder gecorrigeerd gezichtsvermogen, vliegen "blindelings" de hellingen af

16 oktober 2019
 • Beter zien op wintersport

De meeste mensen weten dat je oogbescherming nodig hebt in fel zonlicht. Dit geldt nog sterker voor liefhebbers van alle wintersporten, of het nu alpineskiën, langlaufen of snowboarden is, omdat een goede bril essentieel is om maximaal te genieten van uw vakantie in de sneeuw. Veel wintersportliefhebbers gunnen zich echter niet de tijd om stil te staan bij de juiste brillenglazen. Veel mensen beseffen niet dat de juiste brillenglazen tijdens de wintersport niet alleen de veiligheid, het plezier en het effect van spectaculaire vergezichten verhogen, maar ook erg belangrijk zijn voor de gezondheid van de ogen.

De meeste mensen staan te trappelen om met wintersport te gaan en veel mensen zijn al op de sneeuwbedekte gletsjers te vinden zodra het seizoen is aangebroken. Wintersport staat garant voor veel plezier. Het is bovendien een fantastische manier om de natuur te beleven. Sommigen glijden het liefste over de witte vlakten, terwijl anderen liever met hoge snelheid van de helling af zoeven. En ook is iedereen te vinden voor de "après-ski". Hoewel wintersport erg leuk kan zijn, zijn er ook risico's aan verbonden. De meeste mensen beseffen dit - en des te verbazingwekkender is het daarom dat zo veel skiërs en snowboarders met een slecht gezichtsvermogen een bril of contactlenzen dragen met onvoldoende corrigerend vermogen, als ze die al dragen. Maar ook wie prima kan zien moeten zorgen dat zijn of haar zonnebril of skibril voldoende bescherming biedt voor de ogen.

Met een sportbril ziet u niet alleen beter - deze beschermt ook uw ogen tegen wind, koude, vreemde deeltjes en schadelijke UV-straling. Net als ski's en snowboards hoort een sportbril een standaard onderdeel van de wintersportuitrusting te zijn. Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal ski-ongevallen wordt veroorzaakt door slecht zicht. De ideale remedie hiervoor is het dragen van op maat gemaakte sportbrillen met een goed UV-filter, of contactlenzen in combinatie met een skibril die een hoge UV-bescherming biedt. De winterzon kan immers uitermate fel zijn, en de straling wordt bovendien nog versterkt door de sneeuw en de hoogte waarop men zich bevindt. Reflectie van de sneeuw kan de effecten van zonlicht maar liefst met 90% vergroten. Dit kan leiden tot verbleking van het netvlies. Dit maakt het het moeilijker wordt over te schakelen van donker naar licht, waardoor het gezichtsvermogen sterk achteruitgaat. Als men wintersport beoefent zonder optimale hulpmiddelen, kunnen de effecten pijnlijk zijn - niet alleen is er een toegenomen risico van ongevallen, maar ook van spasmen van de oogleden, tranende en rode ogen.

Licht, robuust, op maat gemaakt

Een goede wintersportbril hoort te voldoen aan de volgende criteria:

 • hoge weerstand tegen versplintering en krassen;
 • minimaal gewicht (kunststof brillenglazen zijn ideaal);
 • kussentjes op belangrijke plaatsen;
 • anatomisch aangepast voor comfortabele pasvorm;
 • minimale belemmering van het gezichtsveld.

Dynamisch gekromde brilmonturen met gekromde brillenglazen, zoals de ZEISS unifocaal Sport-brillenglazen, zijn ideaal voor de wintersport. Deze beschermen de ogen tegen wind en zon en behoren tot de top in de sportmode. De nieuwe ZEISS unifocaal Sport-technologie zorgt ervoor dat deze sterk gekromde brillenglazen helder zicht bieden naar alle kanten - iets wat voorheen onmogelijk was. Bij eerdere pogingen om tot zo'n resultaat te komen was het beeld aan de randen vaak vervormd. Met ZEISS unifocaal Sport is dit niet langer een probleem. Een ander voordeel is dat de innovatieve ZEISS unifocaal Sport-brillenglazen verkrijgbaar zijn als unifocale of multifocale brillenglazen met de juiste correcties voor u.

