Sport + Vrije tijd

De perfecte bril voor golfers

De sleutel naar een lagere handicap

16 oktober 2021
  • De perfecte bril voor golfers

Verblindende zon, oneffenheden in de green, frequente veranderingen tussen licht en schaduw, ruw contrast: de golfbaan geeft veel uitdagingen waaraan een standaard bril en zonnebril niet kunnen voldoen. Voor een perfect zicht en de handicap waar u van droomt, heeft u de juiste bril nodig met professionele glazen. Maar welk soort bril hebben golfers nu echt nodig?

Welke functies zijn belangrijk wanneer golfers brillenglazen en monturen uitzoeken?

Een typische situatie op de golfbaan: verblindend zonlicht maakt het moeilijk om de bal te volgen. Traditionele zonnebrillen zijn eenmaal niet toereikend omdat ze uw zicht niet alleen donkerder maken maar ook het contrast verminderen. Er is nu een oplossing voor dit probleem: speciaal ontwikkelde brillen die deze uitdaging aankunnen. Golfbrillen moeten idealiter voorzien zijn van grote glazen in een wrap-around montuur en een geschikt gekromd montuur. Alleen deze glazen voldoen aan de behoeften van uw ogen wanneer uw golf speelt en ze geven volledige UV-bescherming.

Er zijn veel brillen op de markt die naar verluidt 'speciaal' ontworpen zijn voor golfers. Ze zijn echter niet aangepast aan de behoeften van elke individuele drager. U kunt niet profiteren van uw volledige zichtvermogen op de golfbaan – en uw handicap heeft hieronder te lijden. Een perfect zicht kan alleen worden bereikt als de glazen zijn toegesneden op de persoonlijke behoeften van elke individuele golfer. Zelfs als u glazen nodig heeft met een hoge sterkte, halen de juiste glazenontwerpen van ZEISS de wazigheid uit de periferie van uw glazen, en u kunt genieten van een uitstekend zicht zonder vervormingen. Negentig procent van onze bewegingen worden in eerste instantie gecoördineerd door onze ogen. Problemen zoals spierpijn, stijve nek en de zo gevreesde 'golferselleboog' worden vaak veroorzaakt door een slechte visie. Professioneel op maat gemaakte glazen laten deze vervelende klachten tot het verleden behoren.

Hoe lichter het montuur, hoe beter.Moderne materialen voor brilmonturen – titanium is een goed voorbeeld – maken het mogelijk om extreem lichte brillen te vervaardigen. Ze zijn niet alleen comfortabel om te dragen, maar zorgen tevens voor een betere pasvorm, omdat lichtere monturen de neiging hebben minder van uw neus te glijden dan zwaardere monturen. Deels randloze monturen met grote glazen zijn ideaal, omdat ze uw gezichtsveld maximaliseren. Kleine glazen zijn niet geschikt, omdat ze het mogelijk maken dat u over de bovenkant van uw glazen kijkt. Golfers moeten hun ogen constant en snel bewegen van de lucht naar de green. Dit betekent ook constante hoofdbewegingen, die leiden tot vermoeidheid – en dit heeft gevolgen voor uw prestaties.

Tip voor de the tint: Licht- tot donkerpaarse of geel-oranje tinten hebben aangetoond de beste oplossing te zijn voor het vergroten van contrast op groene oppervlakken. Deze verbeteren niet alleen het visuele comfort, ze hebben ook een praktische uitwerking: diepteperceptie wordt geoptimaliseerd en de contouren van de green zijn duidelijker. U kunt oneffenheden in de green beter waarnemen en daardoor ook het baltraject beter beoordelen. Er zijn geen onaangename verrassingen en minder putts die de hole niet bereiken. U ziet alles. Dit is slechts een van de redenen waarom ervaren golfers speciaal uitgeruste golfbrillen zo waarderen.

Vlijmscherp zicht bij het golfen

Professioneel op maat gemaakte golfbrillen zorgen ervoor dat de bal niet ineens in een niemandsland verdwijnt. U kunt de baan van de bal nauwkeurig en precies volgen van de afslag tot het neerkomen. U ziet ineens weer de vlag aan de andere kant van de golfbaan met een verbazingwekkende helderheid – een absolute must waardoor u altijd op uw best presteert. Zelfs kleine gebreken in uw zicht kunnen de coördinatie tussen uw ogen en ledematen aantasten, en de bal gaat een totaal andere baan afleggen dan u had gepland. Het belang van een perfect zicht voor golfers is duidelijk vanaf het allereerste begin van het spel: als de afstand tot aan de hole verkeerd wordt ingeschat, is zelfs de beste slag nutteloos. De noodzaak om uw ogen voortdurend van de ene naar de andere afstand te veranderen is overigens een typisch kenmerk van golf – van ver naar gemiddeld en dichtbij en weer terug. Dankzij hun naadloze overgangen tussen de verschillende zichtsbereiken, garandeert een individueel op maat gemaakte bril voor golfers een perfect zicht op alle afstanden: van de hole tot de scorekaart, van andere golfers tot de indeling van de golfbaan. Wat kan er nu beter zijn dan één bril voor alle afstanden?

