Sport + Vrije tijd

De beste sportzonnenbrillen

Welke uitdagingen komen atleten tegen wanneer zij hun favoriete sport beoefenen?

5 februari 2022
  • De beste sportzonnenbrillen

Veel buitensporten dagen onze ogen op verschillende manieren uit. Afhankelijk van het type blootstelling aan zonlicht, zijn er verschillende soorten sportzonnebrillen nodig om op topniveau te kunnen presteren.

De beste hardloopzonnebrillen bieden bijvoorbeeld bescherming tegen zonlicht, maar zijn vaak niet comfortabel genoeg om langdurig te dragen. Ski zonnebrillen moeten zowel bescherming bieden tegen het directe licht van de zon als de reflectie die van de sneeuw afkomt. Zonnebrillen voor tennis- of honkbalspelers moeten beschermen en scherp zicht bieden, zonder dat ze de drager beperken in diens bewegingsvrijheid. Daarnaast moet de bril hierbij natuurlijk ook op het hoofd blijven zitten.

In een interview met een gepassioneerde visser, deelt ZEISS ervaringen uit de eerste hand van een hobbyist die zijn zonnebril gebruikt om zijn favoriete sport op optimale wijze te beoefenen.

Dennis Sullivan en ik ben Director of Account Management voor Retail and Managed Care bij ZEISS.

Inleiding:

Mijn naam is Dennis Sullivan en ik ben Director of Account Management voor Retail and Managed Care bij ZEISS. Ik heb een Groot Pleziervaartbewijs en ben een fervent visser. Ik breng het grootste deel van mijn vrije tijd door met het vissen op de kust- en zeewateren van het noordoosten van de Verenigde Staten met mijn zoon en vrienden. Al op jonge leeftijd ben ik begonnen vissen, zowel recreatief als commercieel.

Wat voor visuele uitdagingen kom je tegen tijdens het vissen?

Schittering op het water is de grootste uitdaging waar de meeste vissers tegenaan lopen. Het is essentieel om van bovenaf een waterkolom in te kunnen kijken om potentiële vissen te spotten of te zien wanneer een vis richting je hengel komt. Soms kan het zien van de schittering van een stukje aas of van een vin die het oppervlak van het water breekt je dag maken of breken. Een zonnebril met hoogwaardige, gepolariseerde brillenglazen die aangepast zijn voor het type water waarin je vist, kan ook helpen: grijze en groene gepolariseerde brillenglazen zijn ideaal bij diepzeevissen terwijl amberkleurige of bruine brillenglazen beter zijn voor zoetwatervissen.

Bescherming van de ogen en het gebruik van schokbestendige materialen zijn van groot belang. Vishaakjes aan aas en andere scherpe objecten zijn immers niet zonder gevaar. Daarnaast is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken voor het beschermen van de ogen tegen blootstelling aan teveel zonlicht. Bij een sport als vissen is spoedeisende hulp voor een oogverwonding niet altijd dichtbij. Wanneer we op open zee naar tonijn vissen, is de dichtstbijzijnde haven soms wel 150 kilometer van ons verwijderd. Het dragen van schokbestendige brillenglazen helpt dan zeker bij het voorkomen of beperken van een mogelijke verwonding.

Wat voor ervaringen heeft u met het dragen van een beschermende zonnebril tijdens het vissen?

Ik ben al meer dan 35 jaar een actieve visser en zie een gepolariseerde sport zonnebril als een must; net zoals mijn hengel, werpmolen en ander visgerei. Een gepolariseerde sport zonnebril is essentieel voor het vangen van sportvissen, maar ook voor de navigatie van en naar de visgebieden. Of je nu 15 of 150 kilometer uit de kust vaart, er zijn altijd obstakels in het water die je dag goed kunnen verpesten. Helder zicht is van levensbelang om drijvende brokstukken zoals stukken hout of een drijvende lijn te herkennen.

Dennis Sullivan en ik ben Director of Account Management voor Retail and Managed Care bij ZEISS.

Welke kwaliteiten heeft de ideale zonnebril voor tijdens het vissen?

Het belangrijkste is dat de zonnebril duurzaam en comfortabel is en voor helder zicht zorgt. Ik stel hoge eisen aan zowel het montuur als de brillenglazen omdat ik zoveel uren actief vis. Zowel het montuur als de brillenglazen moeten er tegen kunnen om rondgesmeten te worden en moeten schokken en veranderende weersomstandigheden kunnen weerstaan; dit geldt waarschijnlijk voor de meeste van de beste sport zonnebrillen. Het montuur en de brillenglazen moeten licht en comfortabel zijn, zodat je de bril de hele dag zonder problemen kunt dragen. De brillenglazen moeten gepolariseerd zijn om schittering weg te nemen en voor de beoogde helderheid te zorgen.


Deel dit artikel