Skibrillen met filterlenzen van Carl Zeiss Vision: veiligheid voorop.

Skibrillen met filterlenzen van Carl Zeiss Vision: veiligheid voorop.

De precisieoptica van Carl Zeiss Vision zijn ook beschikbaar voor skibrillen. Net als bij de klassieke ZEISS-brillenglazen hebben we enorm ons best gedaan om de kwaliteit en duurzaamheden van deze producten te waarborgen. Het vizier in een skibril moet sterk genoeg zijn om tegen de schokken tijdens een wintersport te kunnen, maar tegelijkertijd ook optimale bescherming bieden voor de ogen:

 • Materialen van topkwaliteit: vizieren van polycarbonaat voor schokbestendigheid.
 • Dankzij de beschermende harslaag zal de skibril met Carl Zeiss-optica niet teleurstellen, ook niet onder barre omstandigheden.
 • De volledige bescherming tegen UV-A- en UV-B-straling biedt uw ogen optimale veiligheid tegen de gevaren en potentieel letsel als gevolg van sterk zonlicht.
 • De skibrilvizieren van Carl Zeiss Vision zijn ontwikkeld om scherp zicht te waarborgen en de gebruiker in staat te stellen de gevaren op hun route tijdens het skiën of snowboarden duidelijk te zien, d.w.z. bomen, rotsblokken en contouren in het landschap.
 • Sneeuw, regen, smeltijs, extreme schittering en reflectie: een greep uit de uitdagingen die een skibril het hoofd moet bieden. De oplossing: water- en vuilbestendige CleanCoat-bescherming.
 • Gespiegelde brillen zijn niet alleen een modetrend - ze verminderen ook de effecten van schittering en filteren gevaarlijke zonnestralen uit, vooral op grote hoogten en op heldere, zonnige dagen. Hoe dikker de spiegel, des te meer bescherming deze biedt.

Oriënteer u eens op Optics by Carl Zeiss Vision-brillenglazen, bijvoorbeeld in skibrillen van leveranciers als GIRO , Smith Optics en SPY Optic.

Deze zonnebrillen kunnen ook worden voorzien van een bewerking tegen schitteringwat zeer belangrijk is voor wintersport: polarisatiefilters minimaliseren de extra schittering die sneeuw en zonlicht veroorzaken. Dit is ontzettend belangrijk voor activiteiten zoals langlaufen, zodat de gebruiker verhogingen en oneffenheden op zijn route duidelijker ziet. Naast de klassieke polarisatieoplossing biedt ZEISS tevens de hoogwaardige "SkyPol®" oplossing voor het nog beter kunnen waarnemen van kleuren en contrasten.

Goed nieuws voor snowboarders en alpineskiërs: voor brildragers zijn nu speciale skibrillen verkrijgbaar die over de gewone bril heenpassen. Deze combinatie werkt voor bijna alle brilmonturen, ook de meest ongebruikelijke.

Nog beter is het om uw optometrist u een soort klem te laten aanmeten met brillenglazen die perfect onder uw skibril passen.

Aanpasbare meekleurende brillenglazen

Meekleurende brillenglazen vormen een alternatief voor wie het tijdens de wintersport rustig aan wil doen en waarde hechten aan een comfortabel zicht. Deze glazen bevatten lichtgevoelige moleculen die geactiveerd worden door UV-straling. Dit zorgt ervoor dat de glazen donkerder worden zodra ze aan zonlicht worden blootgesteld. Zodra de zon verdwijnt worden de brillenglazen weer helder. Meekleurende lenzen passen zich continu aan de wisselende lichtsterkten buiten aan zodat uw ogen altijd de juiste hoeveelheid licht ontvangen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren (bruin en grijs) en uiteraard vormen ze een volledige blokkade tegen UV-A- en UV-B-straling.

Hoed u voor koopjes

Goedkope sport- en zonnebrillen zijn absoluut verboden terrein voor wie slechte ogen heeft, maar ook wie prima ogen heeft kan zich er maar beter verre van houden. Niet alleen bieden ze onvoldoende bescherming tegen UV-stralen, ook zijn de glazen vaak erg donker waardoor de pupillen zich meer verwijden. Daardoor kan nog meer UV-straling de ogen binnendringen.


Deel dit artikel