Wat zijn de beste coatings voor golfglazen?

Een geïntegreerd polarisatiefilter is onmisbaar voor een golfbril. Dit glas elimineert effectief de meest afleidende reflecties en fel licht als gevolg van zonweerkaatsing op oppervlakken zoals grasvelden, water of – weinig relevant voor golf – sneeuw.

Antireflecterende coatings bieden golfers extra helderheid: in combinatie met een polarisatiefilter zorgen ze voor een maximale transparantie en ongeschonden zicht. Ze laten uw golfbril er tevens beter uitzien: ze voorkomen een 'vensterruit-effect' en vergroten de zichtbaarheid van uw ogen. Bewezen extra's zoals harde coating om te beschermen tegen krassen of antistatische, vuilafstotende coatings zijn ook nuttig en hebben ook een ander groot voordeel: u hoeft uw bril niet zo vaak schoon te maken.

Belangrijk: Zoals hierboven vermeld, is 100% UV-bescherming essentieel op de golfbaan vanwege het sterke zonlicht waaraan u vaak wordt blootgesteld.

Welke voordelen hebben multifocale brillenglazen op de green?

In tegenstelling tot andere situaties in het dagelijkse leven, adviseren deskundigen sterk om multifocale brillenglazen te dragen met golfen. Bij twee afstanden die belangrijk zijn bij golf, wordt niet voldoende rekening gehouden met multifocale brillenglazen: de afstand tot de bal voor de afslag en tijdens het putten – met andere woorden wanneer de bal op de green is en niet in de lucht. Bij traditionele multifocale brillenglazen zijn deze bereiken wazig of vervormd. Het resultaat: missers die wellicht nooit hadden plaatsgevonden met de juiste brillenglazen. Neem contact op met uw opticien voor meer informatie over op maat gemaakte golfbrillen.

Maximale bescherming voor optimale scores

Een zonnebril met ZEISS ProGolf®-glazen die tegen de zon beschermen is de beste keuze voor alle golfers, en niet alleen voor de professionals. Het beslissende voordeel ten opzichte van standaard zonnebrilglazen: niet alleen maken ze uw zicht donkerder, ze zorgen ook voor een verbluffend contrast dankzij selectieve absorptie. Dit biedt u eersteklas, comfortabel zicht, zelfs bij voortdurend veranderend licht en is ideaal voor het identificeren van die onvoorspelbare, subtiele oneffenheden in de green. En de voordelen houden hiermee niet op: standaardfuncties zijn onder meer 100% UV-bescherming, een harde coating voor verhoogde krasbestendigheid en een hoogwaardige anti reflectieve coating – en allemaal vervaardigd van extra licht kunststof met een hoge duurzaamheid. Alles in één – één voor alles! Eénkleurige tinten (met 40% absorptie) of met gegradeerde tinten (van 75 tot 25% absorptie) voor een nog betere bescherming tegen fel licht.

De eerste stap voor geïndividualiseerde brillenglazen voor golfers

Net als met alle goede brillen en lenzen begint een golfbril bij de dienstverlening van een professional: uw opticien. Hij of zij onderzoekt uw ogen grondig, doet de nodige metingen en voert de analyse uit die nodig is om uw persoonlijke zichtprofiel te verkrijgen. Om de resultaten nog nauwkeuriger te maken, moet de meting ook worden gedaan terwijl u een golfclub vasthoudt en in uw typische lichaamshouding bij het putten en afslaan staat. De vorm van uw hoofd, uw natuurlijke postuur en de lengte van uw golfclub: het zijn allemaal factoren die uw opticien helpen bij het vinden van de juiste bril voor u. Uw golfclub meenemen naar de opticien? Het klinkt wellicht ongewoon, maar het is de enige manier om ervoor te zorgen dat een golfbril optimaal wordt aangepast aan de drager en aan de speciale zichtomstandigheden die worden ervaren op de golfbaan. Uw opticien zal u met plezier helpen.


Deel dit artikel