Sport + Vrije tijd

Watersportbrillen

U houdt van zeilen, surfen, duiken of zwemmen? Waar moet u dan op letten bij het kiezen van de juiste watersportbril.

16 oktober 2017
  • Watersportbrillen

Opspattend water, extreem sterke weerspiegelingen en voortdurende verandering van het licht, dit is slechts een kleine greep uit de uitdagingen die ontwerpers van brilmode voor sporters aangaan, op hun zoektocht naar het perfecte zicht voor liefhebbers van watersport en activiteiten op, in en aan het water. Wat zijn nu precies de voordelen van watersportbrillen? En welke modellen zijn het meest geschikt voor surfers, zeilers, zwemmers en andere watersportliefhebbers?

Basiseisen watersportbrillen

Of u nu van zeilen, duiken of surfen houdt, de bril die u voor uw watersport kiest, dient 100 procent bescherming te bieden tegen schadelijke UVA- en UVB-straling. Let bij zonnebrillen met ongeslepen glazen op het CE-keurmerk en het EN 1836:1997-label, zodat u verzekerd bent van een goede bescherming. Om zonder schitteringen te kunnen zien, adviseren deskundigen een geïntegreerd polarisatiefilter en de juiste, gecoate glazen die zo sterk en breukvast mogelijk moeten zijn. Het montuur moet duurzaam en sterk zijn en bij voorkeur gemaakt van sterk, lichtgewicht en splinterbestendig materiaal. Zonnebrillen met ZEISS Skylet® glazen zijn een geweldige keuze voor bijna alle soorten watersport. Ze zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende en functionele ontwerpen die zorgvuldig zijn aangepast aan activiteiten zoals zwemmen, surfen en zeilen. Ze ziijn de perfecte basis voor een watersportbril.

Welke watersportbril is het meest geschikt voor zeilen en surfen?

Door zonlicht ontstaan schitteringen op het wateroppervlak waardoor het zicht voor surfers en zeilers aanzienlijk kan worden belemmerd. Daarom is een watersportbril waarvan de schittering professioneel is gereduceerd voor dit soort activiteiten de beste keuze. Met hun aantrekkelijke bruine kleur zijn de, sun-protectionglazen ZEISS Skylet® sport speciaal ontworpen om aan de uitdagende zichtomstandigheden waarmee u tijdens het surfen en het zeilen te doen hebt, te voldoen. Watersportliefhebbers stellen oplossingen op prijs die een perfect helder zicht bieden met een uitstekende verbetering van het kleurcontrast bij matig tot fel zonlicht. Maar licht en water zijn niet het enige wat inspannend voor uw ogen is. Ook een snijdende wind kan problemen veroorzaken. Bepaalde monturen van watersportbrillen zijn voorzien van een los binnenmontuur, gewoonlijk van materiaal zoals waterbestendig schuimrubber, speciaal ontwikkeld om de brildrager tegen de wind te beschermen. Behalve dat dit prettiger is, biedt het uw ogen ook langdurige bescherming tegen pijnlijke ontstekingen van bindvlies en hoornvlies.

Advies: Bij het kiezen van een montuur en glazen voor watersport, zijn de deskundigen het erover eens dat bescherming rondom beter is, omdat schitteringen en weerspiegelingen die anders via de zijkant of van onderaf in uw ogen kunnen komen daarmee worden tegengehouden. Ook is het belangrijk om een verstelbare hoofdband te kiezen om te kunnen garanderen dat uw zeil- of surf-zonnebril altijd goed en zeker aansluit, zonder dat hij daarbij minder prettig zit. Voor intensieve sporten, waarvoor een zonnebril met een nog betere grip is vereist, kunnen rubberneusvleugels en poten met veren nuttig zijn. Vele van de nieuwste modellen voor surfers en zeilliefhebbers hebben een montuur dat zo ontworpen is dat het gegarandeerd blijft drijven. Sommige modellen hebben zelfs een speciale vergrendeling waarmee u de rubberriem met een druk op de knop door poten kunt vervangen. Perfect om uw watersportzonnebril snel in een modieuze vrijetijdsbril tet veranderen. Een belangrijk pluspunt voor brildragers die anders een tweede bril bij zich zouden moeten hebben.

Zwembril met glazenop sterkte

Zwembrillen hebben veel voordelen voor activiteiten die op, aan of in het water plaatsvinden, omdat ze uw ogen beschermen tegen chloor- en zout water en bij het zwemmen in een meer of in zee, bacteriën tegenhouden. Maar u moet aan enkele belangrijke dingen denken. Het belangrijkste advies is dat u een zwembril kiest, die rondom goed aansluit, zodat er geen water kan binnendringen, zelfs niet bij de meest inspannende bezigheden. Verstelbare banden zijn de sleutel tot optimaal comfort, omdat u daarmee de bril naar wens meer of minder strak kunt laten aansluiten. Wat betreft de glazen voor zwembrillen, zal elke professional u kunnen vertellen dat getint materiaal net het verschil kan uitmaken. Zwembrillen zijn voor brildragers ook verkrijgbaar met glazen op sterkte. De meeste modellen kunnen worden geleverd met standaardglazen op sterkte. Voor meer informatie raadpleeg uw opticien.

Voor duikers: contactlenzen of een duikbril met glazen op sterkte?

Wanneer u alleen maar voor een paar dagen watersport, bijvoorbeeld voor de komende vakantie, een optisch hulpmiddel nodig hebt, zijn wegwerpcontactlenzen voor eendaags gebruik waarschijnlijk de beste oplossing. Mocht u ze verliezen, is dat niet onoverkomelijk en u kunt steeds een reservepaar bij de hand houden. Brildragende duikers zouden altijd lenzen en glazen op sterkte moeten nemen. Want om uw evenwicht te kunnen bewaren, zijn uw ogen onder water even belangrijk als op het land. Wanneer onscherp zien niet wordt gecorrigeerd, kan dat leiden tot evenwichtsverlies, wat vooral voor duikers heel gevaarlijk is. Maar u moet wel even de tijd nemen om te oefenen in het dragen van contactlenzen onder een duikbril, vooral wanneer er bijvoorbeeld tijdens het duiken water in uw duikbril komt. Wanneer u ervan houdt regelmatig te gaan duiken, is het misschien beter om een duikbril met glazen op sterkte te kiezen, om uw zicht onder water te corrigeren. Uw ZEISS-opticien helpt u graag bij de keuze van de voor u meest geschikte oplossing.


Deel dit artikel